Zivot u Zabolandu

15.07.2021., četvrtak

"Dansen met Janssen"

„Dansen met Janssen“ iliti „Plesati s Janssenom” bila je krilatica, koja je označavala povratak zabave i noćnog života u Žaboland krajem lipnja. Janssen se odnosi naravno na cjepivo (koje se u drugim zemljama prodaje pod nazivom Johnson&Johnson, ali ovdje ga svi zovu po domaćem nazivu tvrtke Janssen iz Leidena, koja ga je razvila za američkog proizvođača). Krilaticu je na konferencijij za novinare uveo ministar zdravstva Hugo de Jonge, potičući mlade da se cijepe Janssenom (jedna doza je dovoljna), jer odmah nakon cijepljenja mogu dobiti potvrdu za izlazak u noćni život. Čudno jer se i tada naravno znalo da je nakon cijepljenja potrebno oko dva tjedna da tijelo izgradi imunitet. No vladala je euforija.

Noćni klubovi su jedva dočekali otvaranje, krenuli su partiji, festivali na otvorenom i zatvorenom, sloboda tulumaranja kao u stara dobra vremena. Samo si trebao imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test nalaz. Sve dok…

Broj novozaraženih nije počeo vrtoglavo rasti…od tek par stotina dnevno, krajem lipnja do više od 11 000 prekjučer. Skroz na nivo od kraja prosinca prošle godine.

Ne samo da je bilo suludo nekog proglasiti dovoljno cijepljenim samo par sati nakon cijepljenja, nego se pokazalo da je sustav testiranja i potvrda za noćni život šupalj ko sir. Krivotvorile su se digitalne potvrde, dodavali telefoni, koristile stare potvrde i razne druge smicalice, samo da bi se izašlo na ples s Janssenom ili bez njega.

I kaj sada?

Ništa posebno. Noćni klubovi su od prošlog vikenda ponovno zatvoreni i svi masovni festivali su otkazani. Kafići smiju raditi najdulje do ponoći. Premijer Rutte se ispričao i posuo peplom jer nisu na vrijeme napravili evaluaciju. Ministar de Jonge je priznao pogrešku i rekao da je to bila kriva procjena. Malo smo se šalili iliti pojeo vuk magare. Maske i dalje nisu obavezne, osim u javnom prijevozu i srednjim školama. Razlika u odnosu na prosinac je ipak ta da broj bolesnika u bolnicima daleko niži i jako sporo raste.

Doduše od danas je Žaboland postao tamnocrven na karti europske agencije ECDC (14-dnevna incidencija) tako da bi to moglo imati posljedice za Sireve glave koje žele na godišnji u inozemstvo.

No kako nam je vlada još od prosinca u ostavci, nitko ih ne može otjerati. Izbori su prošli, pregovori o koaliciji zakomplicirali… i tako bezglavo plovi i dalje ovaj žabolandski brod pod poznatom trobojnicom: crven – bijeli – plavi, iako bi mu jedna žuta banana u sredini jako dobro došla.

Oznake: Janssen, Cjepivo, noćni život, covid-19, rutte, de Jonge, Vlada


22.01.2021., petak

Policijski sat

Nisam nikada očekivao da ću to doživjeti u Žabolandu, u kojem se sloboda pojedinca dio nacionalnog identiteta, no od sutra Žaboland uvodi policijski sat. Kao jednu od mjera u borbi protiv širenja covida-19.

Za uvođenje tako drastične mjere vlada (inače u ostavci) je tražila potporu parlamenta. Nakon cjelodnevnog debatiranja, iznošenja mišljenja za i protiv, u četvrtak navečer je većina ipak glasala za uvođenje policijskog sata, koji će biti od 21.00 do 4.30 ujutro.

Iako broj novozaraženih zadnjih tjedana pada (sada na oko 5500 dnevno), strah od nove tzv. britanske varijante virusa je učinio svoje. Pravih čvrstih dokaza da policijski sat djeluje, tj. da stvarno pomaže u širenju virusa nema, ali nema ni vremena. Stoga ga je u kategoriji „bolje spriječiti nego liječiti“ vlada ipak odlučila uvesti, iako to nikoga ne veseli.

