Zivot u Zabolandu

28.11.2017., utorak

Dvije, tri o multinacionalnim i jedna o malim igračima

Jedan od iznenadjujucih poteza nove vlade je ukidanja poreza na dividende. Iznenađujuće jer proračun gubi na taj način direktno 1,4 milijarde eura. Ta dobit odlazi od sada stranim investitorima umjesto državi. Na pitanje zastupnika može li navesti barem jednog ekonoma, koji misli da je to dobra ideja, premijer Rutte je rekao da ne moze, ali da on cijelim svojim bicem vjeruje kako je to dobar potez za Žaboland. Na taj način naime zemlja ostaje atraktivna za multinacionalne kompanije koje ovdje imaju svoje sjedište (Shell, Philips, Unilever, Akzo Nobel), a to je dobro za radna mjesta.

Još čudnije je međutim da niti jedna od četiri stranke u kolaciji ukidanje poreza na dividende nije imala u svom izbornom programu. Odakle onda taj potez? Ispada da su za vrijeme trajanja pregovora o novoj vladi, spomenute multinacionalne kompanije lobirale kod tih stranaka i na kraju dobile što su tražile. Tko sad tu određuje proračun?

No to nije sve o multinacionalnim kompanijama. Kada su isplivale informacije o Paradise Papers, otkrilo se da je žabolandska porezna služba sklopila nezakonite ugovore s kompanijom P&G o iznosu poreza, koji će kompanije platiti. Caka je u tome da P&G unaprijed plaća dogovorenu sumu, a ne porez na ukupnu dobit koju ostvari na kraju godine. Za razliku od običnih poreznih obveznika, koji plaćaju na kraju godine porez na sve što su zaradili. Ovakvi dogovori između porezne službe i multinacionlnih kompanija nisu nikakva novost, i prije je bilo takvih slučajeva.

S druge strane žabolandski učitelji su ove jeseni tražili povećenja proračuna za plaće isto za 1,4 milijarde eura. No oni nisu mogli lobirati za vrijeme sastavljanja vlade. Morali su organizirati veliki nacionalni štrajk. Iz svih dijelova zemlje su autobusima došli na veliki prosvjed u Den Haag, sa zviždaljkama, kapama, transparentima...itd. Na kraju su dobili pola od onoga što su tražili.

Očito nisu bili veliki igrači.

Oznake: multinacionalne kompanije, proračun, porez, učitelji


05.11.2017., nedjelja

Kamate

Opce je poznato da su kamate na stednju u bankama vrlo male. Evo danas u PBZ na stednju od godinu dana mozete dobiti 1,75 posto. Na dvije godine oko 2 posto. No mozete li si zamisliti da je situacija u Zabolandu jos gora?

Prije nesto vise od godinu dana kamatna stopa u mojoj zabolandskoj banci je pala na samo jedan posto (1%). No danas tako “visoku” stopu mozemo samo sanjati. Jer ubrzo je pala na 0,75 posto, znaci manje od jedan posto. Niti par mjeseci kasnije stize obavijest o promjeni visine kamatne stope. Novi iznos je 0,5 posto. No tu nije kraj. Za par tjedana pada na 0,3 posto. Ta poruka se jos nije ni ohladila, a vec stize nova promjena i pad na 0,2. No niti to nije dugog vijeka i ona pada na rekordnih 0,1 posto. Nikada u povijesti nije zabiljezena tako niska kamatna stopa na stednju. Jedna desetina pototka.

I kada covjek stvarno pomisli da gore ne moze. Moze. Prije par dana je kamtna stopa sa 0,1 posto pala na 0,05 posto. Da uopce imaju obraza to napraviti?

Strucnjaci su jos prije godinu dana upozoravali na mogucnost pojave negativne kamatne stope. Sto bi znacilo da bi mi banci morali placati da kod nje stedimo novac. Kako stvari stoje, ta opcije se cini sve realnijom.

Oznake: banka


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>