AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

četvrtak, 28.02.2008.

SEMINAR U GOSPIĆU



EDUKACIJA ZA TURIZAM NA SELJAČKIM GOSPODARSTVIMA



«Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam» naziv je trodnevnog seminara koj je 27.2. započeo u Gospiću, kome prisustvuje četrdesetak osoba s područja Ličko-senjske županije a koji su zainteresirani za bavljenje seoskim turizmom.

Iako je Ličko-senjska županija turistička destinacija, koja je prošle godine zabilježila 1.300.000 noćenja, koja ima 28.000 registriranih postelja, od čega je 24.000 postelja na obali, u toj županiji još nema seljačkih gospodartstva koja se bave turizmom. Ruralni turizam jedan je od načina revitalizacije hrvatskog sela. Samo edukacijom ljudi koji žive u ruralnim područjima moguće je pokrenuti taj oblik turizma.

Hrvatski farmer d.d. i strukovna udruga Klub članova «Selo» pokretaći su edukacije ruralnog stanovništva za seoski turizam a organizatori su i seminara u Gospiću. U posljednje dvije godine održano je devet trodnevnih seminara u sedam županija RH, a seminari će se i nadalje održavati.

Hrvatski farmer d.d., Ruralis – konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre
i Klub članova «Selo» tri su institucije koje su potpisnici Sporazuma o suradnji i koje svojim brojnim aktivnostima, radom na terenu i izradom brojnih prijedloga nalaze odgovore na pitanja –što je važno – te kako pomoći u razvoju ruralnog turizma. Te su institucije autori Nacionalnog programa ruralnog turizma a, zahvaljujući njima, prošle godine je održan i Prvi hrvatski kongres o ruralnom turizmu.

28.02.2008. u 15:22 • 0 KomentaraPrint#^

E P I L O G « MERCEDES»




PREDSJEDNIK HSS-a MISLI O POSLJEDICAMA

Prema riječima predsjednika političke stranke HSS Josipa Friščića, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr. Božidar Pankretić mora vratiti luksuzni Mercedes auto kući Euroline, od koje ga je i iznaimio. Josip Friščić naime kaže da luksuzan automobil nije dostupan poljoprivrednicima te da razmetanje novcem uništava kredibilitet biračkog tijela HSS-a.

Tako će svoj ministarski vijek mr. Pankretić nastaviti u Audiju.

28.02.2008. u 10:10 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 17.02.2008.

MERCEDES E KLASE


MINISTAR POLJOPRIVREDE JE LJUBIMAC LUKSUZA

Već nakon mjesec dana ministarskoga mandata, ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja mr. Božidar Pankretić pokazao je kako razmišlja i što ga posebno kao ministra interesira. Prije nekoliko dana iznajmio je od auto kuće Euroline mercedes E 320 CDI vrijedan 500 000 kuna pravdajući to obrazloženjem da neće ići pješice ili biciklom na posao. Time je pokazao naime svoj ukus i želju za pripadnošću elitnim krugovima bez obzira što mu je resor poljoprivreda koja je u Hrvatskoj, zbog stanja u koje je dovedena, više orijentirana na socijalu, a samo rijetki u toj branši imaju standard koj može biti u rangu elite. Možda je takvih u Hrvatskoj desetak.

Mr. Pankretić na mjesto ministra poljoprivrede, treba podsjetiti, ipak nije došao na biciklu, već sa terenskim vozilom Nisan Terrano iz 1997. Želja ministra da se iz rodnog sela Gaj, kod Vrbovca na posao vozi u najskupljem od svih automobila kojim se služe ministri RH Vlade, ne samo službeno već i na posao i s posla, dobrano liči na podsmjeh hrvatskim poljoprivrednicima kojima doslovno poručuje «Ja mogu ovako, a vi kako znate»

