Zivot u Zabolandu

25.11.2019., ponedjeljak

Ptice selice na travi

Slika ispod naslova: nogometni prugasti dres, sa zeleno-crnim prugama, a u sredini veliki bijeli list marihuane.

Sedma ekipa nogometnog kluba Ptice selice (Trekvogels) iz Nijmegena, mora napustiti svog sponzora. KNVB (Kraljevski žabolandski nogometni savez) im naime ne dozvoljava da im sponzor bude lokalni coffeeshop, jer po zakonu nije dozvoljeno reklamirati coffeeshopove. Inače nije slučajno da coffeshop sponzorira ekipu. Vlasnik coffeshopa je jedan od igrača.

U početku se klub opirao. Predsjednik cluba Piet Geuters je izjavio: „To je obična firma, kao i svaka druga. Mi tu ne vidimo problem.“

Međutim KNVB nije posustao, te je zaprijetio disciplinskim mjerama. U „prijateljskom“ razgovoru uspjeli su uvjeriti Ptice selice da odustanu od sponzora.

Izvor: De Gelderlander

Oznake: Nijmegen, coffeshop, nogomet


01.11.2019., petak

Dizalice zamijenile traktore

Nakon seljaka, građevinari. Maliveld u Den Haagu je ove srijede bio opet poprište demonstracija. Ovog put su protestirali građevinari. Razlog – opet dušik. Zbog izvještaja Državnog vijeća i pooštrenih pravila zbog zagađenja dušika (vidi prosvjed seljaka) već nekoliko mjeseci miruje 18.000 (osamnaest tisuća) građevinskih projekata. Od gradnje aerodroma u Lelystadu, preko novog kvarta u Roermondu, pa do proširenja autoputeva i izgradnje novih vjetrenjača. Mirovanje tih projekata uzrokuje direktno manjak posla i probleme za građevinske firme, a indirektno, bankrote ti tih firmi i/ili otpuštanje radnika.

Po primjeru seljaka, sada su i građevinari krenuli na Den Haag, kamionima, transporterima, dizalicama i bagerima. Šou program. Opet je to prouzročilo prometne gužve (popularne file), najviše oko Utrechta i Den Haaga, ali ovaj put ipak manje nego kakav je bio slučaj sa seljacima.

Dress code za nekoliko tisuća prosvjednika su bili žuti i narančasti reflektirajući prsluci. Prosvjed na Maliveldu je počeo mirno i prilično civilizirano. Sa manje fućkanja, psovanja i srednjih prstiju nego kod seljaka. No završio je ipak gore, tj. nasilnije. Neki prosvjednici su se sukobili sa policijom (bacanje boca), te je u akciju morala stupiti i interventna policija. Na kraju je ukupno uhićeno oko 25 prosvjednika.

U jednom trenutku se prosvjedu željela priključiti manja grupa boraca za prava životinja. Oni su željeli podržati ukidanje restrikcija građevinarima u vezi oslobađanja dušika, ali uz uvođenje još strožih restrikcija seljacima. Međutim ova podrška nije bila dobrodošla. Građevinari su ih vrlo brzo izbacili sa svog prosvjeda, počastivši ih pri tome komplimentima.

Livada Maliveld je nakon novih prosvjeda teške mehanizacije ponovno ostala u blatu i rovovima. Zbog prilične šteta, država će organizatorima zaračunati troškove. Nije još poznato koliki će biti iznos. I kod prosvjeda seljaka sa trakorima došlo je do uništavanja livade. Čak toliko da su seljaci sami odlučili nadoknadi učinjenju štetu, koja je iznosila 27,000 eura. Ma kaj beba zna, kaj je 27,000 eura...

Oznake: Maliveld, dušik, prosvjed, građevinari


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>