Sastojci
oko 300 g tjestenine
150 g mahuna
2 manja krumpira
1 češanj češnjaka
1 svežanj peršinovog lišća
1 svežanj bosiljka
40 g pinjola ili badema ili oraha
3 žlice naribanog tvrdog sira
maslinovo ulje
limunov sok ili ocat
sol, papar, šećer
Krumpire operite i skuhajte pa ih onda prelijte hladnom vodom, ogulite i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene krumpire narežite na male kocke.
Peršinovo lišće i bosiljak operite i obrišite ubrusom.
Mahunama odrežite krajeve i narežite ih na manje komade. Kuhajte ih u vodi (kojoj ste dodali kocku za juhu) da se raskuhaju.
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ju (sačuvajte 2-3 žlice vode).
Vruće kuhane mahune ocijedite i stavite ih u posudu sa začinskim biljem, češnjakom, pinjolima (orasima) te sve zajedno usitnite u glatku smjesu (pomoću štapnog miksera ili blendera). Zatim, i dalje miksajući smjesu, postupno dodavajte sir, 2-3 žlice vode od kuhanja tjestenine i ulja koliko je potrebno da se umak razrijedi. Začinite solju, paprom, limunovim sokom i šećerom.
Tjesteninu prelijte umakom, dodajte kockice krumpira i sve zajedno poslužite (ukrašeno listićima bosiljka; u mom slučaju su to peršinovi listići i rajčica:)
*Recept je iz časopisa Tjestenine, br. 1, 2005.
|