Može li ministar poljoprivrede koj je na to mjesto u koalicijskoj vladi došao kao protagonist HSS-ove politike reorganizacije hrvatskog sela s obećanjem godišnjeg proračuna od šest milijardi kuna, imati opravdanje za sučeljavanje svoje bahatosti sa socijalnim kategorijama poljoprivrednika? Može li čovijek koj se ljudima sa siromašnog hrvatskog sela, predstavlja kao ljubimac skupih automovila biti agitator riješenja teške agrarne politike ? Poznavajući mentalitet poljoprivreednika koji žive i rade u nepovoljnim uvjetima raznolike i usitnjenje hrvatske poljoprivrede, mr. Pankretić će prije izazvati teški jal i kulminaciju problema nego strpljivost i iznalaženje riješenja. Može li sedamstotinjak vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji su otvorili obiteljske farme i imaju dugogodišnje kredite razumijeti zašto se ministar vozi u mercedesu E klase vrijednom pola milijuna kuna, a oni sa zakašnjenjem, - na imovinu koja im je pod hipotekom - teško vraćaju kredite. Oni bi htijeli sve redovito, ali isplata mlijeka dolazi sa zakašnjenjem, poticaji su ispod dogovorenih kvota.
Kako zapravo stvarnost o recesiji sela može dobiti obrat, pokazati će se donošenjem proračuna za ovu godinu, koj će pred Vladu doći za desetak dana. A nakon izglasavanja državnog proračuna u Vladi će e odlučiti hoće li mercedes E klase biti kupljen za ministra Pankretića.

Dosadašnji ministrovi poslovi koj je preuzeo dužnost 14. siječnja bili su takve prirode da su inspirativno djelovale na ministrovo razmišljanje o probi i najmu probi luksuznog mercedesa. Upravo takav automobil zadovoljio bi očito ministrove potrebe u obavljanju poslova po Zagrebu, hrvatskim većim i manjim mjestima gdje će ministar putovati tijekom službenih poslova, otvaranja svinjogojskih farmi, otvaranja poljoprivrednih izložbi, pčelarskih izložbi, raznih simpozija, obilaska vinograda i vinarskih podruma i sličnih događanja.
A koje su ostale luksuzne strasti ministra Pankretića, javnost će bez sumnje saznati tijekom njegova mandata,nadajmo se usporedo s riješavanjemu gorućih poljoprivrednih problema, poput prodaje državnog zemljišta, koje niz godina nema svoju strategiju, regionalizacije, donošenja tržnih redova, osnivanja Poljoprivrednje komore, itd.itd.

17.02.2008. u 20:00 • 0 KomentaraPrint#^

MINISTAR PANKRETIĆ NAMJERAVA U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE RADITI BEZ PRISUSTVA NOVINARA ?

U PREDNOSTI JE ONAJ TKO IMA INFORMACIJU

Ni mjesec dana nakon preuzimanja ministarske dužnosti u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ministar Božidar Pankretić nije održao sastanak s novinarima koji je nezaobilazan pri započinjanju novog mandatnog razdoblja. Taj je početak nalagao ministru da novinarima, a time i javnosti predstavi svoje pomoćnike u ministarstvu, svoj plan rada, tijek reformi koje se provode u hrvatskoj poljorivredi kao predpristupnoj članici EU, o tijeku i stanju pregovora po određenim poglavljima u Bruxellesu, i da bude otvoren za sva novinarska pitanja. Ali sve je to izostalo.

Tema poljoprivrede u koalicijskom sporazumu HDZ-a, te HSS-a i HSLS-a od prvog je dana zaokupljala pažnju javnosti prije svega zbog najave HSS-a da godišnji proračun za poljoprivredu bude šest milijuna kuna. Već i prije formiranja koalicijske Vlade javnost je sa zanimanjem komentirala tu činjenicu postavljajući pitanje –Hoćemo li postati zemlja seljaka? Samom činjenicom da je politička stranka HSS-a pitanje revitalizacije hrvatskog sela digla na razinu političkog pitanja, i prije formiranja koalicijske Vlade u medijima je otvoreno pitanje hrvatske poljoprivrede. Desetak dana bila je to važna medijska tema gdje su se mnogi više i manje kompetentni stavljali u poziciju tumača i poznavatelja hrvatskih prilika u poljoprivredi.

No dolaskom mr. Pankretića na mjesto ministra rasprave su nažalost prekinute. Ministar Pankretić nije imao sluha za medije i javnost, te umjesto da je dao priliku novinarima da mnoge stvari razjasne, on je nametnuo svojevrsni status kqo na razgovore o poljoprivredi. Dao je doduše ministar i nekoliko intervjua za domaći tisak, ali oni nisu imali dovoljan medijski odjek. Lako je to moguće provjeriri u razgovoru sa poljoprivrednicima.

Poljoprivrednicima je potrebna pravovremena informacija, isto onoliko koliko i onima koji žele biti dobro informirani, a ne bave se poljoprivredom. Onaj tko ima pravu informaciju, taj je u prednosti. Onaj pak tko ima okolnosti da u skladu s informacijom pravovremeno djeluje još je u većoj prednosti. Osobe koje redovito komuniciraju s okolinom imaju veće šanse za uspjeh u svojim poslovima. Tko namjerava uspjeti ne može biti izolirana stijena, mora znati i htjeti komunicirati, jer komunikacija je njabrža veza i sa okolinom i sa svijetom. Točna je ona stara izreka «informacija je novac» . Teško je povjerovati da mr. Pankretić ne poznaje važnost medijske informacije u svim njenim oblicima. Ili možda misli da je informacija za poljoprivrednike manje važna, nego što je važna u drugim djelatnostima? I već je u tom kratkom razdoblju svog mandata jasno dao do znanja da mu prisustvo novinara nije uvijek potrebno. Zato Je 12. i 13. veljače održao sastanke najprije sa predstavnicima udruga iz sektora poljoprivrede, stočarstva, mljekarstva, voćarstva i povrćarstva, a dan kasnije s predstavnicima hrvatske industrije šećera i to bez prisustva novinara. Da su novinari postali nepoželjni svjedoči način pisanja Priopćenja ministarstva poljoprivrede na internetu iz dva spomenuta dana. Bez prethodne obavijesti o danu, satu i datumu održavanju sastanka, i bez uobičajene obavijesti novinarima, nakon održanog sastanka birokratskim jezikom napisano je Priopćenje sa vrlo malo konkretnih podataka o sadržaju održanih sastanaka. Međutim oba dana vođeni su razgovori koji bi zanimali i poljoprivrednike koji nisu u spomenutim udrugama. Jer između ostaloga ministar je predstvio i plan najvažnijih aktivnosti Ministarstva i Vlade kojima će se potpomagati proizvođaći u cijelom poljoprivrednom sektoru u provedbi reformi koje zahtijeva članstvo u EU, kao i globalne trendove. U RH jako je malo informacijama u svim medijima o kvaliteti i načinu života u zemljama EU, ali i o kriterijima koji se traže od Hrvatske kao predpristupne članice. A poljoprivreda je u tom pogledu i opsežna, a nije poznata ni novinarima i ne bi trebalo propuštati priliku, a da na takve i sve ostale sastanke novinari ne budu pozivani, jer su oni veza događaja sa javnošću.

Da aktualni ministar nema pravu svijest o važnosti informacije zorno svjedoči činjenica da ni nakon mjesec dana svoga mandata nije imenovao glasnogovrnika te državne uprave. Možda se prema ministrovu shvaćanju ništa konkretnmo ne događa, pa mu glasnogovornik nije nužno potreban. Međutim u RH gdje se poljoprivredom bavi oko 500 000 stanovnika, događanja su vrlo intenzivna i komunikacijska veza ministarstva poljoprivrede i javnosti je neophodna.

17.02.2008. u 15:31 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 13.02.2008.

