Ovaj recept jako podsjeća na recept za Popečke od palente i pahuljica (sa zelenjavom) . No, ova verzija s kus-kusom nije neka moja izmišljotina koja bi se temeljila na spomenutom receptu za popečke s palentom – nego sam ovu verziju s kus-kusom našla negdje na Internetu (kad se sjetim s koje je stranice recept, stavit ću link).
U originalu, upotrebljava se špinat, u ja sam u ovu varijantu utrpala blitvu i kelj.
Sastojci (za 12ak komada)
100 g kus-kusa
100 g zobenih pahuljica (mogu i ječmene, pšenične i ražene)
400 ml vode
400 g blitve ili špinata ili kelja i sl.
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja po želji
sol, papar
Za prženje
krušne mrvice
masnoća
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i miješajući pjenjačom dodajte kus-kus i pahuljice. Kuhajte oko 1 min. stalno miješajući.
Kuhanu zgusnutu smjesu maknite s vatre. Ostavite ju da se hladi da ju možete dirati rukama.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Kakvu god zelenjavu upotrijebili, trebate ju ubaciti u zakuhanu vodu i kratko prokuhati (blanširati).
Možete upotrijebiti špinat ili kelj, može i kupus. Ili samo zeleni dio blitve, tj. list bez stabljike, a možete upotrijebiti i listova zajedno sa stabljikom, no, onda stabljiku trebate dobro usitniti.
Ja sam upotrijebila 100 g listova blitve zajedno sa stabljikom i 300 g kelja.
Blitvu operite i odrežite joj gornji zeleni dio lista. Bijeli, debeli dio stabljike sasvim sitno nasjeckajte.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte nasjeckane stabljike blitve i kuhajte ih oko 4 min. Zatim dodajte zeleni list blitve i sve zajedno kuhajte još oko 4 min.
Kuhanu blitvu ocijedite i odmah ju isplahnite hladnom vodom da se ohladi pa ju opet ocijedite. Rukama istisnite što više tekućine iz blitve.
Usitnite ju sjeckajući ju nožem na dasci za rezanje.
Kelj razdvojite na listove i operite ih.
U loncu zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte listove kelja. Kuhajte ih oko 5 min.
Zatim ih ocijedite i odmah ih isplahnite hladnom vodom da se ohladi pa ih opet ocijedite. Rukama istisnite što više tekućine iz kelja.
Usitnite ga sjeckajući ga nožem na dasci za rezanje.
Hladnoj (mlakoj) smjesi od kus-kusa i pahuljica dodajte blitvu i kelj, obje vrste luka, začinsko bilje i sve začinite solju i paprom. Rukama sve dobro «premijesite» da se sastojci povežu.
Ako je povrće dobro ocijeđeno, smjesa ne bi trebala biti gnjecava i od nje bi se trebali dati oblikovati popečci. Ako je smjesa gnjecava, možete dodati krušne mrvice, brašno ili zobene pahuljice.
Vlažnim rukama oblikujte okrugle popečke debljine oko 1,5 cm.
Uvaljajte ih u krušne mrvice.
U neprianjajućoj tavi zagrijte malo masnoće i pržite popečke na laganoj vatri s jedne i druge strane da lagano porumene.
Pečene popečke vadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
|