Rijetko radim te tzv. «nepečene kolače». No, povremeno se i kod mene na repertoaru nađe nešto poput ovoga.
Jaffa rolada na drugi način
Ovu roladu radila sam po uzoru na više puta isprobanu Jaffa roladu za koju sam recept preuzela s Coolinarike; princip izrade je isti, ali krema je drugačija.
Sastojci
2 velike oblatne
250-300 g Jaffa keksa (s nadjevom po želji)
300 ml mlijeka
2 vrećice praška za puding od čokolade
4 žlice šećera
80 g čokolade za kuhanje
1 žlica ruma
100 g mekanog margarina
Tri kuhinjske krpe namočite i dobro ocijedite. Na pladanj stavite jednu krpu, na nju stavite jednu oblatnu, pokrijte ju drugom krpom, na nju stavite drugu oblatnu i na nju stavite treću krpu. Ostavite ih da tako stoje dok pripremate kremu.
150 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding da nema grudica.
U lonac stavite 150 ml mlijeka i šećer, miješajte na laganoj vatri da se šećer rastopi. Kad zakuha dodajte smjesu od pudinga i skuhajte kao puding.
Kuhanu smjesu ostavite da se hladi 1-2 min., pa umiješajte nasjeckanu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi.
Smjesu prebacite u posudu za miksnje pa ju stavite u sudoper napunjen hladnom vodom, ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte žlicom.
Mekani margarin kremasto izmiksajte pa ga, žlicu po žlicu, umiksajte u mlaku smjesu zajedno s rumom.
Jednu oblatnu ostavite prekrivenu krpama, a drugu stavite na pladanj (velike kocke prema gore) i premažite ju s 2/3 kreme. Na to složite Jaffa kekse (jedan s čokoladnim dijelom okrenutim prema gore, pa jedan s čokoladnim dijelom okrenutim prema dolje i tako naizmjence…).
Na taj sloj keksa stavite preostalu oblatnu (velike kocke prema gore) i premažite ju ostatkom kreme.
Sve zajedno čvrsto narolajte (počevši s duže strane).
Roladu zamotajte u foliju i ostavite ju sat-dva na sobnoj temperaturi. Nakon toga skinite foliju i roladu stavite u hladnjak na par sati.
Roladu obavezno čuvajte u hladnjaku!
Rolada s čokoladicama
Recept za ovu roladu preuzela sam s Minjinog bloga.
Količina potrebnih čokoladica za ove rolade ovisi o tome na koju veličinu ste razvaljali smjesu. Na fotografiji je varijanta s Mond čokoladicama.
Za dvije rolade:
200 ml vode
500 g šećera
3 žlice kakaa
250 g margarina
550 g mljevenih keksa s maslacem (Piknik, Petit beurre,…)
+
10ak čokoladica u obliku prutića (Mond, Milky way, krem banane,…)
U lonac stavite vodu i šećer pa miješajući zagrijavajte na laganoj vatri da se šećer rastopi. Dodajte na komade narezan margarin i kakao pa i dalje sve miješajte na laganoj vatri se margarin rastopi. Kad smjesa zakuha, maknite ju s vatre. U smjesu odmah umiješajte mljevene kekse.
Smjesu podijelite na dva dijela (po potrebi pričekajte da se malo ohladi, da ju možete dodirivati rukama). Na komadu papira za pečenje (ili komadu plastične vrećice) svaki dio posebno razvaljajte u pravokutnik, debljine oko pola centimetra - pazeći da na jednu (dužu) stranu razvaljanog «tijesta» možete poredati oko 5 čokoladica, jednu do druge, sve čvrsto zarolajte. Na isti način napravite i drugu roladu.
Rolade stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne.
Možete ih spremiti i u zamrzivač pa izvaditi po potrebi.
|