U mojoj obitelji se oduvijek kuha juha s noklicama . Noklice su «tjestenina za juhu»: od jaja, brašna, vode/mlijeka itd. napravi se gnjecava smjesa i onda se žlicom u vruću vodu (juhu) spuštaju nepravilne hrpice .
Pisala sam već više puta da ne volim juhe , a pogotovo mi je ta vodurina (pardon, juha) s noklicama uvijek bila noćna mora . A onda sam u njemačkoj kuhinji otkrila špecle. Špecli su (manje-više) ista stvar ko´ i noklice samo ih Nijemci drugačije oblikuju i ne ostavljaju ih da plivaju u vodurini (pardon, juhi), nego ih poslužuju «na suho» kao prilog ili čak glavno jelo. U toj varijanti sam ih čak i ja zavoljela.
Što se smjese za špecle tiče: svaka (njemačka) obitelj ima svoj recept - netko upotrebljava manje jaja, netko više, netko upotrebljava samo vodu, netko kombinira vodu i mlijeko itd. Ista stvar je i s hrvatskim noklicama.
A što se izgleda tiče, hrvatske noklice izgledaju kao nepravilne hrpice/okruglice jer se žlicom spuštaju u vodu, karakteristika njemačkih špecli je u tome da su oni tanki, duguljasti, pomalo nepravilni, svrdlasti… Za izradu tih špecli, naravno, postoji i posebni alat: tzv. Spätzlebrett, Spätzleschwob, Spätzlepresse (čula sam da se ta spravica na hrvatskom zove «špeclomat» (bez veze; ne znam čija je to ideja)). A i tih špeclomata ima u različitim varijantama, pa možete raditi duže, kraće, deblje, tanje ... špecle.
Ali taj famozni špeclomat vam nije potreban, špecle možete napraviti i pomoću nekih pomagala koja imate u kuhinji.
Ni ja nemam taj famozni špeclomat, i to me nikad nije spriječilo da napravim špecle.
U smjesu za špecle možete dodavati npr. začinsko bilje, pa će to onda biti špecli sa začinskim bilje, ili jetra, itd. A ovo su obični špecli kojima se naknadno dodaje tvrdi sir.
Špecli sa sirom
Sastojci
350 g brašna
sol
4 jaja
250 ml tople vode
+
200 g naribanog Emmentalera
(crveni luk, krušne mrvice, nasjeckani vlasac)
U posudu stavite brašno, sol i jaja pa polako dolijevajte vodu i stalno mutite pjenjačom (ili mikserom) da dobijete potpuno glatku smjesu bez grudica.
Posudu pokrijte (poklopcem, folijom) i ostavite smjesu da stoji 15 min. na sobnoj temperaturi.
Nakon toga, u loncu zakuhajte vodu i posolite ju, smjesu za špecle promiješajte pa krenite na izradu špecli.
Ako imate špeclomat, onda znate postupak.
Ako nemate špeclomat: (malu) drvenu dasku za rezanje i metalnu ili silikonsku spatulu (ili nož) umočite u kipuću vodu, zatim ih izvadite i na dasku u tankom sloju razmažite 2-3 žlice smjese te pomoću spatule «režite» tj. odvajajte tanke duguljaste «nitaste» oblike (debljine 3-5 mm) i spuštajte ih u kipuću vodu. Čim isplivaju (to je praktički odmah), izvadite ih rupičastom žlicom i stavite u cjedilo. Cjedilo malo protresite da se špecli ocijede pa ih prebacite u zdjelu (u kojoj ćete ih poslužiti), posipajte ih slojem naribanog sira.
Na isti način napravite iduću turu špecli i tako… sve dok imate smjese.
Tijekom kuhanja pazite da se špecli ne zalijepe za dno lonca, postružite kuhačom po dnu.
Za izradu špecli možete se poslužiti i slastičarskom špricom za ukrašavanje kolača, evo kako ja to radim: na slastičarsku špricu stavim veliki (zvjezdasti) nastavak, onda odozgo napunim špricu smjesom, a pritom dolje držim prst na otvoru zvjezdastog nastavka da mi smjesa ne iscuri, onda zatvorim odozgo špricu i u lonac s kipućom vodom «istiskujem» nepravilne duže/kraće, deblje/tanje «niti»; kad isplivaju na površinu, izvadim ih itd.
Ako vam nije stalo do toga da vaši špecli budu ko´ pravi, tj. tanki i duguljasti, možete ih raditi kao što se rade noklice: malom žlicom u vodu spuštajte smjesu i vadite te kvazi-špecle/noklice čim isplivaju na površinu.
Kuhane špecle u zdjeli odozgo posipajte ostatkom naribanog sira.