HRVATSKO SVINJOGOJSTVO IMA VELIKU KONKURENCIJU U UVOZNOJ SVINJETINI


Image Hosted by ImageShack.us


MINISTARSTVO TREBA USPOSTAVITI TRŽNE REDOVE


INTERVJU :
STJEPAN KUŠEC – PREDSJEDNIK SREDIŠNJEG SAVEZA SVINJOGOJSKIH UDRUGA RH

Stjepan Kušec predsjednik je Središnjeg saveza svinjogojskih udruga Hrvatske. U Savezu je 12 udruga koje obuhvaćaju preko 1000 članova, obiteljskoh gospodarstva, većih i manjih koja se bave svinjogojstvom. Predsjednik Kušec koj je iz sela Kusijevec iz Koprivničko - Križevačke županije ima svoju obiteljsku farmu od 800 komada svinja, najvećim dijelom krmača i nerastova koji su osnova za proizvodnju, a svi su oni pasmine veliki jorkšir, landras ili križanci F1. Na toj se farmi godišnje proizvede 1500-2000 komada svinja.
Sa Stjepanom Kušecom razgovarala sam nakon što je ministar mr. Božidar Pankretić održao sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s predstavnicima mesne industrije, Croatijastočara, te predstavnicima Središnjeg saveza svinjogojskih udruga Hrvatske. Tema sastanka bila je «Analiza stanja i mjere koje Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja namjerava provoditi u cilju konsolidacije proizvodnje i tržišta svinja i svinjskoga mesa».


Koji su razlozi da ste kao predsjednik Središnjeg saveza svinjogojskih udruga zatražili žuran sastanak kod ministra poljoprivrede? To je ujedno prvi sastanak ministra Pankretića s predstavnicima neke poljoprivredne grane!

Žuran je opstanak hrvatskog svinjogojstva jer ima veliku konkurenciju u uvoznoj svinjetini. Priča se javno, pred potrošačima kako poljoprivredni proizvođači dižu cijene. Htjeli smo i na to skrenuti pozornost, jer to nije točno. Prije tri, četiri godine svinje smo u ovo doba godine prodavali po 13 kuna za kg žive vage. A gospoda nam danas nude sedam kuna plus dvije kune, dakle ukupno devet kuna. Ali moram podsjetiti da je u posljednje tri godine cijena hrani za svinje porasla za 300 posto, porasla je cijena gorivu, a cijena našem proizvodu – svinjetini je pala. Ali mi nismo ti koji niti diktiramo cijene u imputu, niti diktiramo cijene svinjskoga mesa. Došli smo dotle da se gasi proizvodnja u svinjogojstvu. Neki svinjogojci kolju rasplodne krmače. Prošla godina je bila teška godina, godina suše, svinjske kuge i došlo je do katastrofalne situacije. Tražimo slamku spasa.


Kako spriječiti tuđu zaradu na onom tko svinju proizvodi?

Mi smo prvo predložili ministru da uvede tržni red, da se uspori uvoz svinjetine, ako se uvoz već ne može zabraniti zbog ranije preuzetih ugovora i dogovora.
Danas imamo daleku Rusiju i Putina koj strahovito mnogo novca ulaže u proizvodnju hrane kako bi bio neovisan. Pa smo i mi molili ministra da se zauzme za to da se pripomogne što financijski što raznim drugim mjerama proizvodnja u svinjogojstvu. Jer kada u zemlju uđe odojak i od njega se ishrani svinja u Hrvatskoj, ta svinja dobiva također 50-60 kn poticaja hrvatskog novca. To znači da potičemo onog tko je tog odojka proizveo u Europi. Prema tome treba oživjeti i uložiti u domaću proizvodnju. Ako imamo ikakav bruto nacionalni dohodak onda bi trebalo izdvojiti nekakav postotak za razvoj poljoprivrede, za ulaganje u svinjogojstvo i ulaganje u proizvodnju hrane. Jer svaka zemlja koja ima hrane za svoje stanovništvo može se smatrati stabilnom zemljom, a svaka zemlja koja ovisi o uvozu hrane da bi prehranila svoje stanovništvo nije stabilna i ne može biti stabilna. A mi imamo takve resurse da bi se mogli baviti izvozom hrane, pa i izvozom svinjskoga mesa. Moram reći i to da ako u Europi meso vrijedi tri mjeseca u dubokom smrzavanju, zašto kod nas vrijedi šest mjeseci? Znači treba uvesti tržne redove i sljedivost proizvoda, da svaki potrošač koj u bilo kojoj mesnici kupi meso zna s koje je farme meso, kada je zaklano, kada je pušteno u prodaju. I treba oživjeti domaću proizvodnju, na taj način i hrvatskom čovjeku dati posao, a hrvatskom stanovništvu da se hrani sa svježom i zdravom hranom.


