Zivot u Zabolandu

26.04.2020., nedjelja

Prema društvu od 1,5 metra razmaka

Ovaj tjedan smo ubrzali sa 0 na 100 u jednom danu. Toliko (online) sastanaka, dogovora, schema, protokola i komunikacije u klubu nije bilo već tjednima. Malo po malo upoznajemo se sa novom stvarnošću Žabolanda: društvom od 1,5 metra razmaka.

Prošli utorak, čini se kao da je bilo prije tri tjedna, je premijer Rutte najavio ublažavanje mjera, tj. zapravo je htio najaviti produženje restriktivnih mjera uz manje izmjene. Najveće promjene su:

Obrazovanje
- od 11. svibnja otvaraju se dječji vrtići i osnovne škole (ovdje djeca idu u osnovnu od 4 do 12 godina)
- nastava će se odvijati u prepolovljenim razredima ili smjenama
- srednje škole ostaju zatvorene. Nadaju se da bi se one mogle otvoriti u lipnju
Sport
- djeca do 12 godina se mogu opet organizirano baviti (timskim) sportovima na otvorenom, bez restrikcija
- samo treninzi, bez natjecanja
- djeca od 13 do 18 godina se isto mogu organizirano baviti (timskim) sportovima na otvorenom, ali uz restrikcije: potrebno je stalno održavati 1,5 metar razmaka, ograničen je broj ljudi na terenu, na sportkom kompleksu, osobna higijena...
- ove mjere nastupaju već od 29. travnja

Glavni razlog uvođenja ovih mjera je uvjerenje da djeca (gotovo) nisu podložna ovom virusu i da (gotovo) nisu prenositelji zaraze.

Sve ostale mjere ostaju vrijediti do najmanje 20. svibnja. Što znači da frizeri, maseri, fisioterapeuti, ali i svi ugostiteljski objekti, kazališta i muzeji ostaju zatvoreni. Nadalje svi festivali, koncerti i profesionalni nogomet ostaju zabranjeni do 1. rujna.

Usput, maske za lice se i dalje nigdje ne spominju.

Sad čitam da su u HR isto započeli s fazama popuštanja mjera. I to u tri tjedna. Ono što mene čudi je da će HR, koja je imala do sada puno strožije mjere nego Žaboland, za ta tri tjedna prestići nas na sjeveru, jer se koliko sam shvatio u HR otvaraju frizeri, kafići i restorani.

I još jedna razlika, koja mi upada u oči je da dok se ovdje bavljenje sportom prije svega omogućuje mladima, znači na amaterskoj razini. U HR popuštanje mjera donosi bavljenje sportom sportašima I. i II. katergorije, dakle vrhunskim sportašima.

Da je popuštanje mjera rizičan posao dokazuje i ovaj vikend. Ovdje je bilo (opet!) lijepo vrijeme (klimatske promjene?) i gradski centri su bili prepuni ljudi. Održavanje razmaka je postalo teško izvedivo do gotovo nemoguće. Sireve glave su izmigoljile na ulice i uživajući na suncu se počele topiti, zaboravivši tko još uživa u topljenom siru. Gradonačelnici su zato oglasili zvono za uzbunu. Baš me zanima kakva će sada biti reakcija vlade. Sutra je Kraljev dan. Ljude se poziva da ostanu u doma.

Oznake: Vlada, rutte, mjere, SPORT, Corona


<< Arhiva >>