Nevjerojatno je koliko kolača s nazivom «Kolač od jabuka» postoji, to kao da je univerzalni naziv za sve moguće kolače s jabukama . Pritom uopće nije važno radi li se o biskvitnom, prhkom, dizanom,… kolaču s kremom ili bez kreme – ako sadrži jabuke, automatski mu se dodjeljuje naziv «kolač od jabuka». Do tog zaključka došla sam na temelju vlastitih iskustava: iz različitih izvora imam preko 20 recepata za «kolač od jabuka», a svi su međusobno potpuno različiti (kako rekoh, neki su dizani, neki biskvitni, neki s kremom, neki ne,...).
I ovo je «kolač od jabuka», ali dodala sam mu «pridjeve» prelijani i čokoladni da ga barem malo pobliže odredim u odnosu na sve druge «kolače od jabuka».
Oni koji su malo češće na mojem blogu već su mogli više puta pročitati da ne volim jabuke , ne volim kolače bez kreme , a nisam ni fascinirana famoznim «čokoladnim kolačima» (kad je riječ o čokoladi, meni je najdraža kupovna tvornička čokolada u obliku table ).
Ni ovaj kolač me ne oduševljava, ali puno ljudi koje poznajem luduje za tim, pa evo recepta
Meni ne bi škodila još i nekakva krema na ovom kolaču, ali budući da većina tvrdi da krema nije potrebna, dobro…
Kao i u drugim «šaličnim» receptima i u ovom me izluđuju te šalice (meni je to najimbecilnija mjerna jedinica koja postoji jer nikad ne znam koju šalicu upotrijebiti) . U ovom slučaju upotrijebila sam šalicu od 200 ml.
U originalu, u smjesu se stavljaju i nasjeckani orasi, ja ih ne stavljam jer ih ne volim .
Recept je s Coolinarike, ali može se naći i na drugim stranicama.
Sastojci
5 jabuka
2 jaja
1 šalica šećera
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1 šalica pšeničnog griza
3 na vrh pune žlice kakaa
1 prašak za pecivo
(1 šalica nasjeckanih oraha)
Preljev
2 šalice mlijeka
1 i pol šalica šećera
200 g čokolade za kuhanje
125 g maslaca
Jabuke ogulite i naribajte (nemojte ih cijediti).
Jaja lagano umutite pa im dodavajte šećer, ulje, mlijeko i na kraju jabuke (zajedno sa sokom koji su ispustile). Sve lagano promiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte griz, kakao i prašak (i orahe) pa sve lagano umiješajte u gornju smjesu.
Lim (25 cm x 35 cm) namastite i pobrašnite pa ulijte pripremljenu smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 40 min.
Za preljev, u lonac stavite mlijeko, šećer, nasjeckanu čokoladu i narezani maslac. Zagrijavajte miješajući da se svi sastojci rastope i povežu (čokolada se ne mora potpuno otopiti, ne smeta ako ostanu grudice).
Vrući kolač prelijte polovicom vrućeg preljeva, i to polako, pomoću žlice (nemojte sve naglo nalijati na jedno mjesto); malo pričekajte da kolač upije taj preljev, pa ga onda prelijte ostatkom preljeva, opet polako, pomoću žlice.
Kolač ostavite da se ohladi i upije preljev (najbolje preko noći).
|