Jeste li o pitanjima o kojima govorite ministru dali nekakav rok?

Rok nismo dali jer smo bili sretni da nas je primio. Prosto smo se bojali nastupati zapovjednički, jer je ovo bio naš prvi susret sa novim ministrom, Pankretićem. Ali molili smo ga da se te stvari hitno riješe. A tražili smo ministra da se i riješi slijedeća situacija: kada seljak želi svinju odvesti na sajam, ili u neku klaoničku industriju, dakle da bi je stavio u promet mora platiti 170 kuna. Od toga 50 kuna stoji dezinfekcija prijevoznog sredstva, a 120 kuna se plaća administrativna papirologija. Jedan dio novca ide veterinarskoj službi, a jedan dio u ministarstvo poljoprivrede. Tu se mora žestoko krenuti prema tome da se ti nameti smanje. Mi smo i prije tražili da se to sredi. No međutim prošao je mandat bivšem minustru, došao je novi ministar. Ali nadamo se da će se tržni redovi dogoditi i da će se problemi riješiti. Rekli smo i molili da bude neka zagarantirana cijena svinja i svinjetine koja bi trebala biti normalna. A kada bi netko toliku brigu vodio o poljoprivredi i proizvodnji hrane kao što se vodi o nekakvim drugim resursima, naprimjer brodogradnji, gdje ima više koperanata vani nego u Hrvatskoj, onda bi bilo dobro.


Cijena od 170 kuna za stavljanja svinje u promet odnosi se na jednu svinju ili na leglo?

Radi se o jednoj svinji . No međutim, ako istovremeno tovarimo više svinja onda nešto cijena pada, ali u principu, ako poljoprivrednik prodaje jednu svinju onda su mu troškovi 170 kuna. Ista je situacija i kod teladi i kod junadi. No moram reći da tih davanja od 170 kuna u Sloveniji, koja je u EU, nema. To sve plaća država. Ja sam u Sloveniji o tome snimio video materijal i prikazao sam ga u Ministarstvu poljoprivrede za vrijeme mandata ministra Čobankovića. U Hrvatskoj ima dosta «parazita» koji žive na proizvodnji poljoprivrednika. Govorim iz iskustva. U Hrvatskoj se mnogo puta nastoji primjenivati nekakva europska norma, odnosno mi bismo trebali prihvatiti europsker obveze, a nemamo europska prava i to je veliki problem. Jer ono što netko živi u Europskoj uniji živi po drugim pravilima i onda on tamo živi 100 %. Kod nas je model takav da ono što poljoprivredniku ide na štetu to mu se nameće kao «europsko», a ono što bi nam bilo od neke koristi to će biti prihvaćeno «po domaću».


Gdje svinjogojci svinje prodaju, budući da u mnogim mjestima nema sajma?

Ljudi svinje dosta prodaju prema mesnicama i klaoničkim industrijama. Jedan dio svinja s moga kraja prodaje su i u Dalmaciju, zapravo prodaje se tko gdje može i tko se kako snađe, jer nema- ja bih to rekao- uređenog tržišta.


