center>


CRTICE IZ GLAVE I ŽIVOTA


Moja Ljubav

Najnježnija, najtoplija, najiskrenija

Teuta


Moja mala Sukiyaki

Zajednički blog

Teuta i Morski





Uvijek zajedno




Krasna misao moje Drage

Ljubav je najsnažnija svemirska energija čije titraje osjećamo u svom srcu, zato treba vjerovati samo njemu!



Blog je namijenjen onima koji žele zaboraviti svakodnevne brige i prepustiti se svijetu mašte

Kako slika vrijedi više od tisuću riječi moje ilustracije su uklopljene u postove. Nitko ne može moje misli bolje oslikati od mene samoga


NE VJERUJEM POPOVSKIM LAPRDANJIMA

Blog je otvoren 2. svibnja 2006.

U komentarima na svom blogu ne dozvoljavam blačenje i vrijeđanje drugih blogera

Moja galeria
Fotoklub Rijeka

Kako smo zavolili Japan 2016


Smoking Area, Kyoto, Fushimi Inare

1. Priprema putovanja
2. Smještaj
3. Među prijateljima
4. O pušenju
5. Ozbiljno i šaljivo
6. Predvečerje u Tokyu
7. Hrana
8. Ples meduza
9. Chozuya
10. Aqua fantasy
11. Riječ za kraj
12. Fushimi Inari Taisha
13.Večera u Kyotu
14.Moje prvo kupanje u Japanu

Kako smo zavolili Japan 2017



Osaka Castle

Pripreme

1. Dojmovi s putovanja
2. Subaru
6. Pjevamo Subaru
3. Čekamo nočni pogled
4. Mislima u Japanu
5. I tablet je tu

Torii on Miyajima, Hiroshima

1. Osaka Castle
2. Treba imati sreće
3. Sanja Matsuri
4. Vizure modernog Japana
5. Najviša zgrada Japana
6. Sayonara
7. U karaoke baru
8. Udon za ručak
9. Podzemlja velegrada
10. Vesela pjesmica
11. Beskućnik
12. Mikoshi
13. Ljepota kimona
14. Život je igra
15. Žice, žice, žice ...
16. Slobodno kao ptica
17. Ugodan restorančić
18. Kitayama cedar
19. U prvom redu partera
20. Shinjuku, Tokyo
21. Miyajima


Zaglavlje bloga3

30.12.2016., petak



Mrtva luka


Kasnojesenje i zimsko vrijeme poznati su po velikim osekama. Ovih burnih dana, popračenih visokim tlakom zraka, oseke su stvarno vanredne.
Ma, ljudi moji. More je bilo tako nisko da su sardelicama ostajala leđa iznad vode.



Oseka, low tide





Sretna Nova photo Sretna Nova_zpsnp6yo6io.gif




- 13:58 - Pusti vodu (8) - Isprintaj - #



28.12.2016., srijeda



Trokuti s jabukama


Došli starom u posjetu sinovi, dva sina sa suprugama i jednom slatkom unučicom. A kako stari voli kuhinju, zasukao sam rukave i pripremio ručak na moj način.

Glavno jelo: pureči zabatci, iskošteni, špikovani dalmatinskom pancetom, krumpir pečen na podlozi od dalmatinske pancete i šampinjoni punjeni pršutom, kaparima i sirom, po dva zajedno spojena da budu kao kuglice. Dodani pri kraju pečenja na krumpire jerbo im netreba puno pečenja, a puštenim sokom su napravili odličan umak pečenja. Jasno da su zabatci satima prije pripremljeni i ostavljeni da upiju mirise začina prije pečenja.

Trokuti s jabukama: Kisele jabuke naribane kratko prodinstane da puste sok uz dodatak cimeta, tučenih oraha i šećera. Ostavljene da se ohlade. Kod punjenja rubovi lisnatog tijesta namazani bjeljanjkom da se ne otvaraju kod pečenja, a trokuti premazani žumanjkom. Treba li reči kako su prijali?



