AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 30.11.2021.

ŠVEDSKOJ 48 MILIJUNA EURA ZA POTPORU DISTRIBUCIJE TISKANIH NOVINA


ERASMUS PROJEKTIMA EUROPSKIH SVEUČILIŠTA PRORAČUN OD 272 MILIJUNA EURA




OBJAVLJUJEM NEKOLIKO KRAĆIH TEKSTOVA IZ DNEVNIH VIJESTI EUROPSKE KOMISIJE OD 30. STUDENOG 2021..

Europska Komisija objavila je da novi Erasmus + poziv za podnošenje prijedloga za potporu daljnjoj implementaciji inicijative “Europska sveučilišta” s ukupnim proračunom od 272 milijuna eura, će trajati do 22. ožujka 2022. godine, Margaritis Schinas, potpredsjednik za europski stil života, rekao je: „Zahvaljujući inovativnim i raznolikim modelima dugoročne integrirane suradnje , europska sveučilišta promiču zajedničke europske vrijednosti i ojačani europski identitet te pomažu visokoškolskim ustanovama da postignu značajan skok u pogledu kvalitete, učinka, atraktivnosti i međunarodne konkurentnosti.
Ovaj poziv je važan korak u podršci visokom obrazovanju za održivu, otpornu i uspješnu budućnost. "Mariya Gabriel, povjerenica odgovorna za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade je izjavila" Danas više pomažemo europskim sveučilištima da ojačaju svoja partnerstva između visokoškolskih ustanova ili da stvore nova, udruživanjem svojih snaga. Jaka europska sveučilišta korisna su na mnogo načina: opremaju svoje studente, osoblje i istraživače vještinama koje su im potrebne da zadovolje današnje društvene potrebe. Jaka europska sveučilišta također su neophodna za razvoj snažnog osjećaja pripadnosti Europi, za poticanje regionalnog razvoja i stvaranje konkurentnije , te iprivlačnije Europe na svjetskoj pozornici. »Europska sveučilišta podržavaju sustavnu, strukturnu i održivu suradnju između različitih visokoškolskih ustanova diljem Europe, pokrivajući sve njihove misije: obrazovanje, istraživanje, inovacije i usluge društvu. Nadovezujući se na uspjeh pilot poziva pokrenutih 2019. i 2020., uz podršku Obzora 2020 za njihovu istraživačku dimenziju, poziv za 2022. ima za cilj olakšati nastavak napora suradnje visokoškolskih ustanova koje su već uključene u partnerstva napredna na institucionalnoj razini, kao što su oni odabrani u okviru poziva Europskih sveučilišta Erasmus + 2019. Nudit će mogućnost stvaranja potpuno novih saveza. Visokoškolske ustanove također imaju priliku pridružiti se postojećim savezima. Za ovaj novi poziv za 2022., zemlje Bolonjskog procesa koje nisu povezane s programom Erasmus + pozvane su da se pridruže savezima kao pridruženi partneri.


EUROPSKA INDUSTRIJA POKREĆE PROJEKTE VODIKA VELIKIH RAZMJERA

Europska alijansa za čisti vodik objavila je niz projekata koje europska industrija poduzima za širenje europskog vodikovog gospodarstva. Sa više od 750 projekata, naftovod je svjedočanstvo veličine i dinamike europske industrije vodika. Projekti se kreću od proizvodnje čistog vodika do njegove uporabe u industriji, mobilnosti, energetici i zgradama. Nalaze se na sva četiri kraja Europe. Cilj plana projekta je pružiti pregled vodikovih projekata, promicati nastanak europske industrije vodika omogućavajući umrežavanje i povezivanje, profilirati projekte i dati im vidljivost, uključujući potencijalne investitore.
Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: „Čisti vodik igra ključnu ulogu u zelenoj tranziciji naše europske industrije. Naš recept za podršku širokoj primjeni tehnologija čistog vodika do 2030. godine sastoji se od ulaganja, podržavajućeg regulatornog okvira i poticanja partnerstva između industrije, vlada i civilnog društva. Kroz Europski savez za čisti vodik razvili smo niz inovativnih, održivih investicijskih projekata duž lanca vrijednosti vodika, koje danas objavljujemo. Planirano je da više od 600 projekata počne s radom do 2025. Uvjeren sam da će nam ove revolucionarne inovacije pomoći da ispunimo naše ciljeve klimatskih promjena, ojačamo našu industrijsku otpornost i tehnološko vodstvo te tako pridonijeti otvaranju radnih mjesta.”

Europski savez za čisti vodik osnovala je Europska Komisija u srpnju 2020., kao potporu Strategiji EU-a za vodik, s ciljem poticanja uvođenja proizvodnje i korištenja čistog vodika u Europi. Jedan od njegovih glavnih zadataka je razvoj investicijskog programa i niza investicijskih projekata predstavljenih danas tijekom Foruma o vodiku. Savez je također objavio izvješće u kojem se identificiraju prepreke za primjenu čistog vodika i moguće mjere ublažavanja. Savez ima preko 1500 članova. Plan projekta Saveza temelji se na zbirci projekata članica Europskog saveza za čisti vodik koje je Komisija naknadno ocijenila prema nizu dobro definiranih kriterija, uključujući smanjenje emisije stakleničkih plinova, minimalnu veličinu i zrelost projekta. Cjevovod se može pretraživati prema vrsti projekta, lokaciji, tvrtki i datumu početka.
Više informacija o Savez:

https://ec.europa.eu/growth/industry/strategy/industrial-alliances/european-clean-hydrogen-alliance_en


