Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zebrasti kolači od keksa

Nemam naviku raditi nepečene kolače od keksa jer ih baš i ne volim. rolleyes A kad ih i radim, nemam običaj baviti se nekim posebnim načinom slaganja bang, ja to radim na «najseljačkiji» eek mogući način: šibam vodoravne slojeve keksa i kreme. Ovakvi «zebrasti» su kod mene rijetkost. smijeh
Kad se radi o tim kolačima od keksa i kreme, barem donekle sviđaju mi se oni na bazi čokolade, gustina/brašna, jaja… - kod kojih se krema potpuno stvrdne, praktički ko´ čokolada, pa su kolači čvrsti.
U ovim dvjema varijantama krema se «stvrdne», ali manje-više ko´ puding, pa to i nije baš jako čvrsto, kolači su poprilično «kremasti».
Ali tko voli, nek´ proba…njami


Prvi recept nastao je iz potrebe da se riješim zamrznutog soka koji sam imala u ledenici, a drugi recept je s Coolinarike.

Način slaganja kolača pokupila sam negdje usput, ne znam točno odakle (ovaj postupak malo je drugačiji nego u receptu s Coolinarike, ali svodi se na isto).

Vi te kolače ionako možete slagati kako god želite.
Crveni zebra kolač


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
450 ml soka od višanja (može i mlijeko)
2 praška za puding od maline (ili neki drugi)
7 žlica šećera
125 g margarina
+
oko 250 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding. U vruće umiješajte margarin i ostavite kremu da se malo ohladi – ali kolač počnite slagati dok je krema još topla.

Kalup (npr. uski, širine oko 8 cm, dužine oko 25 cm) obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.

«Visina» kolača ovisi o tome kako okrećete kekse; ja sam kekse slagala da kraća strana bude dolje, odnosno gore, tj. kekse sam okretala tako da kolač bude «visok», može i obratno (kao u idućem receptu).

Image and video hosting by TinyPic


Uz jedna rub kalupa stavite oko pola žlice kreme i na nju naslonite oko pola keksa. Uzmite drugi keks i s jedne strane ga premažite kremom, pa tu stranu naslonite i zalijepite na onu polovicu keksa u limu - tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda, koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite ukoso isto kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako želite, kolač možete odozgo premazati kremom i gore složiti još jedan sloj keksa – kad se kolač istrese iz kalupa, «stajati» će na tom sloju keksa.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.


Image and video hosting by TinyPicsretanZebra kolač s Coolinarike


Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
1 l mlijeka
6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
2 žlice kakaa
15 žlica šećera
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
+
oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.
U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte. Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.

U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.

Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.

Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je. Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.

U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).

Image and video hosting by TinyPic


Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola). Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks… Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom. Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Post je objavljen 02.10.2010. u 08:32 sati.