Špecli sa sirom se obično poslužuju s poprženim lukom: crveni luk oljuštite, narežite na tanke ploške pa ga popržite da bude sasvim smeđ i onda ga rasporedite odozgo po zadnjem sloju sira kojim su posipani špecli.
Meni se sviđa varijanta s lukom, ali neki ga ne vole. Umjesto luka, možete na masnoći popržiti krušne mrvice i rasporediti ih po kuhanim špeclima (na fotki je varijanta s krušnim mrvicama).
Odozgo možete posipati nasjeckani svježi vlasac.
Ako ne želite špecle sa sirom, na opisani način kuhane špecle stavljajte u posudu za posluživanje: ali između nemojte stavljati slojeve sira. Odozgo rasporedite ili poprženi luk ili popržene krušne mrvice.
Poslužite odmah.
Vidim da je u zadnje vrijeme u modi tzv. cjelovito brašno. Ja se ne hranim zdravo i izbjegavam to brašno kad god mogu. Ove Integralne špecle probala sam jer me zanimalo kako to funkcionira s integralnim brašnom: jestivi su, ali meni su puno ukusniji klasični špecli od bijelog brašna.
Integralni špecli sa sirom
Sastojci
500 g integralnog pšeničnog brašna
4 jaja
sol
topla voda
+
slatka mljevena paprika
kurkuma
pasirani špinat
+
200 g naribanog Emmentalera
(crveni luk, krušne mrvice, nasjeckani vlasac)
U posudu stavite brašno, sol i jaja pa polako dolijevajte vodu i stalno mutite pjenjačom (ili mikserom) da dobijete potpuno glatku smjesu bez grudica. Potrebna količina vode ovisi o brašnu, tj. kako je sitno mljeveno.
Posudu pokrijte (poklopcem, folijom) i ostavite smjesu da stoji 15 min. na sobnoj temperaturi.
Po želji, smjesu podijelite na nekoliko dijelova pa npr. u jedna dodajte malo crvene paprike, u drugi malo kurkume, u treći pasirani špinat, a četvrti dio možete ostaviti nepofarban. U dio sa špinatom možda će trebati dodati još brašna, ovisno o tome koliko je špinat ocijeđen.
Ja sam u jedna dio dodala kurkumu, a u drugi crvenu papriku.
Nakon toga, u loncu zakuhajte vodu i posolite ju, smjesu za špecle promiješajte pa krenite na izradu špecli.
Ako imate špeclomat, onda znate postupak.
Ako nemate špeclomat: (malu) drvenu dasku za rezanje i metalnu ili silikonsku spatulu (ili nož) umočite u kipuću vodu, zatim ih izvadite i na dasku u tankom sloju razmažite 2-3 žlice smjese te pomoću spatule «režite» tj. odvajajte tanke duguljaste «nitaste» oblike (debljine 3-5 mm) i spuštajte ih u kipuću vodu. Čim isplivaju (to je praktički odmah), izvadite ih rupičastom žlicom i stavite u cjedilo. Cjedilo malo protresite da se špecli ocijede pa ih prebacite u zdjelu (u kojoj ćete ih poslužiti), posipajte ih slojem naribanog sira.
Na isti način napravite iduću turu špecli i tako… sve dok imate smjese.
Tijekom kuhanja pazite da se špecli ne zalijepe za dno lonca, postružite kuhačom po dnu.
Za izradu špecli možete se poslužiti i slastičarskom špricom za ukrašavanje kolača, evo kako ja to radim: na slastičarsku špricu stavim veliki (zvjezdasti) nastavak, onda odozgo napunim špricu smjesom, a pritom dolje držim prst na otvoru zvjezdastog nastavka da mi smjesa ne iscuri, onda zatvorim odozgo špricu i u lonac s kipućom vodom «istiskujem» nepravilne duže/kraće, deblje/tanje «niti»; kad isplivaju na površinu, izvadim ih itd.
Ako vam nije stalo do toga da vaši špecli budu ko´ pravi, tj. tanki i duguljasti, možete ih raditi kao što se rade noklice: malom žlicom u vodu spuštajte smjesu i vadite te kvazi-špecle/noklice čim isplivaju na površinu.
Kuhane špecle u zdjeli odozgo posipajte ostatkom naribanog sira.
Ako ne želite špecle sa sirom, na opisani način kuhane špecle stavljajte u posudu za posluživanje: ali između nemojte stavljati slojeve sira. Odozgo rasporedite ili poprženi luk ili popržene krušne mrvice pa ih, po želji, posipajte nasjeckanim vlascem.
Špecle poslužite odmah.
|