Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Savijača od rabarbare

Za razliku od prethodne varijante Savijače od rabarbare, ovaj recept je «jednostavniji»: rabarbaru ne treba prvo staviti u lonac s vinom, začinima itd. pa onda to zakuhati, ocijediti, ohladiti… Spomenuti recept u kojem se to sve zakuha s vinom party, je iz časopisa «Dobar tek» i to je kao neki «ekstra recept» rofl, jer rabarbara ima donekle "posebnu" aromu, po vinu – ako se radi s vinom zujo, ali ja sam ionako najčešće radila bezalkoholnu verziju: s vodom.
Rabarbara nije potrebna nikakva prethodna termička obrada jer se za vrijeme pečenja savijače ionako raspadne, «raskuha». thumbup

Ovaj današnji recept je «običan», postupak je isti kao kod klasičnih savijača s jabukama, višnjama… sretan a mogu se dodavati i isti začini: cimet, limunova kora, vanilin šećer…, a mogu se dodati i grožđice (ja to ne upotrebljavam rolleyes).
Rabarbaru možete i kombinirati s naribanim jabukama, ili nekim drugim voćem.

Dodavanje šećera je individualna stvar. Volim rabarbaru, ali meni je ona jako kisela (kao i višnje), pa ja stavim popriličnu količinu šećera.

Naravno, možete sami napraviti vučenu koru, ili upotrijebiti kupovne kore. Ovo je varijanta s kupovnim korama. sretan


Recept se temelji na receptu iz kuharice Domaći kolači; Biluš, Rodé, Božić; Znanje, Zagreb, 1983.


Savijača od rabarbare


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
8 kupovnih kora za savijače
1 kg stabljika rabarbare (listovi se ne upotrebljavaju jer su manje-više otrovni)
100 g krušnih mrvica
oko 16 žlica šećera
cimet (može i limunova kora, vanilin šećer…)
rastopljeni maslac ili ulje za premazivanje kora
+
kiselo vrhnje za premazivanje savijača (ili rastopljeni maslac)


Stabljike rabarbare operite, možete im oguliti prozirnu kožicu. Stabljike narežite na 1 cm velike komade.

Uzmite jednu koru i tanko ju premažite uljem pa na nju stavite drugu koru. Koru posipajte s dijelom mrvica, rasporedite četvrtinu narezane rabarbare, posipajte s oko 4 žlice šećera i malo cimeta (po želji, dodajte grožđice). Narolajte savijaču i stavite ju u namašteni lim.

Na isti način napravite ostale savijače (trebate dobiti 4 savijače).

Pripremljene savijače premažite kiselim vrhnjem.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Pečene savijače ostavite da se ohlade.

Možete ih poslužiti osipane šećerom u prahu.


Image and video hosting by TinyPic




Post je objavljen 16.07.2010. u 08:26 sati.