Zivot u Zabolandu

30.07.2017., nedjelja

Zuta groznica

Ovog ljeta je zabolandski ANWB (recimo nesto kao HAK u HR) donio odluku o iskljucivanju i uklanjanju zutih stupica pored autoputeva. Znate to su oni stupici, na kojima je nacrtana telefonska slusalica i koje vozaci mogu koristiti u slucaju nuzde. Zadnjih godina su postali gotovo nepotrebni, zbog masovnog koristenja mobilnih telefona, i ANWB ih je proglasio neisplativima. Jedna tipicno zabolandska racunica.

Bilo kako bilo sad je trebalo oko 3300 zutih stupica ukloniti. ANWB je podijelio 3 komada ljudima s najboljom pricom o njima, a zaprimio je cak 4000 molbi, no to je bio samo pocetak. Nitko nije mogao predvidjeti da ce nastati prava zuta groznica.Angazirana je posebna firma, koja je dobila zadatak ukloniti ih i prodati. Prvih 500 primjeraka su dali u online prodaju, za ne bas malo cijenu od 300 eura po komadu. Svih 500 primjeraka prodano je u roku od pola sata. I ne samo to. Na internetu se odmah razvila trgovina zutim stupicima sa cijenama do 800 eura. Kriminalci su nanjusili lovu i policija je u nekoliko navrata morala intervernirati zbog dojava da neki pojedinci neovlasteno demontiraju zute stupice. Na internetu su se pojavili lazni prodavaci... ne znam jedino je li netko pokusao podvaliti zute stupice iz drugih zemalja.

Firma zaduzena za prodaju je za drugi krug najavila stroza pravila. Kupci ce stupic morati dati u namjenu na javnom prostoru. Posebna komisija ce ocijeniti zahtjeve, pa ce oni koji prodju uci u bubanj. Potraznja je ogromna, tako da svaki kupac moze najvise kupiti jedan primjerak, prvotno su to bila tri.

Oznake: zuti stupici, ANWB


17.07.2017., ponedjeljak

Ove godine ljeto pada

Dok su se Sireve glave u svibnju toplie na tropskim temperaturama, sada sredinom srpnja nastavljamo zabolandsko ljeto po dobrim starim obicajima.

Tako je prosli tjedan u srijedu lijevala kisa skoro cijeli dan uz temperaturu od 15 Celizijevaca. Autoput u blizini Arnhema se toliko napunio vodom, da su ga morali ispumpavati. U cetvrtak je bilo oblacno, ali suho i jedno 18 stupnjeva. U petak je opet vecim dijelom dana padal kisa, ali ne tako zestoko, a temperatura se malo spustila na 17. U subotu je bilo zatopljenje na nesto vise od 20 stupnjeva I povremena kisica. U nedjelju je samo ujutro nesto prsilo, no cijeli dan je bilo vrlo oblacno i sparno. Danas nakon pet dana smo ujutro opet ugledali sunce. Mogao bi biti lijep dan s temperaturom do 23 stupnja. Sutra se isto najavljuje lijep i topao dan, ali u srijedu se vec najavljuje nevrijeme sa pljuskovima.

Sve me to podsjetilo na staru zabolandsku izreku: “Ove godine ljeto pada u nedjelju.”

15.07.2017., subota

Kada nam se snovi poigraju s javom

Bistri potoci su se spustali niz zeleni brezuljak. U okolo zelena suma i sve je izgledalo nekako idilicno. Ja sam se nalazio na polovini brezuljka, na kojeg se moglo popeti izmedju tih potocica. No osjecao sam neki nemir u sebi. Uskoro sam shvatio zasto. Na dnu brezuljka se pojavio ogromni medvjed. Inace se ne bojim medvjeda, ali u tom trenutku me uhvatio smrtni strah. Srecom medvjed, iako me spazio, je odlucio uhvatiti ribu iz potoka. To mu je odmah poslo za rukom (sapom) te ju je brzo smazao. Tada se opet okrenu prema meni. Ja sam se poceo penjati uz brijeg, ali i on. Odjednom, kao da je netko bacio lososa u potok bas pored medvjeda. Ja sam pomislio: „Gle taj losos je tako debeo, mora da je iz uzgoja.“ Istovremeno se ponadavsi da ce takva debela riba medvjedu utaziti glad. Medjutim i njega je mrcina smazala za cas, te opet uputila gladan pogled prema meni. Ja sam se prestravio i opet poceo penjati, prema necemu sto se cinilo kao brana na vrhu brezuljka. Na brani se pojavio neki covjek sa puskom, koji me podsjecao na sumara. Zategnuo je pusku i ja sam mislio da mi je dosao pomoci. Medjutim nije nista ucinio, a meni se medvjed sve vise priblizavao. Ja sam povikao: „Ucinite nesto! Pucajte u zrak! Pucajte u njega!“ ...i tu prestaje nocasnji san. Poslije sam sanjao nesto o hokeju na travi, ali se ne sjecam vise tocno sto. Razlog zbog cega se prvog sna sjecam je slijedeci.

Danas sam u 13 sati imao dogovor s blagajnikom kluba. Razgovor je bio puno zanimljiviji i opsirniji nego praktican povod zbog kojeg smo se nasli. U jednom trenutku smo se dotakli praznika. André je rekao da on sa svojom obitelji ove godine ide u Kandadu. Idu u Vanocuver. Oko tjedan dana ce biti u Vancouveru i okolici, a onda krecu sjevernije prema Aljasci. To je podrucje gdje se nalaze rijeke i potoci kojima prolaze lososi. Na ta mjesta dolaze medvjedi da love losose. U kolovozu je bas sezona, pa ce oni ici tamo gledati medvjede kako love losose.

Oznake: san, medvjed, losos


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>