AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 28.05.2019.

EU DONIO NOVA PRAVILA O UGOVORIMA O PRODAJI ROBE I ISPORUCI DIGITALNOG SADRŽAJA


ČISTA ENERGIJA ZA SVE EUROPLJANE




Vijeće usvojilo preostale predmete o tržištu električne energije i Agenciji za suradnju energetskih regulatora
22.5.2019.

Čista energija za sve Europljane: ključ za poticanje energetske unije
EU je dovršio reformu okvira svoje energetske politike čime su osigurani regulatorni preduvjeti za prelazak na čistu energiju te se doprinosi EU-ovu ispunjavanju obveza iz Pariškog sporazuma. Vijeće je danas usvojilo četiri preostala predmeta iz paketa „Čista energija za sve Europljane”.Među novim zakonima koji su danas doneseni nalaze se uredba i direktiva o električnoj energiji zahvaljujući kojima tržište električne energije EU-a postaje povezanije, fleksibilnije i orijentiranije na potrošače. Uredbom o pripremljenosti za rizike u sektoru električne energije zajamčit će se sigurnost opskrbe električnom energijom u kriznim situacijama. Paketom je obuhvaćena i reforma uloge te funkcioniranja Agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER).
Današnje donošenje četiriju predmeta posljednji je korak u zakonodavnom postupku. Oni će stupiti na snagu nakon objave u Službenom listu.

Direktiva i uredba o električnoj energiji

Cilj novog regulatornog okvira za tržište električne energije EU-a je da ono bude konkurentno, fleksibilnije i orijentirano na potrošače. Njime se daje više prava potrošačima te im se omogućuje da sudjeluju na tržištu kao aktivni kupci. Time što će opskrbljivači električnom energijom moći određivati svoje cijene ograničit će se narušavanje tržišta, povećat će se konkurentnost i smanjiti cijene za potrošače. Zahvaljujući novim pravilima o trgovini i uravnoteženju odgovornosti elektroenergetski sustav moći će primiti promjenjivu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Naposljetku, nova pravila uključuju novi okvir za mehanizme za razvoj kapaciteta s graničnom vrijednošću emisije od 550 gr CO2 koji potječu od fosilnih goriva po Kwh električne energije.
Pripremljenost za rizike u sektoru električne energije
Novim okvirom za sprečavanje elektroenergetskih kriznih situacija, pripremu za njih te upravljanje njima povećat će se energetska sigurnost diljem EU-a. U skladu s novom uredbom države članice morat će izraditi planove pripremljenosti za rizike na temelju regionalnih i nacionalnih scenarija za krizne situacije. Uredbom se osigurava veća suradnja te jednostavnije pružanje pomoći među državama članicama u slučaju elektroenergetske krizne situacije.

KONTEKST
Na temelju prijedloga Komisije objavljenih u studenom 2016., paket čiste energije za sve Europljane sastoji se od osam zakonodavnih akata od kojih su četiri zakonodavna akta več stupila na snagu današnjim donošenjem preostalih četiriju predmeta upotpunjuje se paket.Ta četiri predmeta biti će objavljena u Službenom listu EU-a. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave.
Nakon političkog dogovora Vijeća i Europskog parlamenta 2018. i početkom 2019. godine, ti akti stupiti će na snagu do ljeta 2019., iako zemlje EU imaju 1-2 godine za prijenos novih direktiva u nacionalni zakon. Paket će pomoći osigurati čistu i pravednu energetsku tranziciju na svim razinama gospodarstva i uspostaviti jasan i zdrav osjećaj za smjer. To donosi regulatornu sigurnost, što će olakšati nužna javna i privatna ulaganja u tranziciju čiste energije.Promjene će donijeti značajne koristi iz perspektive potrošača, s aspekta okoliša i ekonomske perspektive. Također naglašava vodeću ulogu EU u rješavanju problema globalnog zatopljenja i daje važan doprinos dugoročnoj strategiji EU-a za postizanje ugljične neutralnosti do 2050. godine.


EU DONIO NOVA PRAVILA O UGOVORIMA O PRODAJI ROBE I ISPORUCI DIGITALNOG SADRŽAJA
15.4.2019.


