Moja mama je «višak» bjelanjaka uvijek trpala u one nekakve slatke bijele biskvite s nadrobljenim orašastim i suhim voćem ili u one nekakve «puslice» koje se suše u pećnici. Ne mogu reći koji od ta dva nazovi-kolača je meni bio gori, nikad nisam voljela ni jedno ni drugo.
Zato, ja preostale bjelanjaka trpam u nešto što volim : slane biskvite.
Imam neki omjer sastojaka koji ovdje navodim, iako ja to većinom radim odokativno , ovisno o tome koliko bjelanjaka imam na raspolaganju. Omjer sastojaka ovisi i o veličini jaja, tj. bjelanjaka, pa potrebi nečeg dodam više, nečeg manje. Smjesa bi trebala biti onako, pomalo tekuća, ko´ biskvitna, ali ne ko´ za palačinke (fakat sam to dobro objasnila , sad je sigurno sve jasno ).
U samu smjesu možete dodavati što hoćete: kocke Fete, tvrdi sir, konzervirano, svježe ili kuhano povrće, začinsko bilje, kockice šunke, salame,… - pa to onda možete peći u kalupu za kuglof, a naravno, možete to peći i u običnom limu.
Ja u te slane biskvite trpam ono što mi se nađe pri ruci , pa su tako nastali npr. ovaj šareni Slani biskvit ili Pikantni biskvit s lukom.
Ako namjeravate raditi svojevrsnu «pitu» , tj. ako na tanji sloj smjese od bjelanjaka namjeravate složiti nekakav nadjev, o gustoći smjese ovisi koliko nadjev hoće ili neće potonuti za vrijeme pečenja. U slučaju takve «tanke pite» vrijeme pečenja je kraće, nego kod «kuglofa», jer je smjesa u tanjem sloju.
Slana pita od bjelanjaka i povrća
Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
5 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar, čili
Nadjev
oko 350 g sitnih rajčica
1 mala paprika
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol, papar i mljeveni čili pa dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dodajte peršinovo lišće i očišćeni, sitno nasjeckani češnjak, pa po ppotrebi, još začinite.
Lim namastite i pobrašnite pa u njega rasporedite smjesu.
Ovu smjesu od 5 bjelanjaka pekla sam u limu veličine 25 cm x 35 cm i ohlađena «pita» bila je visoka oko 3 cm.
Rajčice, po želji prepolovite i složite ih po smjesi u limu.
Papriku narežite na rezance i rasporedite ju po smjesi.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 min.
Pečenu pitu ostavite da se ohladi.
Slani biskvit od bjelanjaka i blitve
Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
5 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
sol, papar, čili
+
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
6 velikih listova blitve
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.
U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol, papar i mljeveni čili pa dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Blitvu operite i obrišite. Odrežite stabljiku i srednji bijeli dio.
Zeleni dio lista narežite na 1 cm široke duge trake. Narezane trake umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Dodajte očišćeni, sitno nasjeckani češnjak.
Posudu za pečenje (kalup za kuglof ili lim) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo zagladite.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i kuglof pecite oko 40 min.
Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga možete istresti i ostaviti da se potpuno ohladi (ili ga ostavite u limu u kojem ste ga pekli).
|