AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

utorak, 26.07.2016.

HRVATSKA JE NAJVEĆI IZVOZNIK DRVA NA PREKOMORSKA TRŽIŠTA


PRERADA DRVA IMA RAST OD 11,3 POSTO

Drvoprerađivac ki sektor čini 10,4% od ukupnog izvoza, što je zapažen dio izvoznih rezultata Republike Hrvatske. U prvih pet mjeseci ove godine prerada drva ostvarila je rast industrijske proizvodnje od 11,3%. Sektor ima veliki potencijal rasta i novog zapošljavanja, posebno u ruralnim područjima. Unatoč postojanju mnogih ograničenja, sektorske tvrtke uglavnom s optimizmom gledaju na razvoj prilika na globalnom tržištu i očekuju poboljšanje svojih pozicija na domaćem tržištu.
Hrvatski drvni klaster na samom kraju mjeseca svibnja 30. i 31. u Opatiji je organizirao 13. Drvno tehnološku konferenciju na kojoj je bilo tridesetak konferencijskih govornika, a upravo sredinom srpnja 12. i 13. Drvni klaster je imao konferenciju i u Bruxellesu. Hrvatski drvni klaster okuplja ljude iz drvne branše koji razgovaraju, diskutiraju i razmjenjuju poslovna iskustva sve u cilju poboljšanja efikasnosti proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u drvnom sektoru RH.
Prva polovica 2016. i kalendarski i poslovno je prošla, a Hrvatski drvni klaster i njegov direktor
Marijan Kvran ne želie samo zaključati ured i otići na godišnji odmor već Klaster organizira neformalno ljetno druženje u hotelu Westin, predstavnika drvne industrije i šumarstva, četiri dana prije kraja mjeseca srpnja. A to će druženje zasigurno biti lagana međusobna retorička uvertira za radno razdoblje koje dolazi od druge polovice mjeseca kolovoza pa do kraja 2016. godine.
Bez komunikacije, dobrih međuljudskih, pa i prijateljskih odnosa nema ni uspješnog poslovnog odnosa. Zato je neformalno druženje nakon prve polovice poslovne godine – dobar početak za uspješan drugi dio godine.

Objavljujem izvještaj Hrvatskog drvnog klastera s konferencije u Bruxellesu.


DRVNI KLASTER U BRUXELLES ODRŽANO ŠEST SASTANAKA I DVIJE KONFERENCIJE

Hrvatski drvni klaster organizirao je 12. i 13. srpnja u Bruxellesu konferenciju pod naslovom Ulaganja u šumarstvo i preradu drva u zemljama jugoistočne Europe, koja je održana uz podršku hrvatske euro-zastupnice Marijane Petir. U pred-konferencijiskom programu održani su mnogobrojni sastanci sa predstavnicima europskih sektorskih asocijacija (EU udruge državnih i privatnih šuma, biomase, peleta, pilana, proizvođača namještaja, planinskih regija itd.) pa se više od 50 sudionika iz jugoistočne Europe detaljnije upoznalo s funkcioniranjem glavnih europskih institucija kao i s procesom donošenja odluka.
U neposrednoj komunikaciji s vodećim sektorskim stručnjacima razmijenjena su mišljenja o tržišnim trendovima na šumskom drvetu baziranih industrija. Dio sudionika ostao je iznenađen briselskim raspravama koje se vode između različitih lobističkih i interesnih skupina oko budućnosti uporabe drva te naznakama sadržaja najavljenog dokumenta o kaskadnoj uporabi drva kojeg Komisija finalizira. Veliki dio prijepora odnosi se na budućnost korištenja drva kao energenta, odnosno na ograničavanje izgradnje velikih energetskih postrojenja, a primjedbe se odnose na štetnosti emisija kod sagorijevanja, iako su drvna goriva u usporedbi s fosilnima za okoliš nekoliko puta prihvatljivija.

