Ne znam je li «uštipci» pravilan naziv, ovakve stvarčice mogu se naći i pod imenom «kroketi», ili «valjušci»… ali ionako je svejedno kako se zovu. Ja ih jedem kao prilog glavnom jelu, tj. u slano-pikantnoj varijanti. Moja mama jede ih kao desert: posipane šećerom – meni se ta slatka varijanta, blago rečeno, uopće ne sviđa.
Sastojci
500 g krumpira
1 jaje
10 g maslaca
oko 200 g brašna
sol, papar
Krumpir operite i skuhajte. Zatim ga ogulite i zdrobite u glatku smjesu kao za pire. Dodajte jaje, maslac i sol (soli možete staviti manje ili više, ovisno namjeravate li jesti slanu ili slatku varijantu; u slanu varijantu možete dodati i papar). Sve dobro promiješajte i postupno dodavajte brašno da možete zamijesiti tijesto.
Od tijesta oblikujte kobasice debljine prsta i režite ih na komade željene dužine. Ili oblikujte neke druge oblike…
Uštipke pržite u zagrijanoj dubokoj masnoći, na niskoj temperaturi (pazite da izvana prebrzo ne dobiju boju, tj. da u sredini ne budu sirovi).
Pečene uštipke vadite na papirnati ubrus, poslužite odmah. Odozgo ih možete još posoliti ili pošećeriti…
|