AUTOMATSKI UPISI U MIROVINSKE SUSTAVE

Komisija je danas objavila novu studiju koja istražuje učinak takozvanih “mehanizama automatskog upisa” u mirovinske sustave u brojnim zemljama EU-a i zemalja izvan EU-a. “Mehanizmi automatskog upisa” automatski potpisuju pojedince na mirovinski plan, a istovremeno im daju priliku da se isključe. Ovi programi raspoređuju mirovinsku štednju u mirovinske fondove koji ulažu u europska i svjetska tržišta kapitala kako bi generirali dugoročne povrate. To pridonosi adekvatnijim mirovinskim prihodima za građane EU-a
Koristeći nalaze iz studija slučaja, intervjua i stručnih sastanaka, studija identificira popis najboljih praksi za uspješno uvođenje shema automatskog upisa. Studija je nastavak Akcijskog plana CMU-a za 2020., koji ima za cilj ponuditi veći pristup tržištima kapitala i mogućnosti ulaganja za europske štediše, pridonoseći u međuvremenu važnim društvenim ciljevima, kao što je adekvatnost mirovina.

Konkretno, očekuje se da će studija informirati o trenutnim raspravama o mirovinskim reformama u brojnim državama članicama, s ciljem pružanja potpore ljudima u njihovoj mirovini, kao što je također navedeno u Akcijskom planu CMU-a.
Mairead McGuinness, povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, rekla je: “Mirovine su glavni izvor prihoda za više od 25% stanovništva EU-a u mirovini. Moramo osigurati da mirovine našim umirovljenim građanima pružaju dostojanstven i primjeren životni standard. Tržišta kapitala mogu doprinijeti povećanju mirovinske štednje u kratkom roku, a adekvatnosti dugoročno. Ova studija nudi nove uvide u učinkovitost i najbolje prakse u shemama automatskog upisa. Nadam se da će rezultati ove studije poslužiti tekućim raspravama o mirovinskim reformama u brojnim državama članicama EU-a.”



KOMISIJA ODOBRILA POLJSKOJ PRODULJENJE PROGRAMA POTPORE ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

Europska komisija odobrila je, prema pravilima EU-a o državnim potporama, produljenje postojećeg programa za potporu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj. Mjera je prvotno odobrena 2017. (SA.43697), s proračunom od približno 9,4 milijarde eura (40 milijardi PLN), a trebala je isteći 30. lipnja 2021. Komisija je 17. prosinca 2020. (SA.59015) odobrila produljenje trajanja za šest mjeseci, do kraja 2021. Komisija je sada odobrila produljenje programa za razdoblje 2022.-2027. Potpora se dodjeljuje u obliku varijabilne premije povrh tržišne cijene, izračunate kao razlika između cijene ponude i veleprodajne cijene električne energije. Komisija je mjeru procijenila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebice Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energetiku iz 2014. godine. Komisija je utvrdila da je potpora nužna za daljnji razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i za pomoć Poljskoj da ispuni svoje ekološke ciljeve, postavljene na europskoj i nacionalnoj razini. Poljska se obvezala provesti naknadnu evaluaciju kako bi se ocijenile značajke i provedba produljene sheme. Komisija je zaključila da produljena mjera ostaje u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, budući da će nastaviti doprinositi povećanju udjela obnovljive energije u Poljskoj i smanjenju emisije stakleničkih plinova, u skladu s ciljevima Europskog zelenog dogovora, i bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu. Više informacija bit će dostupno pod brojevima predmeta SA.64713 u registru državnih potpora na web stranici Komisije o tržišnom natjecanju.


ŠVEDSKOJ 48 MILIJUNA EURA ZA POTPORU DISTRIBUCIJE TISKANIH NOVINA

Europska komisija odobrila je, prema pravilima EU-a o državnim potporama, švedski program podrške tiskanim novinama. Potpora će biti u obliku bespovratnih sredstava za kompenzaciju izdavačkim tvrtkama za povećane troškove distribucije novina koje se distribuiraju poštom i za poticanje da pronađu alternativne sustave dnevne distribucije. Počevši od 2021. godine, obične poštanske isporuke u Švedskoj promijenile su se sa svakog dana na svaki drugi dan. Stoga novine imaju dodatne troškove za održavanje dnevne distribucije. Shema, s procijenjenim proračunom od 48 milijuna eura, trajat će do 31. prosinca 2025. Komisija je procijenila shemu prema članku 107. stavku 3. točki (c) Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU), koji omogućava državama potpora za olakšavanje razvoja određenih gospodarskih djelatnosti ili područja. Komisija je utvrdila da će program olakšati razvoj medijskog sektora i doprinijeti promicanju medijskog pluralizma i uređivačke neovisnosti, koji su ključni za funkcioniranje demokratskog društva. Komisija je zaključila da pozitivni učinci mjere nadmašuju sve moguće negativne učinke u smislu narušavanja tržišnog natjecanja. Na temelju toga Komisija je odobrila shemu prema pravilima EU-a o državnim potporama. Nepovjerljiva verzija odluke bit će dostupna pod brojem predmeta SA.63685 u registru državnih potpora na web stranici Komisije o tržišnom natjecanju nakon što se riješe sva pitanja povjerljivosti.

30.11.2021. u 13:35 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2021 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Svibanj 2024 (10)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter