Sastojci
oko 8 velikih tzv. paradajz-paprika (moraju potpuno narasti da bi bile dovoljno «široke» za punjenje; ako upotrebljavate neke druge paprike, tipa babura, ako su velike: dovoljne su 3-4 paprike)
+
100 g špegeta
1 mali crveni luk (može i ljutika)
1 češanj češnjaka
50 g svježe crvene paprike (može i zelena)
2 žlice ulja
50 g tvrdog naribanog sira
sol, papar
2 žlice svježeg nasjeckanog začinskog bilja (peršinovo lišće, bosiljak,…)
Umak
500 g rajčica
1 manji crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
1 čajna žlica brašna
origano
šećer, sol, papar
Paprike operite, odrežite im vrh i izdubite ih odozgo.
Gornji dio paprike, oko peteljke, koji ste odrezali da biste paprike mogli izdubiti, možete narezati na rezance pa upotrijebiti za nadjev.
Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte. Crvenu papriku očistite i narežite na tanke rezance.
Špagete skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite ih (nemojte ih raskuhati).
Odmah ih stavite u posudu pa dodajte ulje, obje vrste luka, narezanu papriku, sir i začinsko bilje pa sve promiješajte i pikantno začinite solju i paprom.
Izdubljene paprike napunite nadjevom.
Nauljite posudu za pečenje.
Za umak, rajčice operite pa ih zajedno s obje vrste luka i uljem stavite u blender/multipraktik te sve zajedno «sameljite» da dobijete «tekući» umak; dodajte brašno pa i njega «umiksajte» u tekućinu.
Začinite origanom, šećerom, solju i paprom pa umak ulijte u posudu za pečenje te u njega složite napunjene paprike. Ako vam je ostalo nadjeva, možete ga rasporediti između paprika ili ga složiti na dno posude za pečenje prije nego u nju složite napunjene paprike.
Posudu pokrijte folijom i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.
Paprike pecite pokrivene oko 1 sat, tj. da omekšaju (ovisno o vrsti paprika).
|