U ovaj složenac možete natrpati povrće kakvo god želite, prethodno ga treba kratko prokuhati (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti povrća). U originalnom receptu koriste se krumpir, mrkva i celer korjenaš; ja sam umjesto celera upotrijebila korabicu. Količinu i omjer sastojaka možete odrediti sami, ja stavljam najviše krumpira, količinu ostalog povrća obično smanjim.
Sastojci
500 g krumpira
500 g mrkve
500 g korabice (ili celera korjenaša ili nekog drugog povrća)
300 g mozzarelle (ili nekog tvrdog sira)
1 jaje
250 ml kiselog vrhnja
sol, papar
muškatni oraščić
1 češanj češnjaka
3 grančice majčine dušice (ili neko drugo začinsko bilje)
Mrkvu i krumpir očistite, ogulite i operite.
Krumpir narežite na okrugle ploške, oko 5 mm debljine. Mrkvu možete narezati na ploške ili tanje prutiće.
Korabicu (ili celer) ogulite i operite pa narežite na tanke ploške.
Zakuhajte vodu i posolite ju pa dodajte pripremljeno povrće i kuhajte ga 5 min. Zatim povrće ocijedite, isplahnite hladnom vodom i dobro ocijedite.
Mozzarellu narežite na ploške.
Majčinu dušicu operite, obrišite i nasjeckajte.
Posudu za pečenje namastite i posipajte s malo majčine dušice.
U pripremljenu posudu rasporedite ocijeđeno povrće i 3/4 mozzarelle.
Jaje umutite s kiselim vrhnjem, začinite pa dodajte nasjeckani češnjak, preostalu mozzarellu i majčinu dušicu.
Smjesu prelijte po povrću i pecite 30ak min. u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 16. 1. 2009., br. 2.
|