Stalno predstavništvo RH pri EU: Klaster radi dobar posao u Bruxellesu
Dio delegacije je u svojstvu promatrača sudjelovao na redovitoj sjednici Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta dok je preko 20 sudionika posjetilo Stalno predstavništvo RH pri EU gdje ih je primio veleposlanik Goran Štefanić sa suradnicima iz pripadajućih resora, koji su zaduženi za komunikaciju s Komisijom. Predstavništvo je već ranije sudjelovao u mnogobrojnim aktivnostima Klastera, a veleposlanik Štefanić ovom je prilikom izjavio da se radi o prvoj poslovnoj delegaciji pristigloj iz Hrvatske od kako smo postali članica EU. Važna je pravovremena komunikacija i informiranje o aktualnim temama, a Klaster se nameće kao reprezentativan i kompetentan predstavnik sektora ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama JIE. Osim transfera informacija iz Bruxellesa prema Hrvatskoj, važno je i osigurati stalnu izmjenu podataka i inicijativa hrvatskih subjekata prema Komisiji, osobito oko nekih specifičnih pitanja i područja gdje je potrebno osigurati određene izuzetke ili prijelazne periode.

PETIR ORGANIZIRALA KONFERENCIJU U EUROPSKOM PARLAMENTU UZ PRISUSTVO ČLANOVA EUROPSKE KOMISIJE
Na konferenciji u Parlamentu su sudjelovali predstavnici šumarskog sektora i drvne industrije iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije te Bosne i Hercegovine, ali i predstavnici nadležnih državnih, regionalnih i lokalnih institucija i tijela vlasti. U svom uvodnom izlaganju zastupnica Marijana Petir ukazala je na veliki potencijal europskih i hrvatskih šuma u provedbi energetske i klimatske politike EU, jer su šume pluća Europe, odličan ponor ugljika i izvor kvalitetne sirovine i zelene energije. Šume se ne smije promatrati samo kao izvor obnovljive energije već se treba uzeti u obzir njihova uloga u zaštiti bioraznolikosti, kao prostor za rekreaciju, ali i kao održivu i kvalitetnu sirovinu i ekološki građevni materijal.

Petir je osigurala prisustvo austrijske zastupnice u Europskom parlamentu Elisabeth Köstinger koja u stručnim i političkim krugovima slovi kao najkompetentniji zagovornik šumarstva i prerade drva na razini EU institucija. Ona se založila za holistički pristup gospodarenju šumama i cijelom drvoprerađivačkom sektoru. Köstinger vidi veliki potencijal multifunkcionalne uloge šuma te prerade drva, a ovaj sektor je danas treći poslodavac u Europi i ključni igrač u borbi protiv klimatskih promjena. Povećana upotreba drva na održiv način doprinosi dekarbonizaciji europskog društva i o tome se u EU premalo priča.

Višnja Jurnjak je ispred štajerskog Holzclustera predstavila glavne aktivnosti austrijskog drvnog sektora koji ostvaruje impresivan godišnji prihod od 12 mlrd. EUR. U posljednje je vrijeme zabilježeno smanjenje zaposlenih u drvnoj industriji, a upravo promotivnom kampanjom te edukacijom Holzcluster nastoji preokrenuti negativne trendove.

Europska komisija: Šumarstvu trebaju inovacije!
Predstavnica Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG Agriculture) Maria Gafo Gomez Zamalloa upoznala je nazočne sa stavovima i aktivnostima EK na izradi novih zakonskih prijedloga. Europa promiče politiku održivog upravljanja šumama i održive proizvodnje što je posebno značajno za razvoj ruralnog područja. Zbog toga je šumu potrebno sagledavati u svoj njezinoj punini i multifunkcionalnosti. Ukoliko se želi jaka drvna industrija, u tom području potrebne su inovacije, ali i bolja komunikacija i koordinacija.