Trokuti s jabukama




- 20:15 - Pusti vodu (13) - Isprintaj - #



25.12.2016., nedjelja



Ribarska sramota


Ručam i vrtim stranice Novog lista od Petka, 23. prosinca. Čitam:

Srdele i inćuni po 30kn ...
Pa piše u članku

" ... Veća guža se očekuje danas jer je jučer kupaca bilo manje no što su prodavačice očekivale. Na naš upit jesu li zadovoljne prodajom decidirano su samo odmahivale glavom dodajuči da se nadaju da će danas i sutra ipak biti bolje.
Velike navale nije bilo ni ispred prodajnih pultova sitne plave ribe. Dijelom je razlog tome što se ova riba može kupiti i u trgovačkim centrima.
Kilogram srdele odnosno inćuna prodavao se po 30kn, a kako saznajemo i za Badnjak će se moči kupiti po istoj cijeni ..."


Hajde da se malo prisjetimo. Sitna plava riba, oduvijek se smatrala hranom siromašnih slojeva društva. Malo tko od onih milion i nešto na minimalcima penzije ili plaće, bez penzije ili plaće može si priuštiti imalo skuplju ribu, a cijene imalo "bolje" ribe odavno su nadmašile cijene mesa. Živimo u vremenu kada je jeftinije kupiti piletinu ili krmetinu nego jeftinije ribe.

Ovo novogodišnje vrijeme, vrijeme je lovostaja na plavu ribu. Prisjetimo se koliko je bilo bunta potrošaća koji su se bunili protiv zabrane izlova sitne plave ribe upravo u ove dane posta. Isti je bio bunt i ribara, kojima je ovo prilika prodati znatno veće količine ribe no obično. No umjesto da riba postane dostupna onima tanjih buđelara, ribari su iskoristili priliku što im je dana mogučnost da ipak love i u vrijeme lovostaja da napumpaju cijenu daleko iznad normalne. Dok drugi trgovci izlaze u susret potrošačima, oni su vidjeli mogučnost dobre zarade upravo u vrijeme posta.
Ne odlazim često na peškariju ali znam da su se cijene sitne plave ribe obično kretale oko 15-20kn/kg, u kasnije doba dana i znatno niže.
Gospodo ribari. Ovakav vaš postupak ne služi vam na čast. Ako se ne varam, vama je vrijeme lovostaja posebno plačeno!


Ribari






- 14:29 - Pusti vodu (18) - Isprintaj - #



21.12.2016., srijeda



INWENTURA 2016


Godišnja izložba fotografija članova Fotokluba Rijeka. Ove je godine nastupilo 55 autora.
Ja sam izložio sliku Ususret danu. Izabrao sam ju kao meni najdražu snimljenu ove godine.






Bilo je ugodno druženje ljubitelja fotografije






Zakuska nakon otvaranja izložbe. Donešeno je puno kolača, a bilo je i sasvim dovoljno tekučine za grlo smočiti. Kako ja moram biti poseban, potrudio sam se napraviti Paštetu od pišmolja. Kakva je bila najbolje se vidi po reakciji prisutnih.





Na malo samohvale nitko mi neće zamjeriti. Pašteta je bila odlična, meni bolja od bakalara. Koga zanima učinio sam ju ovako:
Frigane sam pišmolje očistio, dodao sam kapare, nasjeckane masline, peršin i bijeli luk. Sve sam dobro vilicom izgnječio uz dodavanje dijetne majoneze dok nisam dobio konzistenciju da se može namazati na kruh. Servirana uz heljdin kruh.
Pašteta je imala samo jednu manu, kratko je trajala...






- 22:13 - Pusti vodu (18) - Isprintaj - #



18.12.2016., nedjelja



U zalaz


Bird in Sundown



Bloody Sundown






- 15:14 - Pusti vodu (16) - Isprintaj - #



15.12.2016., četvrtak



Modna revija



Lights






- 17:41 - Pusti vodu (12) - Isprintaj - #



10.12.2016., subota



Alaj volim ovaj režim, plaća ide a ja ležim


Starije generacije sigurno se dobro sječaju ove izreke iz države koja je propala. Država propala, no radnih navika se očito jako teško možemo riješiti. Ova fotka praznog Sabora Republike Hrvatske nije snimljena za vrijeme rasprave o uvozu guz papira a u svezi sa salmonelom. Na temi je rasprava o Državnom proračunu za 2017.g.
Zar vas drugovi sabornici nije sram da jedva mjesec dana nakon što ste dali prisegu, da se na na ovaj način odnosite prema dužnosti na koju ste došli zahvaljujuči onima koji su vas izabrali? Zar se Vas, drugovi sabornici ne tiče rasprava o proračunu, a izabrani ste zato što je narod vjerovao da ćete upravo VI raditi u interesu onih koji su vas izabrali da ih zastupate.



Sabor RH, 10.12.2016.



Ovim putem pitam sve vas koji ovo čitate: Dali bi trebalo osnovati udrugu koja bi javno tražila, ako treba i referendumom, opoziv sabornika koji beru debele plaće a da se ne udostoje sjediti u Saboru čak ni kada je na dnevnom redu rasprava o Državnom proračunu? Imamo stranku Blokirani, no največa je stranka, ona koje smo svi mi članovi, stranka Prevareni ... Prevareni od onih koji bi u naše ime trebali odlučivati o Državi, prevareni od onih koji su našim glasovima zasjeli u saborske fotelje ...





- 16:14 - Pusti vodu (19) - Isprintaj - #



08.12.2016., četvrtak



Magla? Gdje je magla?


Odrađen je još jedan prekrasan dan na moru. Još je jedna dnevnica spremljena za Japan slijedečeg svibnja. Treba li tražiti više?



8.12.2016.



My friend



Waiting for fish



So hungry





- 16:18 - Pusti vodu (14) - Isprintaj - #



04.12.2016., nedjelja



Pozadina fotografije


Moj je bivši punac, bio je čiraš bez 3/4 želuca. Kada bi mu žena kuhala ručak, stavila bi kuhati kakva krilca ili nešto slično, uvalila zelenjavu i zavalila se gledati seriju. Jasno da je do kraja serije sve bilo raskuhano i bljutavo jerbo je bilo bez soli, grdo za vidjeti u tanjuru. Kada bi joj muž prigovorio šta mu je to stavila u pjat, odgovor bi u pravilu bio: Sam ti skuhala, a ti ji! Uvijek sam si mislio: Pa ako već mora jesti dijetno i neslano, pa zar joj je takav problem učiniti da to malo što mu daje barem nekako izgleda na tanjuru, jestivo.

Upravo taj njen odgovor: "Sam ti skuhala, a ti ji" često mi pada na pamet kada vidim da je nešto učinjeno, a da se autor nikada ne upita dali je mogao bolje učiniti kada već nudi javnosti na uvid. Često je to itekako vidljivo na upravo na fotkicama. Dali je potrebito pokazivati i one fotke za koje i sam autor zna da nisu barem malo kvalitetne. Doživljaj trenutka koji nam se nudi na fotkama često ovisi upravo o tome kakva je fotkica. Kako lijepi trenutak dočarati fotkom koja je potpuni promašaj.

Da bih pokazao razliku između lijepog i nelijepog pokazujem usporedbu originalnih slika i slika na kojima sam dodao nebo kao pozadinu. Slike su obrađene u GIMP-u, besplatnom programu za obradu fotografije. Mislim da nije potrebno upitati koje ste fotke intenzivnije doživjeli.
Znam da nismo svi majstori obrade fotki, no nije li ispravno upitati se prije postavljanja slika dali baš sve zaslužuju biti postavljene. Nije li ljepše naše lijepe trenutke predstaviti sa nekoliko lijepih fotki nego sa gomilom neuspjelih? Na taj ćemo način i u gledatelju pobuditi osječaj da je trenutak bio lijep.

Kada sam se već uhvatio ove teme budem rekao i svoj doživljaj postova sa GOMILOM fotki. Najprije sa strane pogledam koliko je dugačak post, pa onda počnem na brzinu skrolati da vidim koliko toga ima. Nakon toga se vratim ponekoj fotki koja mi se u brzini skrolanja učinila interesantnijom. Prilikom pisanja o Japanu mogao sam u svaki post uvaliti desetine fotki. No uvijek sam sa nekoliko naljepših pokušao dočarati ljepotu trenutka, ostavljajuči čitatelju vremena da i on uživa u tom našem lijepom trenutku.