Povijesno gledano zadnji koji su uveli policijski sat („avondklok“ po žabolandski) u Žabolandu su bili njihovi istočni susjedi, kada su se ovdje zadržali u posjeti na nekoliko godina.

Sat ostaje na snazi do 9. veljače kada ističu sadašnje mjere, ali gotovo je sigurno da na tome neće ostati.

Uskoro će ponoć. Mislim da ću se ići malo prošetati van. Zadnje noći kada je to još dozvoljeno.

Ovog tjedna je uvedena međutim još jedna mjera, koju neki smatraju još gorom. A to je da svako kućanstvo smije primiti samo jednog jedinog gosta dneveno.

Očito se Sireve glave ne mogu držati normalnih mjera, kao što to mogu disciplinirani narodi poput Hrvata.

Oznake: covid-19, Vlada


26.04.2020., nedjelja

Prema društvu od 1,5 metra razmaka

Ovaj tjedan smo ubrzali sa 0 na 100 u jednom danu. Toliko (online) sastanaka, dogovora, schema, protokola i komunikacije u klubu nije bilo već tjednima. Malo po malo upoznajemo se sa novom stvarnošću Žabolanda: društvom od 1,5 metra razmaka.

Prošli utorak, čini se kao da je bilo prije tri tjedna, je premijer Rutte najavio ublažavanje mjera, tj. zapravo je htio najaviti produženje restriktivnih mjera uz manje izmjene. Najveće promjene su:

Obrazovanje
- od 11. svibnja otvaraju se dječji vrtići i osnovne škole (ovdje djeca idu u osnovnu od 4 do 12 godina)
- nastava će se odvijati u prepolovljenim razredima ili smjenama
- srednje škole ostaju zatvorene. Nadaju se da bi se one mogle otvoriti u lipnju
Sport
- djeca do 12 godina se mogu opet organizirano baviti (timskim) sportovima na otvorenom, bez restrikcija
- samo treninzi, bez natjecanja
- djeca od 13 do 18 godina se isto mogu organizirano baviti (timskim) sportovima na otvorenom, ali uz restrikcije: potrebno je stalno održavati 1,5 metar razmaka, ograničen je broj ljudi na terenu, na sportkom kompleksu, osobna higijena...
- ove mjere nastupaju već od 29. travnja

Glavni razlog uvođenja ovih mjera je uvjerenje da djeca (gotovo) nisu podložna ovom virusu i da (gotovo) nisu prenositelji zaraze.

Sve ostale mjere ostaju vrijediti do najmanje 20. svibnja. Što znači da frizeri, maseri, fisioterapeuti, ali i svi ugostiteljski objekti, kazališta i muzeji ostaju zatvoreni. Nadalje svi festivali, koncerti i profesionalni nogomet ostaju zabranjeni do 1. rujna.

Usput, maske za lice se i dalje nigdje ne spominju.

Sad čitam da su u HR isto započeli s fazama popuštanja mjera. I to u tri tjedna. Ono što mene čudi je da će HR, koja je imala do sada puno strožije mjere nego Žaboland, za ta tri tjedna prestići nas na sjeveru, jer se koliko sam shvatio u HR otvaraju frizeri, kafići i restorani.

I još jedna razlika, koja mi upada u oči je da dok se ovdje bavljenje sportom prije svega omogućuje mladima, znači na amaterskoj razini. U HR popuštanje mjera donosi bavljenje sportom sportašima I. i II. katergorije, dakle vrhunskim sportašima.

Da je popuštanje mjera rizičan posao dokazuje i ovaj vikend. Ovdje je bilo (opet!) lijepo vrijeme (klimatske promjene?) i gradski centri su bili prepuni ljudi. Održavanje razmaka je postalo teško izvedivo do gotovo nemoguće. Sireve glave su izmigoljile na ulice i uživajući na suncu se počele topiti, zaboravivši tko još uživa u topljenom siru. Gradonačelnici su zato oglasili zvono za uzbunu. Baš me zanima kakva će sada biti reakcija vlade. Sutra je Kraljev dan. Ljude se poziva da ostanu u doma.

Oznake: Vlada, rutte, mjere, SPORT, Corona


09.03.2020., ponedjeljak

Premijer "ukinuo" rukovanje

U međuvremenu broj zaraženih Sirevih glava je danas opet porastao za pedesetak i bilanca na kraju dana je 321. Svi isto tako znamo da tu neće stati.

U općini Renkum, pod koju spada Oosterbeek, svi zaraženi su u nekoj vezi sa hokejskim klubom, jer naravno da hokejske obitelji idu na skijanje u Sj. Italiju, a ne nogometaši ili oni koji igraju korfbal. Večeras smo imali sastanak tehničke komisije kluba. Slijedeći je za mjesec dana i sve radimo kao normalno, ali zapravo znamo da postoji realna šansa da nećemo svi biti na slijedećem sastanku. Pitanje je samo tko. Bizaran osjećaj, kao u nekom filmu.

Vlada je danas imala krizni sastanak, gdje su pretresani razni scenariji. Nisu najavljene nikakve nove mjere osim pojačane higijene, koja je već bila savjetovana i ukidanja rukovanja, koje se već spominjalo, ali se nije baš poštovalo (osobno iskustvo ove subote), jer se činilo pretjerano. No sada je i premijer sve pozvao da se prestanu rukovati. No još je uvjerljiviji argument da je od subote broj zaraženih narastao za 200 posto naravno. Škole ostaju uglavnom otvorene (osim pojedinih u Sj. Brabantu) najavljene manifestacije će se održati, ali naravno sve opcije ostaju u igri. Jedino je stanovnicima Sjevernog Brabanta, južne provincije s najviše zaraženih, savjetovano da ukoliko je moguće rade od doma.

Oznake: Corona, Oosterbeek, Vlada, Rukovanje


29.10.2017., nedjelja

Rutte II je mrtav. Živio Rutte III!

Nakon više od 200 dana pregovora Žaboland je konačno dobio novu vladu. Podsjetimo izbori su bili još petnaestog ožujka. Nakon toga su mjesecima trajali pregovori stranaka o vladajućoj koaliciji. Početkom listopada je predstavljen sporazum o vladanju (regeerakkoord) četiri koalicijske stranke, koje će formirati novu vladu. To su VVD (liberali), D66 (progresivni demokrati), CDA (kršćanski demokrati) i CU (kršćani – protestanti). Iako su životni nadzori ove grupe stranaka po nekim pitanjima dijametralno suprotni. Na primjer razlike po pitanju eutanazije između D66 i CU ne mogu biti veće. Stranke su se ipak nekako uspjele dogovoriti. Kako se tu kaže, preuzelu su odgovornost za upravljenje zemljom. Pregovori i koaliranje su ipak u srži žabolandske politike. Još se nikada u povijesti nije dogodilo, da je jedna stranka imala sama većinu u parlamentu, čak niti blizu.

Tijekom zadnjih šest mjeseci, prošla vlada (ili kako se ovdje još naziva kabinet), je nastavila nesmetano vladati i tako je kabinet Rutte II (nazvan po premijeru Marku Rutteu) postao kabinet s najdužim stažem nakon II svj. rata. Na kraju je Mark Rutte (iz stranke VVD) opet postao mandatar i tako je nastao kabinet Rutte III.

Ovu vladu čini šesnaest ministara, od toga šest ministrica. Vlada je predstavila i svoj moto: „Povjerenje u budućnost.“ U Žabolandu je običaj da vlade imaju svoj moto. Rutte II je za moto imao: „Graditi mostove.“

Oznake: Rutte III, kabinet, Vlada, moto


<< Arhiva >>