Zivot u Zabolandu

29.10.2017., nedjelja

Rutte II je mrtav. Živio Rutte III!

Nakon više od 200 dana pregovora Žaboland je konačno dobio novu vladu. Podsjetimo izbori su bili još petnaestog ožujka. Nakon toga su mjesecima trajali pregovori stranaka o vladajućoj koaliciji. Početkom listopada je predstavljen sporazum o vladanju (regeerakkoord) četiri koalicijske stranke, koje će formirati novu vladu. To su VVD (liberali), D66 (progresivni demokrati), CDA (kršćanski demokrati) i CU (kršćani – protestanti). Iako su životni nadzori ove grupe stranaka po nekim pitanjima dijametralno suprotni. Na primjer razlike po pitanju eutanazije između D66 i CU ne mogu biti veće. Stranke su se ipak nekako uspjele dogovoriti. Kako se tu kaže, preuzelu su odgovornost za upravljenje zemljom. Pregovori i koaliranje su ipak u srži žabolandske politike. Još se nikada u povijesti nije dogodilo, da je jedna stranka imala sama većinu u parlamentu, čak niti blizu.

Tijekom zadnjih šest mjeseci, prošla vlada (ili kako se ovdje još naziva kabinet), je nastavila nesmetano vladati i tako je kabinet Rutte II (nazvan po premijeru Marku Rutteu) postao kabinet s najdužim stažem nakon II svj. rata. Na kraju je Mark Rutte (iz stranke VVD) opet postao mandatar i tako je nastao kabinet Rutte III.

Ovu vladu čini šesnaest ministara, od toga šest ministrica. Vlada je predstavila i svoj moto: „Povjerenje u budućnost.“ U Žabolandu je običaj da vlade imaju svoj moto. Rutte II je za moto imao: „Graditi mostove.“

Oznake: Rutte III, kabinet, Vlada, moto


16.10.2017., ponedjeljak

Automon aplikacija

Zabolandska policija radi na razvoju nove aplikacija za pametne telefone, kojom bi se gradjadi aktivno ukljucili u pomoc policiji. Automon aplikacija je aplikacija s kojom gradjani policiji mogu pomoci u pronalazenju ukradenih automobila. Samim imenom podsjeca na Pokémon, a tako i funkcionira.

Gradjani mogu skenirati registracije automobila i kontrolirati je li vozilo ukradeno. Ukoliko pronadju ukradeno vozilo, dobivaju bodove. Isto tako gradjani mogu dobiti zadatak da traze specificnu registraciju.

Oznake: aplikacija, policija


04.10.2017., srijeda

Kada te ubije vlastita drzava

U ljeto 2016. u Maliju pogibaju dva zabolandska vojnika, a treci je tesko ranjen. Oni su tamo u sklopu misije UN-a u borbi protiv terorista. Pogibija se medjutim nije dogodila u borbi vec tijekom vjezbe. Dvojica poginulih su ispaljivali granatu minobacacem, ali je ona eksplodirala u cijevi i obojicu na mjestu ubila. Vojnik koji je snimao vjezbu je tesko ranjen.

Ovog ljeta je posebna komisija dobila zadatak detaljno istraziti slucaj. Proslog tjedna komisija je podnijela izvjestaj. Zakljucci su porazni za zabolandsko ministarstvo obrane. Strahovito porazni.

Granate za minobacace su kupljene 2006. od Bugarske, uz posredovanje SAD-a, te uz pretpostavku da SAD trguje samo s pouzdanim oruzjem, iako u ugovoru iskljucivo pise da SAD ne moze odgovarati za to. Pri primopredaji zabolandski oruzar otkriva i prijavljuje da neke granate nemaju serijske brojeve, te da nisu na dobar nacin zapakirane. Njegova prijava se ignorira. Zbog zurbe za potrebe misije u Afganistanu granate se odmah prebacuju tamo. Po protokolima ministarstva obrane novo oruzje se treba testirati prije upotrebe u misiji, ali i taj korak se preskace.

Granate se u Afganistanu ne koriste i kasnije se prebacuju u Mali za novu vojnu misiju. Iako postoje indicije da granate nisu valjane, nitko i dalje ne testira granate i one ulaze u upotrebu. Spremiste na kojem se nalaze ne odgovara uvjetima za spremanje granata, previse je topline i vlage. Kljucna granata je eksplodirala prerano, jer se u njoj nakupila vlaga, sto se ne bi dogodilo da je granata bila ispravna.

Nakon nesrece, vojniku koji je bio tesko ranjen je pruzena prva pomoc na mjestu nesrece. Medjutim nakon toga je otpremljen u VN bolnicu u Togo, koja nije bila opremljena za ozljede koje je on imao, te nije na vrijeme dobio pravi tretman.

I za kraj, kada je komisija za istragu ovog ljeta stigla u Mali, ostatak minobacackih granata iz te serije je netragom nestao. Komisija u zakljucku nedvosmisleno navodi i ostro osudjuje da ministarstvo obrane politicke odluke da se sudjeluje u vojnim misijama pretpostvalja sigurnosti vojnika, te negira znakove o nepravilnostima, koje bi ugrozile nastavak tih misija.

Ovaj utorak je bila rasprava o ovom slucaju u zabolandskom parlamentu nakon koje je ministrica obrane Jeanine Hennis (VVD) podnijela ostavku. Nakon nje to je ucinio i glavni zapovjednik vojnih snaga Zabolanda.

Inace ova ministrica je bila clanica vlade u ostavci, jer Zaboland jos uvijek nema novu vladu. Izbori su bili jos u ozujku, ali pregovori stranaka o formiranju nove vlade jos nisu zavrsili. No nakon ovakvih porazavajucih rezultata komisije, to je bio jedini izlaz.



Oznake: minobacac, granata, vojska, ministarstvo obrane


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>