Tokyo, Wadakura Fountain Park (original photo)


8. Tokyo, Wadakura Fountain Park (sky is added)



Kyoto, Higashi-Hogan-ji Temple


Kyoto, Higashi-Hogan-ji Temple (sky is added)



Kinkakuji (original photo)


30.7 Kinkakuji, Golden Pavilion (Sky is added)






- 21:16 - Pusti vodu (22) - Isprintaj - #



01.12.2016., četvrtak



Fotografije i dojmovi sa putovanja po Japanu



U našem Fotoklubu imali smo, kroz fotografije, veče posvečeno utiscima iz Japana.
O Japanu smo pričali gđa Tatjana, također članica našega kluba i ja. U prvom dijelu predavanja ja sam pričao o intimnom doživljaju Japana, kako smo ga doživjeli Draga i ja.
U drugom dijelu, Tatjana je kroz fotografije pričala o Japanu. Bila je u Japanu već nekoliko puta i zaljubljenik je u Japan kao i mi, a obišla je skoro čitav Japan.
Prema pažnji kojom su nazočni pratili naše priče, vidjelo se da smo zanimljivo pričali. Nakon završetka, nekoliko me prisutnih pitalo savjet kako do Japana. Draga i ja nestrpljivo čekamo novi odlazak, a karte i smještaj već su rezervirani


Fotografije i dojmovi sa putovanja po Japanu


Kinkakuji, Golden Pavilion, Kyoto


Kyoto, Higashi-Hogan-ji Temple





- 11:13 - Pusti vodu (21) - Isprintaj - #



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



Videa iz Japana

Sukiyaki uz more
Najviša zgrada Japana
We'll be back
Hiroshima, Zvono mira
Shinto vjenčanje
Tokyo, Sanja Matsuri

8 Kolovoz, August



Vodič Japanom, sve što vas zanima i što je dobro znati


Kako smo zavolili Japan 2018


Asahi Beer Tower, Golden Flam and Tokyo Skytree

Pripreme

1. Opet među prijatelje
2.Javili su se iz hotela
3. Karte su kupljene
4. Hotel rezerviran
5. Sve je spremno
6. Još jedan dan



Japan 2018

1. Vratismo se u Hrvatsku
2.Shukkeien Garden, Hiroshima
3. Shinkansen Hikari
4. Japan, zemlja vulkana
5. Dječji spomenik mira, Hiroshima
6. Priroda je sveta
7. Osjećati se ugodno
8. Japan, second hand
9. Kako priječi cestu
10. Žuti i kosooki
11. Hiroshima 6. kolovoza 1945.
12. Music festival
13. Pjesma rađa prijatelje
14. Himeji Castle
15. Par kapi Japana
16. Tamo visoko
17. Mount Shosha
18. Marble beach, Rinku, Osaka
19. Japanska drvena arhitektura
20. Ima toga i u Japanu
21. Ručak u Kobe-u
22. Kobe Nunobiki Herb Gardens

Kako smo zavolili Japan 2019,

Planiranje putovanja

1. Odluka je pala, putujemo
2. Mi letimo, lala la
3. Kako do Japana
4. Počinje odbrojavanje
5. Yokohama

Mi kao Japanci

1. Ne izgubiti se
2. Gejša i samuraj
3. Sitnice koje to nisu
4. Hachiko, vjernost psa
5. Shinto vjenčanje
6. Vidjeti da bi vjerovali
7. Japanom 220/sat
8. Draga uspomena
9. Shibamata
10. Kišno jutro u Yokohami
11. HIKAWA MARU
12. Povjerljivi japanski razgovori
13. Najveći pauk na svijetu

JAPAN


1. Amaterasu, Boginja Sunca
2. Obnova hrama Boginje Amaterasu
3. Glicinija, najljepša na svijetu
4. Presađivanje najveće glicinije
5. Trešnjin cvijet u Japanu
6.Podzemni bicikl parking
7. Festival azaleja, Tokyo
8. ZOO Osaka
9. Japanom 220/sat
10. Ginko
11. Spavanje u kapsulama
12. Shinkansen i Maglev
13. Akvarij Osaka
14. Opet malo o Japanu
15. O japanskoj hrani
16. Staro-novo, japan
17. Setsubun festival
18. Hiroshima, Ptica na dlanu
19. Negdje nad Sibirom
20. Poplave u Japanu
21. Mostići u parkovima
22. Veliki val Kanagave
23. Uspomena na Osaku
24. Higashi Hoganji Temple







Design by More ljubavi

Uz rivu