Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kuhani svitak od krumpira

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
750 g krumpira
1 jaje
300-400 g brašna
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar

Nadjev
1 crveni luk
2 žlice krušnih mrvica
100 g sušenih rajčica iz ulja
nasjeckano peršinovo lišće
sol, papar


Za tijesto, krumpir ogulite i skuhajte. Zdrobite ga u pire. Dodajte mu sol, papar, jaje i vrhnje pa promiješajte kuhačom. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a onda dodajte brašno. Rukama zamijesite tijesto, dodajte brašna koliko je potrebno da tijesto nije ljepljivo.

Za nadjev, luk oljuštite i sitno nasjeckajte.
Na komadu maslaca ispržite luk pa dodajte krušne mrvice i kratko popržite. Ostavite nadjev da se ohladi.
Sušene rajčice ocijedite i narežite na male kockice.

Krumpirovo tijesto razvaljajte, oko 1 cm debelo. Posipajte ga ohlađenim lukom i narezanim rajčicama. Po želji, možete tijesto posipati i nekim začinskim biljem, npr. peršinovim lišćem. Popaprite i posolite.Tijesto narolajte i zamotajte ga u kuhinjsku krpu. Krajeve krpe zavežite špagom (kao bombon).

Stavite svitak u kipuću vodu i kuhajte ga 30 min. Pazite da se svitak ne zalijepi za dno lonca.


Prije nego što sam napravila svitak stavila sam najveći lonac koji imam u kuhinji na štednjak da voda što prije zakuha.
Kad sam razvaljala tijesto bilo je očito da taj svitak koji trebam napraviti neće stati u lonac koji sam pripremila.Bilo mi je jasno da trebam zakuhati vodu u većem loncu. A sve te velike lonce koje rijeko upotrebljavam imam spremljene na tavanu jer u kuhinji nemam mjesta. Ali nije mi se dalo ići na tavan, a ova voda u mom (premalom) loncu je već zakuhala. Pa sam odlučila napraviti svitak i onda ga prerezati po sredini i tako kuhati dva svitka.Svaki sam zamotala u krpu i tako sam ih zajedno kuhala.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



Kuhani svitak izvadite iz vode, skinite krpu i ostavite da se ohladi.

Ohlađeni svitak narežite na ploške. Ploške prelijte rastopljenim maslacem i poslužite.


*Recept se temelji na receptu iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Zagreb, Liber, 1984.



Post je objavljen 09.01.2009. u 10:01 sati.