Zivot u Zabolandu

15.07.2021., četvrtak

"Dansen met Janssen"

„Dansen met Janssen“ iliti „Plesati s Janssenom” bila je krilatica, koja je označavala povratak zabave i noćnog života u Žaboland krajem lipnja. Janssen se odnosi naravno na cjepivo (koje se u drugim zemljama prodaje pod nazivom Johnson&Johnson, ali ovdje ga svi zovu po domaćem nazivu tvrtke Janssen iz Leidena, koja ga je razvila za američkog proizvođača). Krilaticu je na konferencijij za novinare uveo ministar zdravstva Hugo de Jonge, potičući mlade da se cijepe Janssenom (jedna doza je dovoljna), jer odmah nakon cijepljenja mogu dobiti potvrdu za izlazak u noćni život. Čudno jer se i tada naravno znalo da je nakon cijepljenja potrebno oko dva tjedna da tijelo izgradi imunitet. No vladala je euforija.

Noćni klubovi su jedva dočekali otvaranje, krenuli su partiji, festivali na otvorenom i zatvorenom, sloboda tulumaranja kao u stara dobra vremena. Samo si trebao imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test nalaz. Sve dok…

Broj novozaraženih nije počeo vrtoglavo rasti…od tek par stotina dnevno, krajem lipnja do više od 11 000 prekjučer. Skroz na nivo od kraja prosinca prošle godine.

Ne samo da je bilo suludo nekog proglasiti dovoljno cijepljenim samo par sati nakon cijepljenja, nego se pokazalo da je sustav testiranja i potvrda za noćni život šupalj ko sir. Krivotvorile su se digitalne potvrde, dodavali telefoni, koristile stare potvrde i razne druge smicalice, samo da bi se izašlo na ples s Janssenom ili bez njega.

I kaj sada?

Ništa posebno. Noćni klubovi su od prošlog vikenda ponovno zatvoreni i svi masovni festivali su otkazani. Kafići smiju raditi najdulje do ponoći. Premijer Rutte se ispričao i posuo peplom jer nisu na vrijeme napravili evaluaciju. Ministar de Jonge je priznao pogrešku i rekao da je to bila kriva procjena. Malo smo se šalili iliti pojeo vuk magare. Maske i dalje nisu obavezne, osim u javnom prijevozu i srednjim školama. Razlika u odnosu na prosinac je ipak ta da broj bolesnika u bolnicima daleko niži i jako sporo raste.

Doduše od danas je Žaboland postao tamnocrven na karti europske agencije ECDC (14-dnevna incidencija) tako da bi to moglo imati posljedice za Sireve glave koje žele na godišnji u inozemstvo.

No kako nam je vlada još od prosinca u ostavci, nitko ih ne može otjerati. Izbori su prošli, pregovori o koaliciji zakomplicirali… i tako bezglavo plovi i dalje ovaj žabolandski brod pod poznatom trobojnicom: crven – bijeli – plavi, iako bi mu jedna žuta banana u sredini jako dobro došla.

Oznake: Janssen, Cjepivo, noćni život, covid-19, rutte, de Jonge, Vlada


06.07.2021., utorak

Izvanredno stanje u Žabolandu

Večeras je oko 19.30 sa nekoliko hitaca u centru Amsterdama izvršen atentat. Žrtva atentata je kriminalistički novinar Peter R. de Vries (64), koji je teško ranjen prevezen u bolnicu. Na svim TV, radio i internet postajama je prekinut program i ubačene su izvanredne vijesti.

Peter R. de Vries je vjerojatno najpoznatiji žabolandski novinar, toliko je poznat da je zapravo postao skoro više medijska ličnost nego novinar, jer je toliko često gost u TV emisijama. No, kriminalističko novinarstvo je ono čime se bavio već više od trideset godina rješavajući nebrojene zločine, a ponajviše ubojstva. Slavu su mu donijeli kompleksni slučajevi, koje ni policija nije uspijela riješiti, al on kao „običan“ novinar je. Dobro je poznavao neke opake kriminalce i kroz godine je stekao mnoge neprijatelje.

Danas se dogodilo ono čega su se mnogi pribojavali svih ovih godina. Crna stranica u povijesti žabolandske slobode novinarstva.
„Čini se da je danas nestalo pravde u našoj zemlji. Počinjen je brutalni, kukavički zločin.“ Rekla je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema. Policija je masavno izašla na ulice grada. Troje osumnjičenih je uhapšeno.

Peter R. de Vries se bori za život.

Oznake: Peter R. de Vries, novinar, atentat


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>