Marie Donnelly predstavnica Glavne uprave za energiju Europske komisije (DG Energy) istaknula je važnost biomase u energetskom miksu koji se koristi u Europi. Europska energetska politika ima jasne ciljeve, a to su sigurna opskrba energijom, dostupnost energije i njena održivost. Biomasa je kao energent u značajnom postotku prisutna u EU, a 92% biomase koju koristi proizvodi na svom teritoriju, dok 8% uvozi, te je važno da se uvezena biomasa proizvodi po istim standardima održivosti. U EU postoji politika održivosti koja je prilagođena svakoj državi članici i njezinim posebnostima.

Prezentaciju je održala i Udruga europskih zemljoposjednika (ELO) koja je član savjetodavne skupine pri Komisiji kada su posrijedi pitanja šumarstva te je predstavljen natječaj „Europsko drvo godine“ koji se organizira u suradnji s Udrugom Europsko partnerstvo za okoliš.

Razmjena stručnih stajališta u Europskom parlamentu
U raspravi koja je uslijedila, mogućnost aktivnog sudjelovanja imali su i članovi delegacije: Damjan Županić voditelj projekta Tehnološki centar drvne industrije Lepoglava te Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, koji je upozorio na probleme gubitka statusa brdsko–planinskog područja jer se tom odlukom direktno utjecalo na život brdskog prostora na kojem je drvna industrija do sada bila glavni pokretač razvoja. Austrija je zbog svoje višestoljetne predanosti šumi i drvu dobar primjer za prijenos iskustava i znanja u zemlje JIE, istaknulo je potom više sudionika. Elvio Florian iz talijanske Florian Grupe, koja u Hrvatskoj djeluje u pet pogona, istaknuo je potrebu dobre promidžbe drva kao pogodnog i poželjnog materijala. Danas se traži ekološki pristup u upravljanju drvnom sirovinom te bi Hrvatska trebala povećati investicije u tom području, smatra Florian. Željko Lovrak, stručnjak za energiju iz drva se osvrnuo na hrvatsko zakonodavstvo i propuste oko ispunjenja Akcijskog plana za OIE uz napomenu da bi trebalo u potpunosti iskoristiti dostupnu biomasu u okviru održivosti.

Hercegbosanske šume se učlanile u europsku udrugu šuma. Željni su europskih praksi i iskustava
Raspravu je zaključila Mirjana Vila iz Hercegbosankih šuma d.o.o. koja je podvukla važnost europske orijentacije te istaknula da je cilj ove tvrtke u državnom vlasništvu detaljnije se upoznati sa sektorskom regulativom u EU i uspostaviti snažniju prekograničnu suradnju. Otvoreni smo za suradnju sa susjedima, ali i kolegama iz cijele EU. Predano radimo na novim projektnim idejama te na uspostavi europske razmjene iskustava u gospodarenju šumama, zbog čega smo se i učlanili u Europsku udrugu državnih šuma EUSTAFOR, istaknula je Vila.

Dodijeljeno priznanje Hrvatskih izvoznika Sherif Grupi
Na kraju konferencije u EP zastupnica Marijana Petir uručila je priznanje Sherif Grupi za najvećeg izvoznika drva i drvnih proizvoda u Egipat, a za promicanje izvoza drvoprerađivačkog sektora priznanje je dobio Hrvatski drvni klaster. Hrvatska mora promijeniti svoju gospodarsku paradigmu i okrenuti se izvozu, to je bio cilj osnivanja naše udruge Hrvatski izvoznici. Drvni sektor ima daljnji potencijal rasta, to smo i spomenuli na našoj ovogodišnjoj konvenciji izvoznika, rekao je dr. sc. Ante Babić u svom obrazloženju uz dodjelu priznanja.


TEMATSKA KONFERENCIJA U HOTELU THON EU OKUPILA VODEĆE EUROPSKE STRUČNJAKE I PREDAVAČE

Ako želimo održivo gospodariti šumama, moramo ih koristiti
Središnji dio konferencijskih aktivnosti u Bruxellesu odnosio se na cjelodnevnu konferenciju održanu 13.07. na kojoj su vodeći europski stručnjaci za pojedina područja dali presjek tržišnih trendova. Piotr Borkowski, glavni tajnik Europskog udruženja državnih šuma EUSTAFOR iznio je objašnjenje te opisao izazove održivog gospodarenja šumama u EU. Ako želimo održivo gospodariti šumama, ako ih želimo zaštititi i osigurati kontinuitet, moramo ih koristiti, naglasio je Borkowski.

Presjek stanja u Hrvatskoj i zemljama JIE dao je Goran Lučev iz grupacije Požgaj, ujedno i član Izvšnog odbora Klastera naglasivši kako ovaj sektor jedini u Hrvatskoj ostvaruje izvozni suficit te istaknuo kontinuiran dvoznamenkasti rast sektorske industrijske proizvodnje. Lučev je pozvao zainteresirane ulagače da se odluče da svoje investicije realiziraju upravo u Hrvatskoj i zemljama JIE.

Predstavljeni su rezultati do sada financiranih i realiziranih europskih projekata
Partner konferencije, austrijski Holzcluster predstavio je uspješno provedene EU projekte te projekte u tijeku koji su financirani europskim sredstvima. Do sada su austrijski partneri dosta uložili u različite inicijative i kampanje u zemljama JIE, a upravo Štajerski klaster može biti partner u projektima na razini regije, a partnerstvo i zajednička priprema projekata su uvijek dobro došli.

Željko Ivančević: Zašto Hrvatska ima malo koristi od članstva u EU?
Sustav komunikacije i hrvatskog lobiranja u Bruxellesu ne funkcionira dobro, rekao je u svom izlaganju lobist Željko Ivančević, nadodavši kako je Hrvatska očit primjer lošeg lobiranja te jedna od rijetkih država s niskim, odnosno lošim efektima članstva u EU. Ivančević je objasnio kako je lobiranje legitiman proces obzirom da se u europskom gospodarstvu te posljedično i kroz zakonodavstvo niz skupina bori za vlastite interese. Skupo je biti prisutan u Bruxellesu, ali još je skuplje ne biti, zaključio je Ivančević.

Europska udruga pilana: Hrvatska je najveći izvoznik tvrdog drva na prekomorska tržišta
Iscrpan pregled tržišta piljene građe iznio je Diego Benedetti, predstavnik Europske udruge pilanske industrije, EOS. Unatoč poboljšanjima, europski proizvođači još uvijek se nisu u potpunosti oporavili od globalne financijske krize započete 2008. Očekujemo stabilnu 2016. u trgovini mekim, ali i tvrdim drvom, rekao je Benedetti koji je prezentirao niz preciznih statističkih pokazatelja o proizvodnji i trgovini drvom u EU. Prisutnima se obratila i Silvia Melegari, glavna tajnica EOS-a, koja je naglasak stavila na kaskadnu upotrebu drva čiji je cilj veća upotreba drvnih ostataka, kako bi se povećala dostupnost tehničke oblovine te bolja iskoristivost drvne biomase.

Raznovrsne prezentacije: Drvna industrija treba mlade i obrazovane kadrove! Deficiti u planinama
U ime Europske udruge planinskih područja EUROMONTANA, zanimljivo predavanje održala je Sarah Whitaker, predstavivši aktivnosti ove udruge sa 70 članova iz 17 država, koje pokrivaju širok spektar regija i specifičnih problema. Euromontana će održati svoj seminar upravo u Hrvatskoj, u studenom u goranskom mjestu Skrad, a fokus će biti na temi klimatskih promjena.

Predstavljen je Tehnološki centar drvne industrije u gradu Lepoglavi koji je usmjeren na MSP jer veliki drvoprerađivači obično imaju logistiku i bolje pregovaračke pozicije, dok su manji prisiljeni prihvaćati nepovoljne uvjete na tržištu, što će se promijeniti djelovanjem CEKOM-a. Želi se ostvariti suradnja lokalnih, državnih te znanstveno-istraživačkih institucija s privatnim sektorom, kao i omogućiti praksa studentima. Tijekom konferencije i pripadajućih sastanaka, od strane vodećih EU stručnjaka pružene su detaljnije informacije o europskom tržištu namještaja i parketa, a predstavnici hrvatskih institucija i razvojnih centara ponovili su interes za suradnju s njihovim članstvom.

Obitelj Habijenec: Uspješan case study gospodarenja privatnim šumama u Hrvatskoj
Prema ocjeni sudionika, vrlo uspješan primjer gospodarenja privatnim šumama iznijela je Ana Habijanec iz Križevaca, čija obitelj u posjedu ima preko 80 ha šume. Prisutnima je bilo vrlo zanimljivo upoznati se s detaljno prikazanim koracima u pošumljavanju i njezi šuma, ali i obiteljskom filozofijom koja se u proteklih 20 godina temelji isključivo na pošumljavanju hrastom lužnjakom, koji će biti spreman za sječu nakon 120 godina. To je dio naše uloge u ovom našem poslu čime doprinosimo razvoju cijelog društva i ublažavanju klimatskih promjena, zaključila je Habijanec.

Međunarodne tvrtke traže partnere i dobavljače u jugoistočnoj Europi
Osim predavača iz europskih udruženja i institucija aktivni su bili i predstavnici međunarodnih ulagača i kupaca drvnih proizvoda. Potencijal konferencije za umrežavanje i B2B sastanke prepoznale su tvrtke iz Belgije, Litve i Myanmara, čiji su predstavnici bili među sudionicima i s velikim zanimanjem pratili izlaganja. Tvrtku Cras Waregem predstavio je Marnik Tack, objasnivši kako je, u nedostatku lokalne sirovine u Beneluxu, prisiljen tražiti partnere i dobavljače drvnih proizvoda u regiji JIE te je ponudio suradnju prisutnima, a ostvario je i bilateralne kontakte s predstavnicima tvrtki Sherif, Florian i Spin Valis.

Regionalni karakter konferencije otvara vrata i priskrbljuje podršku u Bruxellesu
Zdenka Mesić iz Ministarstva poduzetništva i obrta u više je navrata skrenula pažnju na potrebu pokretanja regionalnih projekata, a kao dobru praksu istaknula je Dunavsku strategiju i projekt u koji je bilo uključeno 14 zemalja. Zdravko Vojvodić iz Drvnog klastera Hercegovine smatra kako drvno-prerađivački i šumarski sektor nisu prepoznati među mladima kao dovoljno atraktivan društveni položaj ili izvor prihoda, čime dolazi do nedostatka kvalitetne i obrazovane radne snage. U tom smislu nužna je daljnja promocija sektora, u čemu će i klasteri imati vrlo aktivnu ulogu, a buduća sredstva za svoj rad tražiti ćemo u Bruxellesu, zaključio je Vojvodić. Predstavnik Holzcluster-a Roland Oberwimmer se u svojoj raspravi kritički osvrnuo na najavu kaskadne uporabe drva, uz pitanje gdje je taj pristup zaživio, osim u EU raspravama. U završnoj panel raspravi sudjelovao je i Zoran Stojičić iz Šuma Republike Srpske koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom, posebice skupovima u Europskom parlementu te sastancima u relevantnim asocijacijama. To je nama bila jedinstvena prilika za susret s važnim predstavnicima europskih institucija, lobista i potencijalnih ulagača.

Konferenciju je organizirao Hrvatski drvni klaster uz podršku Agencije za investicije i konkurentnost te austrijskog Holzcluster-a. Tijekom dva dana, delegacija od preko pedeset predstavnika sektorskih tvrtki, državnih šuma, ministarstava, jedinica lokalne samouprave, privatnih šumovlasnika te iz nevladinog sektora održala je šest sastanaka na visokoj razini te su prisustvovali na dvije konferencije, u čemu je ukupno sudjelovalo preko 120 različitih aktera iz Bruxellesa i zemalja JIE. Sljedeća, treća po redu konferencija održat će se u srpnju 2017. također u Bruxellesu.

26.07.2016. u 17:05 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2024 (2)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter