Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slani biskviti od bjelanjaka

Moja mama je «višak» bjelanjaka uvijek trpala u one nekakve slatke bijele biskvite s nadrobljenim orašastim i suhim voćem ili u one nekakve «puslice» koje se suše u pećnici. Ne mogu reći koji od ta dva nazovi-kolača je meni bio gori, no nikad nisam voljela ni jedno ni drugo. rolleyes

Zato, ja preostale bjelanjaka trpam u nešto što volim njami: slane biskvite.

Imam neki omjer sastojaka koji ovdje navodim, iako ja to većinom radim odokativno smijeh, ovisno o tome koliko bjelanjaka imam na raspolaganju. Omjer sastojaka ovisi i o veličini jaja, tj. bjelanjaka, pa potrebi nečeg dodam više, nečeg manje. Smjesa bi trebala biti onako, pomalo tekuća, ko´ biskvitna, ali ne ko´ za palačinke (fakat sam to dobro objasnila lud, sad je sigurno sve jasno eek).

U samu smjesu možete dodavati što hoćete: kocke Fete, tvrdi sir, konzervirano, svježe ili kuhano povrće, začinsko bilje, kockice šunke, salame,… - pa to onda možete peći u kalupu za kuglof, a naravno, možete to peći i u običnom limu. yes

Ja u te slane biskvite trpam ono što mi se nađe pri ruci thumbup, pa su tako nastali npr. ovaj šareni Slani biskvit ili Pikantni biskvit s lukom.


Ako namjeravate raditi svojevrsnu «pitu» , tj. ako na tanji sloj smjese od bjelanjaka namjeravate složiti nekakav nadjev, o gustoći smjese ovisi koliko nadjev hoće ili neće potonuti za vrijeme pečenja. U slučaju takve «tanke pite» vrijeme pečenja je kraće, nego kod «kuglofa», jer je smjesa u tanjem sloju.



Slana pita od bjelanjaka i povrća


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
5 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica svježeg, nasjeckanog peršinovog lišća
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
sol, papar, čili

Nadjev
oko 350 g sitnih rajčica
1 mala paprika


Image and video hosting by TinyPic


Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.

U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol, papar i mljeveni čili pa dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dodajte peršinovo lišće i očišćeni, sitno nasjeckani češnjak, pa po ppotrebi, još začinite.

Lim namastite i pobrašnite pa u njega rasporedite smjesu.
Ovu smjesu od 5 bjelanjaka pekla sam u limu veličine 25 cm x 35 cm i ohlađena «pita» bila je visoka oko 3 cm.

Rajčice, po želji prepolovite i složite ih po smjesi u limu.

Papriku narežite na rezance i rasporedite ju po smjesi.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 min.

Pečenu pitu ostavite da se ohladi.



zubo



Slani biskvit od bjelanjaka i blitve


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
(mjerna jedinica je čaša od jogurta)
5 bjelanjaka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
3 čaše oštrog brašna
1 prašak za pecivo
sol, papar, čili
+
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
6 velikih listova blitve


Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte čvrst snijeg.

U drugu posudu stavite brašno, prašak, sol, papar i mljeveni čili pa dodajte jogurt i ulje te izmiksajte da se sastojci povežu. Zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.


Blitvu operite i obrišite. Odrežite stabljiku i srednji bijeli dio.
Zeleni dio lista narežite na 1 cm široke duge trake. Narezane trake umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Dodajte očišćeni, sitno nasjeckani češnjak.

Posudu za pečenje (kalup za kuglof ili lim) namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu, odozgo zagladite.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i kuglof pecite oko 40 min.

Pečeni biskvit ostavite da se 5 min. hladi u kalupu, a onda ga možete istresti i ostaviti da se potpuno ohladi (ili ga ostavite u limu u kojem ste ga pekli).




Post je objavljen 02.09.2010. u 08:12 sati.