Zivot u Zabolandu

15.07.2021., četvrtak

"Dansen met Janssen"

„Dansen met Janssen“ iliti „Plesati s Janssenom” bila je krilatica, koja je označavala povratak zabave i noćnog života u Žaboland krajem lipnja. Janssen se odnosi naravno na cjepivo (koje se u drugim zemljama prodaje pod nazivom Johnson&Johnson, ali ovdje ga svi zovu po domaćem nazivu tvrtke Janssen iz Leidena, koja ga je razvila za američkog proizvođača). Krilaticu je na konferencijij za novinare uveo ministar zdravstva Hugo de Jonge, potičući mlade da se cijepe Janssenom (jedna doza je dovoljna), jer odmah nakon cijepljenja mogu dobiti potvrdu za izlazak u noćni život. Čudno jer se i tada naravno znalo da je nakon cijepljenja potrebno oko dva tjedna da tijelo izgradi imunitet. No vladala je euforija.

Noćni klubovi su jedva dočekali otvaranje, krenuli su partiji, festivali na otvorenom i zatvorenom, sloboda tulumaranja kao u stara dobra vremena. Samo si trebao imati potvrdu o cijepljenju ili negativan test nalaz. Sve dok…

Broj novozaraženih nije počeo vrtoglavo rasti…od tek par stotina dnevno, krajem lipnja do više od 11 000 prekjučer. Skroz na nivo od kraja prosinca prošle godine.

Ne samo da je bilo suludo nekog proglasiti dovoljno cijepljenim samo par sati nakon cijepljenja, nego se pokazalo da je sustav testiranja i potvrda za noćni život šupalj ko sir. Krivotvorile su se digitalne potvrde, dodavali telefoni, koristile stare potvrde i razne druge smicalice, samo da bi se izašlo na ples s Janssenom ili bez njega.

I kaj sada?

Ništa posebno. Noćni klubovi su od prošlog vikenda ponovno zatvoreni i svi masovni festivali su otkazani. Kafići smiju raditi najdulje do ponoći. Premijer Rutte se ispričao i posuo peplom jer nisu na vrijeme napravili evaluaciju. Ministar de Jonge je priznao pogrešku i rekao da je to bila kriva procjena. Malo smo se šalili iliti pojeo vuk magare. Maske i dalje nisu obavezne, osim u javnom prijevozu i srednjim školama. Razlika u odnosu na prosinac je ipak ta da broj bolesnika u bolnicima daleko niži i jako sporo raste.

Doduše od danas je Žaboland postao tamnocrven na karti europske agencije ECDC (14-dnevna incidencija) tako da bi to moglo imati posljedice za Sireve glave koje žele na godišnji u inozemstvo.

No kako nam je vlada još od prosinca u ostavci, nitko ih ne može otjerati. Izbori su prošli, pregovori o koaliciji zakomplicirali… i tako bezglavo plovi i dalje ovaj žabolandski brod pod poznatom trobojnicom: crven – bijeli – plavi, iako bi mu jedna žuta banana u sredini jako dobro došla.

Oznake: Janssen, Cjepivo, noćni život, covid-19, rutte, de Jonge, Vlada


30.06.2021., srijeda

Pale su maske. Zbogom Oranje!

Velika vijest u Žabolandu od prošle subote je da su kao jedna od prvih (ako ne i prva) zemalja u EU ukinuli obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima (na otvorenim nisu bile obavezne). Ostala je još jedino obaveza u javnom prometu. Skoro sve ostale mjere su isto ukinute, te je opet moguće igrati utakmice u gostima, igrati uz publiku, piti u kafićima, pa čak su otvorene i diskoteke i noćni klubovi, doduše uz obavezno prethodno testiranje. Od važnijih mjera ostale su još samo razmak 1,5 metra, te boksanje ili laktaranje umjesto rukovanja. Ali...

U subotu sam otišao u obližnji Albert Heijn (supermarket). Bilo je tako lijepo i ugodno vidjeti ljude bez maske. Danas sam bio na ručku u restoranu. Vani je padala kiša, pa smo sjedili unutra. Restoran je bio pun, skoro na najjače. Bilo je tako neobično i pomalo neugodno sjediti u tako punom restoranu.

Samo dan kasnije nakon maski palo je i Oranje na EP u nogometu. Nešto u stilu „Bosna šaptom pade.“ Htjeli su ići na vožnju amsterdamskim kanalima (aludirajući na proslavu europske titule iz 1988.), ali su pali u prvi češki jarak. Nisu prvi ispali, ali prvi su otpustili trenera. Nakon samo dva dana.

Jedan trener mi je danas u klubu mi je rekao da mu je uvijek drago čuti hrvatske navijače kada igra Hrvatska. Kako zdušno i fanatično navijaju. „To su pravi navijači, dok mi uvijek imamo....“ malo je zastao „...neke čudne tipove.“ Aludirajući na mnoge osebujno u narančasto obučene muškarce i žene, koji na sebe skreću pažnju kreativnom navijačkom odjećom, a manje navijanjem.

