Zivot u Zabolandu

20.05.2019., ponedjeljak

Kako je cudo iz Tel Aviva raspalilo groznicu u Zabolandu

U Tel Avivu se dogodilo cudo. Zaboland je sa sam svoj bend (pisac, pijanist i pjevac) Duncanom osvojio Eurosong prvi put u ceterdeset i cetiri godine. Nisam gledao, jer davno su prosli ti dani kada sam ja pratio kome ce bodove dati finski ziri, niti Laura nije bas neka ljubiteljica, no ujutro su svi mediji javljali o tome velikom uspjehu. Mladi Duncan, do prije pet mjeseci malo kome poznat, je bez treme podnio ulogu favorita. Koncetrirao se na glazbu i zasluzeno odnio pobjedu. Ja nisam mogao, a da se ne nasmijem, sjetivsi se kako su neki moji poznanici, ali i mediji proslih godina vrlo cinicno znali komentirati da je Eurosong politicka igra zemalja Istocnog bloka (u nekim glavama na Zapadu berlinski zid nikada nije pao), koje jedni drugima dijele bodove, a posto ih ima vise (otkad su se rascjepkale) nema sanse da pobjedi neka druga zemlja. Naravno da su pobjedjivale i druge zemlje, a i sada nitko nista, za divno cudo nije pricao o toj uroti Istocnog bloka.

Zaboland, ne bi bio zaboland kada ovakav uspjeh ne bi odmah bio pretocen u eure. To jest u potencijalne eure. Postavlja se pitanje koji ce grad dobiti organizaciju (i mogucnost promocije i zarade) ovog festivala muzike, a ponajvise kica. U nedjelju ujutro, dok se prasina jos nije stisala vec su se javili Amsterdam (naravno), Den Haag, Rotterdam i Zwolle, ali i Arnhem je bio vrlo brz. Stovise veceras ce u jednom poznatom talk-showu o aktualnostima gostovati gradonacelnik Arnhema Ahmed Marcouch i objasniti zasto je bas Arnhem idealan kadidat za organizaciju Eurosonga 2020. Jedna gradjanka Arnhema je za TV izjavila da je cula kako se i Amsterdam prijavo, ali da se njoj cini da je Eurosong vise zabolandski festival nego amsterdamski, te da bi samo zato bilo puno bolje da se organizira u Arnhemu. (Toliko o odnosu glavnog grada i provincije ovdje.)

No danas sam u novinama procitao nesto jos bolje. Nije proslo niti par minuta od pobjede Duncana, covjek je jos bio uznojen, a grad Maastricht je bio prvi, koji je oglasio preko drustvenih mreza, kako bi on zelio organizirati natjecanje druge godine. Stovise Maastricht je vec prosli tjedan istrazio mogucnosti organizacije, dogovorio neke sponzore i pokrenuo svoj lobi. Razanj bez zeca, reklo bi se, ali ovaj zec je dolijao. E pa sretno im.

Nije isto, ali bilo bi fora. Zamislite sada da kada su Vatreni osvojili srebro, da se prvo trebalo odrediti koji ce grad docekati Vatrene. Osijek, Pula, Gospic ili Sibenik?

Oznake: eurosong, Arnhem


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>