EU uvodi nova pravila kako bi potrošači mogli jednostavnije prekogranično kupovati odnosno poduzeća sigurnije prodavati robu i digitalni sadržaj.
Vijeće je danas donijelo paket koji se sastoji od direktive o ugovorima o isporuci digitalnog sadržaja i usluga (direktiva o digitalnom sadržaju) i direktive o ugovorima o prodaji robe (direktiva o prodaji robe). Tim formalnim donošenjem obilježava se završetak zakonodavnog postupka.
Cilj je osigurati visoku razinu zaštite i pravne sigurnosti za europske potrošače, osobito pri prekograničnoj kupnji, te poduzećima, osobito malima i srednjima, olakšati prodaju diljem EU-a.
Europska unija jača prava potrošača za Europljane i stvara nove poslovne prilike za poduzeća iz EU-a. Poduzeća će moći smanjiti birokraciju ako žele proširiti poslovanje i započeti prodaju diljem Unije. Time će se osobito pomoći malim i srednjim poduzećima da prošire svoje poslovanje i u drugim zemljama EU-a.
Niculae Bădălău, rumunjski ministar gospodarstva
Zahvaljujući EU-u, potrošači će imati koristi od više razine zaštite. Imat će pravo na pravne lijekove pri kupnji robe – od odjeće do složene robe poput pametnih ručnih satova – ili pri kupnji usluga u oblaku, softvera protiv virusa ili e-knjiga.
Tudorel Toader, rumunjski ministar pravosuđa
Direktivom o digitalnom sadržaju uvodi se visoka razina zaštite za potrošače koji plaćaju za uslugu, ali i za one koji pružaju podatke u zamjenu za tu uslugu. Novim se pravilima osobito predviđa da potrošač ima pravo na smanjenje cijene ili puni povrat novca ako nije moguće ukloniti nedostatke u razumnom roku. Nadalje, razdoblje jamstva ne smije biti kraće od dvije godine.
Direktiva o prodaji robe primjenjivat će se na svu robu, uključujući proizvode s digitalnim elementom (npr. pametni hladnjaci). Novim se pravilima uvodi dvogodišnje minimalno razdoblje jamstva (važeće od trenutka kada potrošač primi robu) te jednogodišnje razdoblje za teret dokazivanja prebačen u korist potrošača. Zemlje mogu prekoračiti te rokove kako bi zadržale trenutačnu razinu zaštite potrošača.
Tekstovi će sada biti službeno potpisani i objavljeni u Službenom listu. Države članice imat će rok od dvije godine za prenošenje novih pravila u svoje nacionalno pravo.
Kontekst
Direktiva o digitalnom sadržaju odnosi se isporuku digitalnog sadržaja te obuhvaća: podatke koji se proizvode i isporučuju u digitalnom obliku (npr. glazba, internetski videozapisi itd.), usluge kojima se omogućuju stvaranje, obrada ili pohrana podataka u digitalnom obliku (npr. pohrana podataka u oblaku), usluge kojima se omogućuje razmjena podataka (npr. Facebook, YouTube itd.) te sve trajne nosače podataka koji se rabe isključivo kao nosači digitalnog sadržaja (npr. DVD-ovi). Over the top (OTT) interpersonalne komunikacijske usluge, paketi ugovora i obrada osobnih podataka uključeni su u područje primjene direktive o digitalnom sadržaju.
Direktiva o prodaji robe odnosi se na sve vrste prodaje robe, bilo da je riječ o fizičkoj prodaji (u trgovini), prodaji na internetu ili bilo kojoj prodaji na daljinu. Roba s digitalnom komponentom (npr. pametni hladnjak ili pametni ručni sat) obuhvaćena je tom direktivom.
Obje direktive temelje se na načelu maksimalnog usklađivanja, što znači da države članice ne mogu odstupati od zahtjevâ. Međutim, zemljama EU-a daje se prostora da nadiđu zahtjeve u pogledu određenih aspekata, posebno kako bi zadržale razinu zaštite potrošača koja se već primjenjuje na nacionalnoj razini.
• Direktiva o određenim aspektima ugovora o isporuci digitalnog sadržaja i digitalnih usluga
• Direktiva o određenim aspektima ugovora o prodaji robe, izmjeni Uredbe (EU) 2017/2394 i Direktive 2009/22/EZ te stavljanju izvan snage Direktive 1999/44/EZ
Posjetite stranicu sastanaka

E-trgovina: VIJEĆE DONIJELO DODATNI MANDAT ZA PREGOVORE O WTO-u
27.5.


Vijeće je danas donijelo pregovarački mandat kako bi omogućilo sudjelovanje Komisije u plurilateralnim pregovorima o elektroničkoj trgovini.
U siječnju 2019. na margini Svjetskoga gospodarskoga foruma u Davosu Europska unija i ostalih 48 članova Svjetske trgovinske organizacije (WTO) odlučili su početi pregovore o uspostavi pravila o elektroničkoj trgovini na svjetskoj razini.
"Digitalizacija našega gospodarstva iz korijena je promijenila način na koji se odvija trgovina između poduzeća i potrošača. Krajnje je vrijeme da se u međunarodnim pravilima odrazi ta preobrazba. EU je predan radu sa svojim partnerima iz WTO-a kako bi se uspostavio ambiciozan i pragmatičan okvir kojim će se osigurati sigurno i predvidljivo okružje za trgovinu na internetu". -tefan-Radu Oprea, rumunjski ministar za poslovno okruženje, trgovinu i poduzetništvo
Kako bi Komisija u ime EU-a mogla sudjelovati u pregovorima s partnerima iz WTO-a, njezin trenutačni mandat u kontekstu Razvojnog plana iz Dohe morao se dopuniti tako da uključuje stajalište EU-a o trgovinskim aspektima e-trgovine.
Cilj je pregovora uspostaviti međunarodna pravila radi poticanja svjetske e-trgovine, olakšavanja poslovanja poduzeća, osobito malih i srednjih, jačanja povjerenja potrošača u internetsko okružje i stvaranja novih mogućnosti za promicanje održivog rasta i razvoja.
EU je 26. travnja podnio početne prijedloge za pregovore u WTO-u. O njima, kao i o prijedlozima drugih članova WTO-a koji sudjeluju u procesu, raspravljalo se tijekom formalnih rasprava od 13. do 15. svibnja 2019. u Genevi.



PREDSJEDNIK DONALD TUSK POSJETITI ĆE SREDNJU AZIJU
24.5.2019.


Predsjednik Tusk otputovat će u Tadžikistan, Kazahstan i Uzbekistan od srijede, 29. svibnja do nedjelje 2. lipnja. Europska unija upravo je pokrenula svoju novu strategiju EU-Središnja Azija; Putovanje predsjednika Tuska daljnji je izraz predanosti EU jačanju partnerstva s regijom i pojedinim zemljama.Tijekom posjeta, predsjednik Tusk sastat će se s predsjednikom Emomalijem Rahmonom u Tadžikistanu, predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom i prvim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim u Kazahstanu i predsjednikom Shavkatom Mirziyoyevom u Uzbekistanu.
Osim regionalne i bilateralne suradnje, klimatske promjene, zaštita okoliša i upravljanje granicama kao i regionalna sigurnost također će biti visoko na dnevnom redu.



28.05.2019. u 12:47 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2019 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)
Svibanj 2020 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter