AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

nedjelja, 21.04.2013.

PREDAVANJE U ĐAKOVU

ZNANSTVENIK JE UPOZORIO!

Hrvatska mljekarska udruge i Uređivački odbora Mljekarskog lista, organizirali su u Đakovu 16.4 za poljoprivredne proizvođače, njih 68, predavanje na kome su predavači bili prof. dr. Darko Grbeša, i prof. dr. Darko Uher s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, agrometorolog Dražen Kaučić te dr. vet. med.Antonio Maltar rukovoditelj razvoja i kontrole kvalitete u tvornici stočne hrane Belje d.d.
Predavanje je održano u prostorijama Hrvatske poljoprivredne agencije i sjedištu Središnjeg Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, a domaćin je bio načelnik odjela HPA dr. vetr. med Davor Pašalić.

Image and video hosting by TinyPic
Predavanje u Đakovu
Na predavanju o hranidbi mliječnih krava dr. Grbeša je rekao da je aflatoksin koji se u mlijeku pojavio potkraj zime posljedica prošlogodišnje vruće i sušne godine.Dr. Darko Grbeša je istakao je da su mljekari na vrijeme trebali biti upozoreni na europske standarde o kvaliteti hrane, u ovom slučaju mlijeka.Poljoprivredni proizvođači nisu imali saznanja o aflatoksinu M1u mlijeku i o tome da mljekara ne smije otkupljivati mlijeko s povećanom razinom aflatoksina, te da se pravovremenom promjenom načina hranidbe mogao izbjeći njegov sadržaj u mlijeku iznad dozvoljenih 0,05/ mg po kg. Plijesan na kukuruzu već je bila signal na aflatoksin. U jesen je došla vlaga, a plijesan koja proizvodi aflatoksin počinje rasti iznad nedozvoljene koncentracije već na 13% vlage .
Da li se aflatoksin mogao spriječiti upitao je dr. Grbeša te rekao da se već u jesen 2012. znalo da će plijesni kukuruze biti, te da je trebalo raditi ispitivanje uzoraka mlijeka na aflatoksin. Prema riječima znanstvenika dr. Grbeše kukuruzno zrno na kome je bilo plijesni trebalo je zamijeniti sa zdravim zrnom, sa repinim rezancima i davati asorbense mikotoksina. Kod nas se kasno reagiralo. Korišteni su ne adekvatni jeftini asorbensi i nisu korišteni količinski dovoljno. Precijenila se njihova uloga, jer ako je aflatoksina bilo mnogo u hrani mlječnih krava, oni ga nisu mogli vezati. Farmer pak nije imao dovoljno voluminozne krme ni žitarica da sam zamijeni hranu“ rekao je dr. Grbeša

„Plijesan Aspergillus flavus nastanjuje se na vrhu klipa, a ne na svim zrnima. Pojedina zrna kukuruza mogu biti veoma zaražena aflatoksinom, tako da takva zrna mogu podizati razinu aflatoksina iznad najviše dopuštene razine u ukupnoj masi. Globalno zatopljenje i suša povisuju učestalost i jačinu bujanja plijesni Aspergillus flavus u fazi cvjetanja i nalijevanja zrna, tada zrno treba puno vode. Procjena je Europske agencije za sigurnost hrane da će globano zatopljenje od 2 do 3 stupnja u Panonskoj nizini i na Balkanu biti uzrok češćih pojava aflatoksina na klipu kukuruza“.

ZNANSTVENIK JE UPOZORIO!
Na predavanju u Đakovu dr. Darko Grbeša rekao je da je osobno mailom u Ministarstvo poljoprivrede upozorio ( nije naveo ime ni službu kojoj se mailom obratio ) u listopadu 2012. da zbog meteoroloških uvjeta postoji vjerojatnost povećane razine aflatoksina u mlijeku. No odgovor na svoj upozoravajući mail nikada nije dobio, niti ga je itko iz Ministarstva u vezi s tim kontaktirao.
Predviđanja dr. Grbeše obistinila su se u veljači 2013. kada je iz BIH je stigao prigovor Ministarstvu poljoprivrede, da mlijeko, uvezeno iz Hrvatske ima povećanu razinu aflatoksina M1.
Image and video hosting by TinyPic
Dr. Darko Grbeša
Kako metereološke uvjete donekle učiniti prihvatljive poljoprivrednoj proizvodnji? Agrometeorolog Kaučić ističe da je potrebno mijenjati agrotehniku. Treba sačuvati vlagu u tlu što duže, tlo malčirati i što manje tlo otvarati, a potrebno je razmisliti i o promjeni sortimenta određenih ratarskih kultura“

Na pitanje kakva je sada situacija na terenu s obzirom na aflatoksin dr. vet. Davor Pašalić je rekao da Hrvatska poljoprivredna agencija nema kompletne informacije oko sadašnjeg stanja otkupa mlijeka, s tim raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, ali većina proizvođača koji su imali povišenu razinu aflatoksina u mlijeku , započela je se komercijalom isporukom mlijeka, s tim da se i dalje provode kontrole, ali postoje i novi slučajevi, tako da situacija na terenu nije idealna.“

Prema podacima HPA količina otkupljenog mlijeka, za prva dva mjeseca 2013. je 17% manja u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine.
Kako metrološke posljedice bar donekle obuzdati? Agrometeorolog Kaučić kaže da je potrebno mijenjati agrotehniku,sačuvati vlagu u tlu što duže, malčirati, što manje tlo otvarati, a potrebno je razmisliti i o primjeni sortimenta određenih ratarskih kultura.

HUMUS, pH VRIJEDNOST, ANALIZA TLA,
Dr. Darko Uher, predavač je na kolegijima iz područja krmnih kultura na Agronomskom fakultetu, a radi i u Zavodu je za specijalnu proizvodnju bilja.
Održao je predavanje vezano uz parametre kvalitete tla, te preporuke za proizvodnju kultura. Dr. Uher je rekao da je humus je u tlu važan jer na sebe može akumulirati velike količine vode, može na sebe prihvaćati hranjiva koja se dodaju biljci. Za nepovoljnih vremenskih uvjeta, dolazi do ispiranja ili transformacije, prema dušičnim oksidima, prema amonijaku ili nitratima. Ako ima više organskih tvari ili humusa, onda to biljka lakše prihvaća, točnije biljka ima normalnije uvjete. Humus je u dijelu tla koji se obrađuje oranjem, tanjuranjem i svim ostalim operacijama. Za stvaranje humusa je značajna meilioracija, do koje dubine tlo ima dostupnost zraka i kisika Potrebno je da ga ima što više zbog sustava hranjiva, taj sustav se razvija do dubine od 30-40 cm. Za vrijeme suše preko korijenja biljka crpi vodu i hranjiva. Tada stupa na snagu organska tvar jer ona na sebe može primiti vodu. Važni su tu i poboljšivači tla tipa Zeolita, koji imaju takvu strukturu da mogu privući vodu, a dosta su bitni i mikroorganizmi. Za 20 godina humusa na zemlji manje ima 1%. To se dogodilo zato što su ljudi imali mnogo zahvata, oranje, tanjuranje ( okretanje zemlje) i tako je došlo do razgradnje. Poljoprivrednici nisu bilancirali – tražili odnos- koliko su unijeli koliko su iznijeli prinosa u zrnu, ali postavlja se pitanje, da li je to vraćano zemlji, ne samo mineralna gnojiva već su bitna i organska gnojiva- stajnjak, gnojnica, gnojovka, zelena gnojidba. Jako je bitno da su i zimi na zemlji usjevi koji pokrivaju površine jer oni pomažu razvoju humusa.“
„ pH vrijednost tla je vrlo bitna“ rekao je dr. Uher te nastavio: „ Ako je povoljan Ph, optimalniji je pristup biljke prema hranjivima.Ako je tlo kiselo, a kiselo je tlo koje ima pH vrijednost ispod 7 , onda ima više vodikovih iona, a oni blokiraju hranjiva. pH 7 je nutralan. Viši pH znači veću dostupnost hranjiva. Čim tlo postaje kiselije, pH pada, bakterije nestaju, a na njihovo mjesto dolaze gljivice. Neke gljivice mogu biti poželjne i korisne za tlo, a ima dosta i parazita koji napadaju korijen i klijavost biljaka."

Image and video hosting by TinyPic
Dr. Darko Uher
"Mali proizvođači bi sami mogli analizirati PH u tlu pomoću prenosivih uređaja, očitavati vlagu, temperaturu, fosfor, kalij, kalcij, te tako mogu ići prema mjeri kalcifikacije. „
„Plodored je nekada bio vrlo šarolik, bio je to kukuruza, pšenica, raž, krumpir, konoplje trava, djetelinsko travna smjesa. Nakon toga je slijedilo sužavanje plodorednog sustava jer je nastala novonastala vrijednost onih proizvoda koji su dolazili na tržište.Došao je sustav poticaja, mnogi su se okrenuli tržištu. Nastala je trka za profitom.
Poboljšivači tla mogu se kupiti na slobodnom tržištu. Certifikate o prodaji izdaje im ovlašteni laboratorij, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Poboljšivači tla ne smiju u sebi imati velike količine teških kovina, metala, dioksina. Mora se obratiti pozornost na deklaraciju.Poboljšivači tla mogu biti primjernjeni u konvencionalnoj, integriranoj ili ekološkoj proizvodnji “- istakao je dr. Darko Uher u svom predavanju pred četrdesetak
proizvođača koji su pratili predavanje.

Image and video hosting by TinyPic
MARGARETA ZOUHAR ZEC

21.04.2013. u 23:54 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Svibanj 2024 (1)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter