Zivot u Zabolandu

10.05.2021., ponedjeljak

Jedrenje I dio

Već godinama u Frieslandu gledam kako djeca od Noor (kćer Rite i Franka) uživaju u jedrenju na jezeru. Njihovi roditelji (Noor i Bert) su bili aktivni sportski jedriličari, a i oni su od malih nogu. Čak i najmlađa osmogodišnja Viv jedri sama u optimistu, kao da je rođena u njemu.

Za vrijeme majskih praznika su me Rita i Frank pozvali u Heeg na par dana. Rado sam promjenio sredinu i kao uvijek veselilo me druženje s djecom. Društvene igre, šah (to im je najnovija moda), nogomet, hokej, badminton, stolni tenis... u toj obitelji je sport uvijek tu. No ovaj put se na popisu nečekivano za mene našlo i jedrenje.

Drugog dana mog boravka najstarija Iris (17) je išla jedriti s jednim Chrisovim prijateljem, zgodnog imena Dante. Dok su to dogovarali Chris (15) je ubaacio: „Onda poslije idem ja s Jumom.“ (oni su jedni od rijetkih, koji me još zovu po tom mojem prastarom nadimku i to mi je baš posebno). Kao da se podrazumijeva ja sam rekao da i puno prije nego sam razmislio.

Da se razmijemo oni jedre sportskim laserom. To je onaj čamac, koji se nagne i pola je u vodi, a jedriličari vise s druge strane palube. Juri na najjače, ali je baš zato prilično nestabilan. Uz to bio je to opet tipičan prohladan majski dan za Žabolandu s vanjskom temperaturom od 9 stupnjeva. Temperature vode je bila valjda 5 do 6.

Za ručkom (toast sendviči) sam Bertu rekao da idem kasnije jedriti s njegovim sinom, a on me upitao želim li se ovdje ponovno vratiti. Malo u šali, a malo ozbiljno. Chris zna jako dobro jedriti, ali Chris je impulzivan,ADHD, voli se dokazivati i često pretjerati. Iris je pak instruktorica jedrenja, mirna, savjesna, proračunata i odlično je naučila jedriti, dok Chris jedri više po osjećaju. „Možda sam za prvi put ipak trebao ići s Iris?“ – prolazilo mi je kroz glavu.

Nakon što su se Dante i Iris vratili. Dante je komentirao da je s Iris bilo ugodno jedriti, jer bi mu ona bar rekla kada bi dolazio veliki val ili tako nešto. „Možda sam za prvi put ipak trebao ići s Iris? Ne, sad više nema povratka. Izabrao sam Chrisa i sve će biti dobro. Kako god bude, bit će baš zanimljivo jer idem s Chrisom.“

Dobio sam pravo odijelo (wet suite), posbene cipele, rukavice (s par rupa), jaknu, zimsku kapu za glavu (kasnije ću naučiti da je to vrlo korisno kada je tako hladno) i naravno prsluk za spasavanje, što je isto vrlo korisno.

Oznake: iris, chris, Heeg, Friesland, laser


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>