Nemam naviku raditi nepečene kolače od keksa jer ih baš i ne volim. A kad ih i radim, nemam običaj baviti se nekim posebnim načinom slaganja , ja to radim na «najseljačkiji» mogući način: šibam vodoravne slojeve keksa i kreme. Ovakvi «zebrasti» su kod mene rijetkost.
Kad se radi o tim kolačima od keksa i kreme, barem donekle sviđaju mi se oni na bazi čokolade, gustina/brašna, jaja… - kod kojih se krema potpuno stvrdne, praktički ko´ čokolada, pa su kolači čvrsti.
U ovim dvjema varijantama krema se «stvrdne», ali manje-više ko´ puding, pa to i nije baš jako čvrsto, kolači su poprilično «kremasti».
Ali tko voli, nek´ proba…
Prvi recept nastao je iz potrebe da se riješim zamrznutog soka koji sam imala u ledenici, a drugi recept je s Coolinarike.
Način slaganja kolača pokupila sam negdje usput, ne znam točno odakle (ovaj postupak malo je drugačiji nego u receptu s Coolinarike, ali svodi se na isto).
Vi te kolače ionako možete slagati kako god želite.
Crveni zebra kolač
Sastojci
450 ml soka od višanja (može i mlijeko)
2 praška za puding od maline (ili neki drugi)
7 žlica šećera
125 g margarina
+
oko 250 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)
50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vruće umiješajte margarin i ostavite kremu da se malo ohladi – ali kolač počnite slagati dok je krema još topla.
Kalup (npr. uski, širine oko 8 cm, dužine oko 25 cm) obložite papirom za pečenje.
Kekse nije potrebno močiti.
Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.
«Visina» kolača ovisi o tome kako okrećete kekse; ja sam kekse slagala da kraća strana bude dolje, odnosno gore, tj. kekse sam okretala tako da kolač bude «visok», može i obratno (kao u idućem receptu).
Uz jedna rub kalupa stavite oko pola žlice kreme i na nju naslonite oko pola keksa. Uzmite drugi keks i s jedne strane ga premažite kremom, pa tu stranu naslonite i zalijepite na onu polovicu keksa u limu - tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda, koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite ukoso isto kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.
Ako želite, kolač možete odozgo premazati kremom i gore složiti još jedan sloj keksa – kad se kolač istrese iz kalupa, «stajati» će na tom sloju keksa.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.
Zebra kolač s Coolinarike
Sastojci
1 l mlijeka
6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
2 žlice kakaa
15 žlica šećera
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
+
oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)
U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.
U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte. Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.
U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.
Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.
Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.
Kekse nije potrebno močiti.
Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je. Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.
U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).
Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola). Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.
Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.
|