Ali vi ćete se boriti za uređeno tržište, zar ne?

Mi se stalno borimo da tržište bude čisto i pošteno, a što je najvažnije, da ovaj kupac posljednji koj dolazi s košaricom, koja se u medijima stalno spominje, da meso kupi po nekim normalnim cijenama za naše prilike. Jer nije dobro da se naš proizvođač u Hrvatskoj stalno uspoređuje s nekim u Europi, zato jer mi nismo u Europskoj uniji, imamo svoje podneblje, svoj način življenja i ne možemo preko noći to izmijeniti – jer naprosto nemožemo. Sve što se kod nas događa u sferi poskupljenja, bilo hrane za ljude, bilo hrane za stoku, blagonaklono se govori da nas je zahvatila globalizacija, no nije baš tako. Jer vitaminsko mineralni dodatak je u EU mnogo jeftijiji , sojina sačma također, itd.


Da li je bilo riječi o interventnom otkupu svinja?

Bilo je riječi i mi jesmo u situaciji da imamo višak svinja u ovom periodu iako ne proizvodimo niti 40% svinjskog mesa od količine koja je potrebna Hrvatskoj. Ali javio se višak svinja koje nitko neće kupiti, zato što je došla svinjetina iz uvoza i koje su europske države ili možda i prekokontinentalne subvencionirale da izvoze van.I takva svinjetina dolazi u Hrvatsku i onda ruši konkurenciju ovdije. Pa se je reklo da se ovo više neće zvati «interventni otkup» nego da će se ovo zvati «poravnanje sa europskim konkurentnjim cijenama».Jedan dio svinjetine i svinjskog mesa iz RH proizvodnje, klaoničke i prerađivačke industrije ići će po šest ili sedam kuna žive vage. Polovice koje koštaju 700 kuna na živoj svinji koje su prosječne težine 78 kg, bez utrobe i iznutrica, one u trgovačkim lancima koštaju negdje i 1500 i 1700 kuna. Proizvođač svinje će dakle dobiti sedam kuna po kologramu plus dvije kune od države, a trgovački lanci imaju cijene svinjetine višestruko više.


Kakav je stav ministra Pankretića o poravnaju sa europskim konkurentnim cijenama?

Toga će biti, na način da će se udio mišićnog tkiva, tzv. mesna jedinica tkiva, plaćati po 12,5 lipa što će se plaćati sedam kuna za kilogram, a dvije kune po kilogramu će subvencionirati Vlada odnosno Ministarstvo poljopruvrede, nakon donošenja državnog proračuna..A otkup svinja krenuti će uskoro, nakon dogovora sa klaoničkim industrijama.Svinje bi trebalo što prije poklati, jer je hrana strašno skupa. Kako sam već rekao hrana je poskupjela 300 posto. Naprimjer prije 1,5 godine kukuruz je bio po 0,60 lipa za kg,a danas jedan kilogram kukuruza košta dvije kune. Poskupio je i ječam i vitaminsko mineralni dodaci, zatim i tzv. riblje brašno, tako da je imput otišao gore, a cijena svinje je otišla dolje. I sada se nameće pitanje, kako uopće postoji i kakva proizvodnja. Ali ako se nastvai ovakvim putem kao što je bilo do sada, a sada je veljača, 2008. zagarantirano je da kroz godinu dana jednog velikog dijela hrvatskog svinjogojstva neće biti. Ljudi će to morati ugasiti, prodati pošto- poto, objekte zatvoriti i ići trbuhom za kruhom, pa će se i dalje vršiti pritisak prema gradovima.


Imate li vi na svojoj farmi svinja koje do sada niste mogli prodati, a zbog kilaže trebaju hitno na tržište, u prodaju?

Kako da ne i ja i članovi svinjogojskih udruga i moji prijatelji. O čemu se radi? Klaonička svinja kada je teža od 100, 110 kg daleko više jede i za prirast je mnogo skuplja, jer na sebe počinje skupljati sve više masti. A onda troši i daleko više hrane i to je čista propast. I tada počinju strašni gubici. To je naša realnost.