Upravo pročitah da je uvedeno besplatno testiranje za Sireve glave, koje trebaju test za odlazak na godišnji u inozemstvo. Eh, to te ja pitam!

Oznake: covid-19, maske, nogomet, Oranje, EP, navijači


22.01.2021., petak

Policijski sat

Nisam nikada očekivao da ću to doživjeti u Žabolandu, u kojem se sloboda pojedinca dio nacionalnog identiteta, no od sutra Žaboland uvodi policijski sat. Kao jednu od mjera u borbi protiv širenja covida-19.

Za uvođenje tako drastične mjere vlada (inače u ostavci) je tražila potporu parlamenta. Nakon cjelodnevnog debatiranja, iznošenja mišljenja za i protiv, u četvrtak navečer je većina ipak glasala za uvođenje policijskog sata, koji će biti od 21.00 do 4.30 ujutro.

Iako broj novozaraženih zadnjih tjedana pada (sada na oko 5500 dnevno), strah od nove tzv. britanske varijante virusa je učinio svoje. Pravih čvrstih dokaza da policijski sat djeluje, tj. da stvarno pomaže u širenju virusa nema, ali nema ni vremena. Stoga ga je u kategoriji „bolje spriječiti nego liječiti“ vlada ipak odlučila uvesti, iako to nikoga ne veseli.

Povijesno gledano zadnji koji su uveli policijski sat („avondklok“ po žabolandski) u Žabolandu su bili njihovi istočni susjedi, kada su se ovdje zadržali u posjeti na nekoliko godina.

Sat ostaje na snazi do 9. veljače kada ističu sadašnje mjere, ali gotovo je sigurno da na tome neće ostati.

Uskoro će ponoć. Mislim da ću se ići malo prošetati van. Zadnje noći kada je to još dozvoljeno.

Ovog tjedna je uvedena međutim još jedna mjera, koju neki smatraju još gorom. A to je da svako kućanstvo smije primiti samo jednog jedinog gosta dneveno.

Očito se Sireve glave ne mogu držati normalnih mjera, kao što to mogu disciplinirani narodi poput Hrvata.

Oznake: covid-19, Vlada


16.10.2020., petak

Snažno se preporučuje

Drugi val korone se prije dva mjeseca činio daleko, jako daleko. Možda nikada ne bi trebao ni doći. Bilo tek oko 100-ak novozaraženih dnevno. Na populaciju od 17 milijuna, skoro pa ništa. Žaboland je još u srpnju Hrvatsku stavio u narančastu zonu, što se meni činilo prilično nepravedno. Virus je otišao na godišnji.

Međutim krajem kolovoza smo bili na 500-600 novih slučajeva dnevno, a sredinom rujna oko 2000. Počela su zvoniti zvona za uzbunu. U zadnjem tjednu rujna bilo je 3000 novozaraženih dnevno i vlada je donijela nove mjere, poput zatvaranja ugostiteljskih objekata u 22 sata i zabrana publike na svim sportskim natjecanjima, profesionalnim i amaterskim, te ogrančenje posjeta, broja ljudi u zatvorenom..itd.

No tada još nije bila uvedena obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorim. Predsjednik Žabolandskog RIVM-a, što bi u Hrvatskoj bio Zavod za javno zdravstvo je i dalje (kao i prije 6 mjeseci) tvrdio da su maske suvišne, jer je najvažnije držati razmak, te da maske samo ulijevaju lažnu sigurnost. Vlada je stajala i dalje iza njegovog savjeta.

Mediji i javnost su se u međuvremenu pitali kako to da je Žaboland jedina zemlja u Europi, koja još nije uvela maske u na primjer dućanima.
Njemački, američki epidemiolozi gostovali su u emisijama i izražavali svoje čuđenje.

Dva dana kasnije za vrijeme debate u parlamentu, te nakon opetovane kritike iz opozicije, premijer Rutte i vlada su promijenili ploču. Uvodi se nošenje maski u zatvorenim prostorima. Točna konstrukcija glasi: „Nošenje maski se snažno preporučuje.“ Iz pravnih razloga u Žabolandu nije moguće uvesti obavezu nošanje maski. Vlasnici trgovina mogu zabraniti ulazak ljudima, koji ne nose maske. Mogu, ali ne moraju. Možete si misliti kako je to onda prvih dana izgledalo u dućanima pola ih nosi maske, pola ne. Vlasnici dućana se pitaju što da rade.

Dva tjedna kasnije stigli smo na 7000 novozaraženih dnevno i upalili su se svi alarmi u zdravstvu. Vlada je odlučila uvesti još strožije mjere. Ušli smo u „djelomični lockdown“.

Premjer Rutte je ovaj tjedan u parlamentu priznao da su u zadnjih nekoliko tjedan neke stvari bolje/drugačije trebali napraviti. Na primjer da je on previše stavio naglasak na osobnu odgovornost građana. Dodao je da će vlada istražiti kako bi se s pravnog stajališta maske mogle uvesti kao obaveza, ali da je za to potrebno još neko vrijeme, jer zakonski se to ne može samo tako prepraviti.

Oznake: covid-19, parlament, Zakon, maske za lice


<< Arhiva >>