Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Ribarska sramota


Ručam i vrtim stranice Novog lista od Petka, 23. prosinca. Čitam:

Srdele i inćuni po 30kn ...
Pa piše u članku

" ... Veća guža se očekuje danas jer je jučer kupaca bilo manje no što su prodavačice očekivale. Na naš upit jesu li zadovoljne prodajom decidirano su samo odmahivale glavom dodajuči da se nadaju da će danas i sutra ipak biti bolje.
Velike navale nije bilo ni ispred prodajnih pultova sitne plave ribe. Dijelom je razlog tome što se ova riba može kupiti i u trgovačkim centrima.
Kilogram srdele odnosno inćuna prodavao se po 30kn, a kako saznajemo i za Badnjak će se moči kupiti po istoj cijeni ..."


Hajde da se malo prisjetimo. Sitna plava riba, oduvijek se smatrala hranom siromašnih slojeva društva. Malo tko od onih milion i nešto na minimalcima penzije ili plaće, bez penzije ili plaće može si priuštiti imalo skuplju ribu, a cijene imalo "bolje" ribe odavno su nadmašile cijene mesa. Živimo u vremenu kada je jeftinije kupiti piletinu ili krmetinu nego jeftinije ribe.

Ovo novogodišnje vrijeme, vrijeme je lovostaja na plavu ribu. Prisjetimo se koliko je bilo bunta potrošaća koji su se bunili protiv zabrane izlova sitne plave ribe upravo u ove dane posta. Isti je bio bunt i ribara, kojima je ovo prilika prodati znatno veće količine ribe no obično. No umjesto da riba postane dostupna onima tanjih buđelara, ribari su iskoristili priliku što im je dana mogučnost da ipak love i u vrijeme lovostaja da napumpaju cijenu daleko iznad normalne. Dok drugi trgovci izlaze u susret potrošačima, oni su vidjeli mogučnost dobre zarade upravo u vrijeme posta.
Ne odlazim često na peškariju ali znam da su se cijene sitne plave ribe obično kretale oko 15-20kn/kg, u kasnije doba dana i znatno niže.
Gospodo ribari. Ovakav vaš postupak ne služi vam na čast. Ako se ne varam, vama je vrijeme lovostaja posebno plačeno!


Ribari







Post je objavljen 25.12.2016. u 14:29 sati.