ili Gibanica od oraha ili maka ili rogača...
U mojem kraju (okolica Zagreba; Prigorje) "gibanica" je isključivo kolač od dizanog tijesta. A kao nadjev mogu se upotrijebiti orasi, mak, rogač, jabuke, sir i pekmez. To su nadjevi koji se koriste u mojoj obitelji, ali moguće da ih ima još...
U drugim krajevima Hrvatske (i Europe) "gibanica" se zove i kolač od vučenih (domaćih ili kupovnih) kora. U mojem kraju kolači od vučenog tijesta nikad se ne zovu "gibanica". Ako je kolač od vučenog tijesta onda je to isključivo "savijača" ili "štrudla" ili na kajkavskom "štrudlin".
Izdržala sam cijelu godinu da sam većinom unosila recepte koje ja volim. Iako sam unosila i one koje ne volim (a to su svi s orasima, lješnjacima, makom i rogačem, zatim npr. krafne, a ima i onih s povrćem koje ne volim: mrkva, mahune, grašak, zelje, prokulica, kelj, …). Ali ne mogu unositi samo recepte koji sadrže samo sastojke koje ja volim, pa tako se na mom blogu našlo svega.
Kad je riječ o ovim sastojcima koje ne volim, unosila sam recepte koje, eto tako, nekako, u nekim situacijama, mogu pojesti.
Sad slijedi nekoliko onih koje definitivno ne volim. Pitate zašto ih unosim ako ih ne volim? Zato što me ljudi često traže te takve recepte. Neki dan me kolegica pitala kako na mom blogu među onim silnim kolačima i slasticama, nema orehnjače ili knedli sa šljivama? Odgovor je jednostavan: zato što ja to ne jedem. Pripremam to nekoliko puta godišnje za svoje ukućane, ali ja to niti probam niti jedem.
Ne moram ja staviti te recepte na blog samo zato što me netko to traži. Ali onda me traže da im te recepte šaljem mailom, čitam preko telefona, printam (skupa tinta!!!) – a to sve mi je već dosadilo. Pa onda ću ja to staviti na blog i printajte si sami.
Ove gibanice s makom, orasima i rogačem nisam nikad voljela, a definitivno ih ne volim ni danas. Stalno ih radim po istom receptu, i nikad ih ne probam. Sad će to glupo zvučati, ali budući da sam prije 20ak godina to probala: znam kakvog je okusa. To je ona moja filozofija: probaš jednu gibanicu s orasima, rogačem i makom – probao si sve. Tijesto je dobro, ali nadjevi me uopće ne privlače: ne volim ni mak ni orahe ni rogač.
Da nema mojih ukućana, za sebe to stvarno ne bih nikad radila. Ali ovako se to obavezno nađe na stolu, i to ne samo za blagdane.
Ima na Internetu puno recepata za te stvari, ne tvrdim da je ovaj po kojem ja radim najbolji. Radim po tom receptu samo zato što je moja mama prije par godina ustvrdila da je to «dobar recept» (što god joj to značilo). Nitko se nikad nije žalio i zato stalno radim gibanice po tom receptu.
Sad kad sam skroz popljuvala orehnjače/makovnjače/rogače, mogu krenuti na recept
Tijesto
550 g brašna
60 g šećera
prstohvat soli
20 g svježeg kvasca ili 1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže.
oko 200 ml mlijeka
100 ml ulja
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
1 vanilin šećer
1 jaje
2 žumanjka
naribana limunova korica
Ako koristite Dr. Oetker Garant kvasac, u posudu stavite brašno, obje vrste šećera, limunovu koru, hladno mlijeko, vrhnje, ulje, rum, jaje i žumanjke. Miksajte svrdlastim nastavcima 2 min. na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela i svaki dio razvaljajte, namažite nadjevom i narolajte. Nadjeveno tijesto stavite u namašteni lim (20 cm x 36 cm) i ostavite da odstoji 15 min. na sobnoj temperaturi.
Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite 50-60 min. Ako gibanica naglo potamni odozgo, prekrijte ju aluminijskom folijom i pecite dalje.
Pečenu gibanicu pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Kad se gibanica ohladi na lim stavite pladanj i sve zajedno okrenite da gibanica sklizne na pladanj, i onda na nju stavite drugi pladanj i još jednom sve zajedno okrenite – Da strana koja je za vrijeme pečenja bila gore i sada bude gore.
Po želji, gibanicu posipajte šećerom u prahu.
Ako koristite svježi kvasac, u malo toplog mlijeka dodajte malo šećera i kvasac. Promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
Izmješajte jaje, žumanjke, sol, šećer, vanilin šećer, ulje, rum, vrhnje i limunovu koru.
Dodajte brašno, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Tijesto možete tući kuhačom da se počne odvajati od posude i da se pojave mjehurići. Ili ga možete miksati pomoću miksera, svrdlastim nastavcima.
Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se diže (da udvostruči volumen).
Dignuto tijesto još jednom istucite kuhačom (ili pomoću miksera). Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i podijelite ga na dva dijela.
Svaki komad tijesta premijesite i razvaljajte u pravokutnik, oko 1 cm debljine.
Tijesto premažite nadjevom i čvrsto zarolajte. Narolano tijesto stavite u namašteni lim (20 cm x 36 cm). Tijesto ostavite na toplom da se ponovno digne.
Dignuto tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180-200 stupnjeva i pecite 50-60 min. Ako gibanica naglo potamni odozgo, prekrijte ju aluminijskom folijom i pecite dalje.
Pečenu gibanicu pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Kad se gibanica ohladi na lim stavite pladanj i sve zajedno okrenite da gibanica sklizne na pladanj, i onda na nju stavite drugi pladanj i još jednom sve zajedno okrenite – Da strna koja je za vrijeme pečenja bila gore i sada bude gore.
Po želji, gibanicu posipajte šećerom u prahu.
Naravno, možete raditi samo npr. orehnjaču, ili možete jedan komad tijesta nadjenuti nadjevom od oraha, a drugi nadjevom od maka ili rogača.
Ovdje navedene količine nadjeva odnose se na 1 komad tijesta. Ako želite oba komada tijesta premazati istim nadjevom onda udvostručite količinu sastojaka (400 g oraha, 200 g šećera itd.).
Nadjev od oraha
200 g oraha
100 g šećera
oko 100 ml mlijeka
naribana limunova kora
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
1 bjelanjak
(grožđice)
Mljevene orahe, obje vrste šećera i limunovu koru prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte rum.
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.
Po želji, u nadjev možete umiješati grožđice ili ih možete posipati po razmazanom nadjevu.
Nadjev od maka
200 g maka
oko 180 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
prstohvat cimeta
1 bjelanjak
Mljeveni mak, obje vrste šećera i limunovu koru prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte rum i cimet.
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.
Nadjev od rogača
200 g rogača
100 g šećera
oko 200 ml mlijeka
1 vanilin šećer
limunova kora
2 žlice ruma
prstohvat cimeta
1 bjelanjak
Mljeveni rogač, obje vrste šećera i limunovu koru prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte rum i cimet.
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.
Ovisno o tome koliko su sitno tj. krupno mljeveni, mak i rogač mogu upiti manje ili više mlijeka. Ako su krupno mljeveni upiju više mlijeka.
Dakle, ako je nadjev čvrst, suh i neda se razmazivati po tijestu treba mu dodati još mlijeka.
Recept je iz kuharice Kolači – čarolija užitaka, uredila Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1998.
Slični recepti
Rezana pletenica s rogačem
|