Gremolata je (talijanska) mješavina nasjeckanog peršinovog lišća, zdrobljenog češnjaka i naribane limunove kore, i u toj kombinaciji sastavni je dio jela kao što je npr. Osso buco. Postoje i varijacije na temu gremolate koje sadrže sve i svašta, tako i ova gremolata :)
Gremolata od rajčica
2 žlice suncokretovih sjemenki
2 rajčice
1 crvena paprika
1 crveni luk
sol
mljeveni kumin
Juha
750 ml temeljca (ili voda + kocka za juhu)
60 g riže
100 g slanutka
500 g jogurta
2 žlice brašna
2 žumanjka
sol, papar
+
svežanj metvice
1 žlica maslaca
Za gremolatu, sjemenke suncokreta popržite u suhoj tavi. Ostavite ih da se ohlade pa ih ugrubo nasjeckajte.
Rajčice i papriku operite.
Rajčicama odstranite gnjecavi dio s košticama; rajčice narežite na kockice. Papriku očistite i narežite na kockice ili duguljaste komadiće.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Pomiješajte nasjeckane sjemenke s narezanim povrćem i začinite solju i kuminom.
Za juhu, u loncu zakuhajte temeljac. Dodajte rižu i kuhajte 10ak min. na laganoj vatri.
Možete upotrijebiti slanutak iz limenke, isperite ga vodom i ocijedite.
Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći u hladnu vodu. Sutradan ga ocijedite, nalijte čistu vodu i kuhajte oko 45 min., skuhani slanutak ocijedite.
Kuhani slanutak ili slanutak iz limenke dodajte riži i sve kuhajte još 10ak min.
Jogurt pomiješajte sa žumanjcima i brašnom i smjesu polagano dodajte juhi stalno miješajući. Juhu kuhajte još 10ak min. na najslabijoj temperaturi.
Ovakav postupak i vrijeme kuhanja navodi se u originalnom receptu, ali vrijeme kuhanja treba prilagoditi vrsti riže!
Kuhanu juhu začinite solju i paprom.
Metvicu operite, posušite krpom i onda ju sitno nasjeckajte. Kratko ju popržite na maslacu.
Juhu ulijte u tanjure u svaki tanjur stavite malo metvice s maslacem te posipajte gremolatom od rajčica (ili gremolatu poslužite posebno).
*Recept je sa stranice www.brigitte.de
|