Ovo je recept iz mamine bilježnice, ali naravno, u mojim rukama doživio je izmjene.
Biskvit
3 jaja
12 žlica šećera
12 žlica biljnog ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica oštrog brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Preljev
400 ml mlijeka
2 vanilin šećera
Krema
šlag iz vrećice ili vrhnje za šlag (+ želatina)
Glazura
120 g čokolade za kuhanje
70 g margarina/maslaca
4 žlice ulja
2 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
Za biskvit, odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa dodavajte ulje i mlijeko. Na kraju dodavajte snijeg naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom i kakaom.
Veći lim (oko 36 cm x 25 cm) namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen: zapiknite čačkalicu i ako je čačkalica čista, biskvit je pečen.
Mlijeko zakuhajte s vanilin šećerom i vrući preljev žlicom polako prelijte po vrućem biskvitu.
Prelijani biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
Kolač možete premazati šlagom "iz vrećice", izmiksanim s vodom ili mlijekom (prema uputi s pakiranja) ili izmiksanim vrhnjem za šlag.
Možete dodati kremfix.
Ja volim kad je «šlag» čvršći pa dodajem želatinu: izmiksam 200 ml biljnog šlaga i dodam 1 žlicu meda i 3-4 žlice mlijeka. Pola paketića želatine (oko 5 g) prelijem 1-2 žlice hladne vode, kad nabubri, rastopim na laganoj vatri i onda umiksam u izmiksani šlag i šlag premažem po kolaču.
Kolač stavim u hladnjak da se šlag stvrdne.
U originalu, na šlag ne treba ništa stavljati, piše da se može posipati naribanom čokoladom, ali meni se baš činilo zgodnim da gore stavim glazuru.
Ako odlučite na šlag staviti glazuru, u šlag bi svakako trebalo dodati želatinu, da bude čvrst, tj. da može podnijeti «težinu» glazure.
Za glazuru, u posudu stavite nasjeckanu čokoladu, listiće margarina, ulje, šećer i vodu pa sve zagrijavajte na pari da se rastopi (na laganoj vatri da smjesa ne zakuha).
Kad se sastojci povežu, maknite glazuru s vatre i miješajte ju par minuta de se ohladi, da bude mlaka, a onda ju prelijte po stvrdnutom šlagu (pazite da glazura ne bude vruća, jer će se šlag rastopiti).
Kolač vratite u hladnjak da se glazura stvrdne.
|