Zivot u Zabolandu

09.03.2020., ponedjeljak

Premijer "ukinuo" rukovanje

U međuvremenu broj zaraženih Sirevih glava je danas opet porastao za pedesetak i bilanca na kraju dana je 321. Svi isto tako znamo da tu neće stati.

U općini Renkum, pod koju spada Oosterbeek, svi zaraženi su u nekoj vezi sa hokejskim klubom, jer naravno da hokejske obitelji idu na skijanje u Sj. Italiju, a ne nogometaši ili oni koji igraju korfbal. Večeras smo imali sastanak tehničke komisije kluba. Slijedeći je za mjesec dana i sve radimo kao normalno, ali zapravo znamo da postoji realna šansa da nećemo svi biti na slijedećem sastanku. Pitanje je samo tko. Bizaran osjećaj, kao u nekom filmu.

Vlada je danas imala krizni sastanak, gdje su pretresani razni scenariji. Nisu najavljene nikakve nove mjere osim pojačane higijene, koja je već bila savjetovana i ukidanja rukovanja, koje se već spominjalo, ali se nije baš poštovalo (osobno iskustvo ove subote), jer se činilo pretjerano. No sada je i premijer sve pozvao da se prestanu rukovati. No još je uvjerljiviji argument da je od subote broj zaraženih narastao za 200 posto naravno. Škole ostaju uglavnom otvorene (osim pojedinih u Sj. Brabantu) najavljene manifestacije će se održati, ali naravno sve opcije ostaju u igri. Jedino je stanovnicima Sjevernog Brabanta, južne provincije s najviše zaraženih, savjetovano da ukoliko je moguće rade od doma.

Oznake: Corona, Oosterbeek, Vlada, Rukovanje


07.03.2020., subota

Kako je Corona stigla u žabolandsko selo Oosterbeek

U početku se Žaboland još dobro držao. Bilo je dosta sumnji posebno prema Sirevim glavama koje su se vraćale iz Kine. Mađutim svi testovi su bili negativni i zemlja je bila na 0 zaraženih.

Dok su u ponedjeljak 24. veljače u Zagrebu otkrivena prva dva slučaja zaraze u Hrvatskoj, mi smo još bili „čisti“. No u srijedu su i ovdje otkriveni prvi slučajevi na jugu zemlje. Zatim još par oko Utrechta, pa nešto na zapadu. Uglavnom kod ljudi, koji su se vraćali sa praznika u Sjev. Italiji. Nakon tjedan dana stigli smo na 38 slučajeva većinom u južnoj provinciji Brabant. Međutim onda je krenulo naglo.

U četvrtak prve dojave o corona virusu u jednoj osnovnoj školi u Arnhemu i u sveučilišnoj bolnici Radboud u Nijmegenu. Istoga dana broj zaraženih raste sa 38 na 82. Dan kasnije u petak, taj broj narastao na 138.

Taj isti petak poslijepodne, tj. jučer, sam otišao na posao u moj klub Oosterbeek, mi bi rekli gradić, oni kažu selo (drop) pored Arnhema. Uskoro me zatkla vijest da je kod jednog roditelja, čije dvoje djece su članovi našeg kluba, otkriven virus, te da se nalazi u kućnoj karanteni. Zajedno s cijelom obitelji. U klubu su se skupili članovi uprave. Krizni stožer. Uslijedilo je savjetovanje s žabolandskim kraljevskim hokejskim savezom i domom zdravlja. Obavijest na web-stranici kluba. Jedna subotnja utakmica mlađih kategorija je otkazana.

Danas sam saznao da je još jedan drugi otac, koji također ima troje djece u klubu, isto tako u karanteni sa cijelom obitelji. Njegova najstarija kćer je trenerica par ekipa.

Po klubu su naljepljene instrukcije za ponašanje:
- Perite ruke
- Bez rukovanja
- Pij vodu samo iz vlastite bočice
- Ne posuđujte si međusobno zviždaljke (za suđenje)
Kako će se sve skupa razvijati ne znamo, ali danas je Corona bila sigurno tema dana u klubu.

Jedna druga bizarna situacija: U medije je danas isplivalo da je najveći žabolandski web-shop bol.com ovih dana promijenio cijene higijenskih maski za usta. Dok je prije set od sto komada koštao 12 eura, danas mu je cijena 138 eura. Kapitalističke svinje ili?

Oznake: Corona, Oosterbeek, hokej


05.05.2017., petak

Tisina

Cetvrti je svibnja. U Zabolandu Dan spomena na poginule u ratovima. Sredisnja tocka dana su dvije minute sutnje, koje pocinju tocno u osam navecer. U vecim i manjim mjestima se na gradskim trgovima obiljezava ovaj dan i nakon osam sati se polazu vijenci.

Sredisnja svecenost je u Amsterdamu na glavnom trgu De Dam, pokraj Spomenika slobode. Kralj i kraljica su nazocni. Pocasna straza i na tisuce gradjana. Prijenos je uzivo na nacionalnoj televiziji.

U hokejskom klubu Oosterbeek su u tijeku treninzi, kao i svakog cetvrtka. Medjutim u deset do osam svi treninzi na sva tri terena prestaju. Igraci i treneri odlaze u klupsku kucu. Ukljucen je veliki TV i prijenos iz Amsterdama. Osamdesetak ljudi, vecinom mladih, zauzima mjesta u klupskoj kuci. Cuje se glasan zamor. Gradonacelnik Amsterdama Eberhard van der Laan, kojem je nedavno utvrdjen rasireni rak pluca, drzi vjerojatno jedan od svojih posljednjih govora. Zamor u klupskoj kuci u Oosterbeeku zamire. Na TV trubac svira u trubu tuznu, ali svecanu melodiju. Crkveni toranj u Amsterdamu odzvanja osam minuta. U klupskoj kuci je mukla tisina. Ozbiljna lica tinejdzera. Toranj je utihnuo. Mikrofoni su ukljuceni, ali u zraku se cuje samo tisina. Tisuce ljudi na Damu u tisini. Ali ne samo na Damu, nego i u cijelom Amsterdamu. Citav grad je stao na dvije minute. Tisina je u citavom Zabolandu. Na autoputevima su automobili stali. Preko Dama je preletio golub. Lepet krilima. Zapocinje Wihlemnus, zabolandska himna. Inace tako sareni i podijeljeni Zaboland je postao ujedinjen u dvije minute tisine.

Igraci i treneri izlaze iz klupske kuce. Treninzi se nastavljaju. Golub leti preko Oosterbeeka.

Oznake: Dan spomena na poginule, Amsterdam, Oosterbeek, tisina


<< Arhiva >>