02

četvrtak

travanj

2020

Krize u krizi



Hrvatsko gospodarstvo i 5 kilograma ničega


Hrvatsko gospodarstvo nije sustav koji je uravnotežen, već je od tradicionalnog predindustrijskog gospodarstva kontinuirano (od prve industrijske revolucije - pronalaska parnog stroja) u krizi (nesposobnosti donošenja odluke) nesposobnosti prilagođavanja i uspješnog funkcioniranja u novonastalim (industrijskim) okvirima.

(James Watt, protivno uvjerenju kako je izumio parni stroj, 1765. znatno je usavršio parni stroj i to se smatra početkom prve industrijske revolucije.)




Hrvatska više od stoljeća ima problema u proizvodnji, pa je potrošnja i razmjena poremećena (iako je razlog proizvodnje upravo potrošnja, pa i proizvodnja za vlastite potrebe).

Posljedice su raslojavanje i moralno potonuće hrvatskog naroda, masovno iseljavanje i znatan pad općeg razvoja nacije.

Temeljeno na izrečenom, novonastale krize (u krizi) izazvane pandemijom korona virusa i potresa u Zagrebu nisu prouzročile krizu zdravog gospodarstva, već gospodarstva u krizi.

Što bi značio izričaj "gospodarstvo u krizi"?
Hrvatska danas (i sutra) ne rješava krizu izazvanu vanjskim (pandemijskim) faktorom, već složeniju krizu (koja traje duže, i nastala kriza (kad Sanaderova kamarila nije iskoristila svjetsku gospodarsku krizu nastalu za njegova mandata) se ne sanira već se mora iskoristiti za reformu kojom bi se gospodarski sustav oslonjen na tuđu proizvodnju i smanjenu potrošnju morao transformirati u ciljanu potrošnju, veću nezagađivačku proizvodnju i društvo koje nije socijalno ako za to nema uvjeta.
Ukratko, Hrvatska je 2008. ili bi 2020. morala prestati biti socijalistička (što se sličnošću sa socijalnom državom na prijevaru pokušava zadržati).

Mjere i ponašanje Vlade po pitanju gospodarstva su katastrofalne. Služe samo dosadašnjoj praksi produbljavanja razdora između hrvatskih građana koje vodi građanskom ratu. Jer koriste državni aparat i zakonodavstvu na korist nesposobnih, na štetu radišnih i inovativnih.
Nismo socijalisti-komunisti, ne možemo biti socijalni. Zašto su onda svi zakoni i postupci u kriznim paketima zaštite gospodarstva temeljeni na tim dogmama?

Durer, apocalisse, 12 il mostro marino e la bestia

Oznake: Krize u krizi, hrvatsko gospodarstvo, sustav, trdicionalno gospodarstvo, predindustrijsko, parni stroj, moralno potonuće, raslojavanje, iseljavanje, opći razvoj nacije, katastrofa, građanski rat, socijalizam, socijalni, uporaba zakonodavstva