Za razliku od prethodne varijante Savijače od rabarbare, ovaj recept je «jednostavniji»: rabarbaru ne treba prvo staviti u lonac s vinom, začinima itd. pa onda to zakuhati, ocijediti, ohladiti… Spomenuti recept u kojem se to sve zakuha s vinom , je iz časopisa «Dobar tek» i to je kao neki «ekstra recept» , jer rabarbara ima donekle "posebnu" aromu, po vinu – ako se radi s vinom , ali ja sam ionako najčešće radila bezalkoholnu verziju: s vodom.
Rabarbara nije potrebna nikakva prethodna termička obrada jer se za vrijeme pečenja savijače ionako raspadne, «raskuha».
Ovaj današnji recept je «običan», postupak je isti kao kod klasičnih savijača s jabukama, višnjama… a mogu se dodavati i isti začini: cimet, limunova kora, vanilin šećer…, a mogu se dodati i grožđice (ja to ne upotrebljavam ).
Rabarbaru možete i kombinirati s naribanim jabukama, ili nekim drugim voćem.
Dodavanje šećera je individualna stvar. Volim rabarbaru, ali meni je ona jako kisela (kao i višnje), pa ja stavim popriličnu količinu šećera.
Naravno, možete sami napraviti vučenu koru, ili upotrijebiti kupovne kore. Ovo je varijanta s kupovnim korama.
Recept se temelji na receptu iz kuharice Domaći kolači; Biluš, Rodé, Božić; Znanje, Zagreb, 1983.
Savijača od rabarbare
Sastojci
8 kupovnih kora za savijače
1 kg stabljika rabarbare (listovi se ne upotrebljavaju jer su manje-više otrovni)
100 g krušnih mrvica
oko 16 žlica šećera
cimet (može i limunova kora, vanilin šećer…)
rastopljeni maslac ili ulje za premazivanje kora
+
kiselo vrhnje za premazivanje savijača (ili rastopljeni maslac)
Stabljike rabarbare operite, možete im oguliti prozirnu kožicu. Stabljike narežite na 1 cm velike komade.
Uzmite jednu koru i tanko ju premažite uljem pa na nju stavite drugu koru. Koru posipajte s dijelom mrvica, rasporedite četvrtinu narezane rabarbare, posipajte s oko 4 žlice šećera i malo cimeta (po želji, dodajte grožđice). Narolajte savijaču i stavite ju u namašteni lim.
Na isti način napravite ostale savijače (trebate dobiti 4 savijače).
Pripremljene savijače premažite kiselim vrhnjem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Pečene savijače ostavite da se ohlade.
Možete ih poslužiti osipane šećerom u prahu.
|