Sastojci
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
sol, šećer
2 žlice ulja
2 žlice kiselog vrhnja
350-400 ml mlake vode
+
5 žlica margarina/maslaca
60 ml ulja
500 g svježeg kravljeg sira (ocijeđenog)
Svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, kvasac, sol, šećer, ulje i kiselo vrhnje pa dodajte toliko vode koliko je potrebno da zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Količinu soli i šećera odredite sami, ovisno o tome želite slanu, neutralnu ili slatku varijantu.
Margarin rastopite i pomiješajte s uljem, ostavite da se malo ohladi.
Sir dobro ocijedite i zdrobite, po potrebi, možete ga posoliti.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 7 jednakih dijelova.
Na pobrašnjenoj podlozi svaki komad tijesta razvaljajte u krug promjera posude u kojoj ćete peći pogaču (30 cm promjera ili više); razvaljano tijesto trebalo bi biti debelo 3-4 mm.
Tijesto ostavite da se malo odmara između valjanja: najprije malo razvaljajte jedan krug, pa onda idući itd. kad završite sa sedmim krugom, ponovno malo razvaljajte prvi krug itd.
Ne trebate se truditi da tijesto bude točno one veličine koje je i posuda za pečenje: kad ćete slagati komade tijesta jedan na drugi, prije «stavljanja nadjeva» dlanovima možete pritisnuti svaku koru da se malo «raširi».
Prvi razvaljani komad tijesta stavite u namaštenu posudu za pečenje, pomoću žlice nakapajte ga s malo mješavine rastopljenog margarina i ulja te posipajte zdrobljenim sirom (ne trebate ga pedantno razmazivati). Sve prekrijte idućim razvaljanim komadom tijesta, malo ga pritisnite dlanovima i «raširite» da prekrije prethodni sloj.
Taj komad tijesta odozgo nakapajte mješavinom rastopljenog margarina i ulja te posipajte zdrobljenim sirom, prekrijte idućim razvaljanim komadom tijesta i opet ga malo raširite dlanovima…
Na taj način slažite sve razvaljane komade tijesta, i svaki poprskajte masnoćom te rasporedite sir – osim na zadnji komad: sedmi komad tijesta odozgo samo premažite mješavinom rastopljenog margarina i ulja!
Složeno tijesto do dna zarežite oštrim nožem, mrežasto, kao baklavu.
Posudu pokrijte vlažnom krpom i pogaču ostavite na toplom, oko pola sata, da se digne.
Dignutu pogaču stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite ju da porumeni (oko 50 min.).
Pečenu pogaču poprskajte hladnom vodom i pokrijte krpom, ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
*Recept se temelji na receptu s Coolinarike.
|