Kakvo je uopće stanje hrvatskog svinjogojstva?

U posljednje vrijeme nitko za svinjogojstvom nije mario, usudio bih se reći ni politika ni struka. Ostacvljeni smo na nekoj vjetrometini. Svinjsko meso je meso hrvatskog čovijeka, kao i piletina, zato što je još uvijek po pristupačnoj cijeni u odnosu na neka mesa drugih životinja koja su mnogo skuplja.



Koliko se u Hrvatskoj troši svinjetine i koliko ih u uzgoju nedostaje ?

Prema nekim saznanjima u Hrvatskoj se troši 18 kg svinjskog mesa po glavi stanovnika godišnje, a u europskim zemljama se troši 25-27 kg po osobi. Od klaoničke težine svinje koja živa ima težinu 100 kg dobije se 50 kg mesa. Nekakav europski prosjek je da je za dvije osobe potrebna jedna svinja. Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika. No statistika nije uvijek najbolji pokazatelj, jer nešto svinja otpada na tradicionalne seoske svinjokolje, a dio svinja se gubi i na crnom tržištu, što nije evidentirano.


13.02.2008. u 09:36 • 0 KomentaraPrint#^

PET MJERA ZA OBUZDAVANJE INFLACIJE



Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u ponedjeljak 11. veljače predložio je premijeru RH dr. Ivi Sanaderu pet mijera za vraćanje inflacije ispod tri posto.

Te su mjere slijedeće:

1. Vlada treba kontrolirati cijene i intervenirati ako cijene nastave rasti
2. Vlada mora ograničiti rast plaća do razine očekivane inflacije
3. Vlada treba refinancirati strani dug države na vanjskom tržištu, a ne u domaćim bankama
4. Nužno treba smanjiti deficit
5. Vlada treba ograničiti državni proračun . Ne primjeni li se ovih pet mjera, prema procjenama guvernera, inflacija bi
tijekom 2008. godine mogla doseći 6%.

13.02.2008. u 09:30 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 12.02.2008.

Započela suradnja državne ergele Đakovo i ergele Lipik

PASTUH ZBLIŽIO DVIJE ERGELE

Posudbom rasplodnog pastuha 53 Conversano Batosta VI iz ergele Lipik, u Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, započela je 8. veljače službena suradnja tih dvaju ergela. Pastuh je to kvalitetne vanjštine koji ulazi u kategoriju vrhunskih sportskih konja.Ima 21 godinu, pa je želja konjičkih stručnjaka da iza njega ostane veći broj njegovih potomaka. Zato je posuđen za pripust ergeli Đakovo. Taj pastuh je desetak godina bio u Srbiji, vraćen je u Hrvatsku u ergelu Lipik tek nedavno, a tamo je također korišten kao rasplodni pastuh te je veći broj njegovih potomaka u Srbiji.

Odluku da pastuh 53 Conversano Batosta VI iz ergele Lipik, koja očekuje status državne ergele, bude na neko vrijeme premješeten u ergelu Đakovo dogovorili su mr. Mate Čačić voditelj konjogojstva RH u Hrvatskom stočarskom centru i Pave Saboski ravnatelj državne ergele Đakovo. Hrvatski stočarski centar je prema odluci Ministarstva poljoprivrede zadužen da se brine o matičnom stadu ergele Lipik do utemeljenja te ergele u državnu ergelu. Veliki doprinos u brizi oko konja koji su nedavno vraćeni iz Srbije u ergelu Lipik osigurava Poljoprivreda Lipik d.d.
Republika Hrvatska ima preko 1200 lipicanaca, od ukupno 6000 konja lipicanske pasmine u cijelome svijetu, što Hrvatsku potvrđuje kao vodeću zemlju u uzgoju konja ove pasmine.

12.02.2008. u 08:33 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Listopad 2024 (34)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter