Tijesto
750 g krumpira
1 jaje
300-400 g brašna
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
Nadjev
1 crveni luk
2 žlice krušnih mrvica
100 g sušenih rajčica iz ulja
nasjeckano peršinovo lišće
sol, papar
Za tijesto, krumpir ogulite i skuhajte. Zdrobite ga u pire. Dodajte mu sol, papar, jaje i vrhnje pa promiješajte kuhačom. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a onda dodajte brašno. Rukama zamijesite tijesto, dodajte brašna koliko je potrebno da tijesto nije ljepljivo.
Za nadjev, luk oljuštite i sitno nasjeckajte.
Na komadu maslaca ispržite luk pa dodajte krušne mrvice i kratko popržite. Ostavite nadjev da se ohladi.
Sušene rajčice ocijedite i narežite na male kockice.
Krumpirovo tijesto razvaljajte, oko 1 cm debelo. Posipajte ga ohlađenim lukom i narezanim rajčicama. Po želji, možete tijesto posipati i nekim začinskim biljem, npr. peršinovim lišćem. Popaprite i posolite.Tijesto narolajte i zamotajte ga u kuhinjsku krpu. Krajeve krpe zavežite špagom (kao bombon).
Stavite svitak u kipuću vodu i kuhajte ga 30 min. Pazite da se svitak ne zalijepi za dno lonca.
Prije nego što sam napravila svitak stavila sam najveći lonac koji imam u kuhinji na štednjak da voda što prije zakuha.
Kad sam razvaljala tijesto bilo je očito da taj svitak koji trebam napraviti neće stati u lonac koji sam pripremila.Bilo mi je jasno da trebam zakuhati vodu u većem loncu. A sve te velike lonce koje rijeko upotrebljavam imam spremljene na tavanu jer u kuhinji nemam mjesta. Ali nije mi se dalo ići na tavan, a ova voda u mom (premalom) loncu je već zakuhala. Pa sam odlučila napraviti svitak i onda ga prerezati po sredini i tako kuhati dva svitka.Svaki sam zamotala u krpu i tako sam ih zajedno kuhala.
Kuhani svitak izvadite iz vode, skinite krpu i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni svitak narežite na ploške. Ploške prelijte rastopljenim maslacem i poslužite.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Zagreb, Liber, 1984.
|