Zaglavlje bloga3

05.11.2018., ponedjeljak

Dvorac Himeji, Himeji Castle


Draga je već prije pisala o ovom prekrasnom dvorcu i priložila lijep video. Ovo je zabilježilo oko moga fotića.


Već prilikom planiranja, znali smo da moramo posjetiti ovaj prekrasni dvorac, koji ne bez razloga zovu jednim od najljepših u Japanu, sačuvanih u izvornom obliku. Pri odabiru stvarno nismo pogriješili. Bilo je lijepo, bilo je prekrasno. Dvorac je već izvana na prvi pogled, prekrasan. Iznenađenje slijedi tek kada čovjek uđe u dvorac. Čitav je dvorac izgrađen od drveta i počiva na kamenim zidinama koje se vide s vanjske strane, kao da lebdi u zraku!
Zanimljivo je penjati se uskim strmim drvenim stubištima do sedmog kata, obilaziti prostorije, hvatati prekrasne poglede kroz prozore dvorca, zamišljati život kakav se nekada vodio unutar dvorca.

Ovdje je do punog izražaja došla razlika između Fifi turista (onih koji trče za zastavicama) i nas koji smo sami došli. Kada jednom krenete u obilazak, put vas vodi određenim stazama i smjerovima, naročito kroz sami dvorac. Kod grupa tu nema zastajkivanja. Zna se koliko imaju vremena za pogledati mjesto na kome se nalaze i odmah produžiti dalje, jasno da bi se izbjegle gužve. Mi smo pak mogli slobodno uživati u svakom dijelu dvorca, bez presije da moramo odmah dalje.


Himeji Castle, Himeji, JapanHimeji dvorac - smatra se jednim od najljepših japanskih feudalnih dvoraca.

Dvorac Himeji, također poznat kao Dvorac Bijele čunje (čunjastog oblika) (Shirasagijo) zbog elegantnog, bijelog izgleda, široko je poznat kao najspektakularniji dvorac u Japanu zbog svoje veličanstvene veličine i ljepote te njegovog dobro očuvanog, složenog dvorca.

Dvorac je i nacionalno blago i mjesto svjetske baštine, zaštićen od Unesco kao World Heritage. Za razliku od mnogih japanskih dvoraca, nikada nije uništen ratom, potresom ili požarom i preživljava sve do danas kao jedan od dvanaest izvornih dvoraca u zemlji. Nedavno je dvorac podvrgnut opsežnoj obnovi tijekom nekoliko godina i potpuno je ponovno otvoren za javnost u ožujku 2015.

Grad Himeji nalazi se na strateškoj točki uz zapadni pristup bivšem glavnom gradu Kyotu. Prve izgrađene utvrde dovršene su 1400g, a postupno su proširene tijekom stoljeća od strane različitih klanova koji su vladali regijom. Kompleks dvorca u današnjem obliku star je preko 400 godina i dovršen je 1609. godine. Sastoji se od više od osamdeset zgrada proširenih na više razina, koje su povezane nizom vrata i zavojitim stazama.Himeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanMene je fascinirala činjenica da je konstrukcija čitavog dvorca zapravo drvena. Na prvoj se slici vidi kako konstrukcija dvorca počiva na kamenim temeljima, zapravo zidinama koje su vidljive s vanjske strane dvorca, zidinama na kojima počiva čitav dvorac.Himeji Castle, Himeji, JapanNa ulazu u dvorac obavezno je skidanje obuće, a dežurni posjetiteljima dijeli papuče. Na izlasku papuče se vračaju drugom službujućem koji ih odmah sprema u vreće.
Imali smo sreću da smo sami došli u dvorac, a ne kao grupa pa smo mogli na miru obilaziti, a ne kao grupe koje su morale trčati za zastavicama vodiča da se ne bi stvarale gužve.
Obilazak dvorca, drvena stubišta i prekrasni pogledi doživljaj su koji se uvijek pamti.Himeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanHimeji Castle, Himeji, JapanNa kraju, maketa drvene konstrukcije dvorca


Himeji Castle, Himeji, JapanTijekom Drugog svjetskog rata, Himeji je izabran kao cilj 21. komande bombardera Sjedinjenih Država jer je služio kao važan željeznički terminal i spajao je dvije velike vojne zone. Dana 3.srpnja 1945. u 14:23 (JST), 107 zrakoplova bombardiralo je Himeji. Tijekom napada, na Himeji je bačeno je 767 tona zapaljivih bombi koje su uništile 63,3% izgrađenih područja grada. Međutim, poznati Himeji dvorac ostao je neoštećen, čak i kad je jedna zapaljiva bomba pala na njega. To kao i činjenica da ga nikada nisu uništili potresi, požari, nevremena rezultiralo je time da mnogi stanovnici smatraju da Himeji dvorac štite bogovi.Himeji Castle

I za kraj video što ga moja Draga učini o Dvorcu Himeji


Oznake: Himeji Castle


- 12:18 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Fotoalbumi iz Japana

Kyoto, Fushimi Inari Shrine
Japan 2016
Asahi Beer Tower and Tokyo Skytree
Japan 2017, album 1
Miyajima, Hiroshima, Torii gate during low tide
Japan 2017 album 2
Osaka
Japan 2018
Sumiyoshi Taisha, Osaka
Japan 2018, Osaka
Hiroshima
Hiroshima, Himeji, Kobe

Videa iz Japana

Pjevamo u Karaoke baru
Najviša zgrada Japana
We'll be back
< studeni, 2018 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Design by More ljubavi

Uz rivu