Ovaj recept imam napisan na nekakvom papiriću pod nazivom Mekana pita s čokoladom. Ne znam otkuda sam to donijela, ali čini mi se da je recept prepisan s Coolinarike (možda i nije, vjerojatno ga ima i na drugim internetskim stranicama ili u časopisima itd.).
Radim sve kako je napisano i u receptu s Coolinarike, jedino stavljam drugačiji čokoladni preljev.
Krema
200 g čokolade za kuhanje
400 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
4 žlice ruma
4 žlice narančinog soka
1 čajna žlica naribane narančine kore (ili pola paketića sušene narančine kore «Orangeback», proizvođač Schwartau)
Tijesto
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml mlijeka
50 g brašna
40 g kakaa
pola praška za pecivo
Preljev
100 ml vode
50 g šećera
30 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
100 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova
Za kremu, u lonac stavite neizmiksani biljni šlag (slatko vrhnje) i nasjeckanu čokoladu. Miješajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi. Smjesu prelijte u posudu za miksanje i stavite ju u hladnjak da se ohladi i stvrdne (najbolje preko noći, ili par sati).
Ohlađenu kremu izmiksajte i dodajte joj rum, sok i koru. Dobro promiksajte da krema bude glatka.
Za tijesto, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera.
Brašno pomiješajte s kakaom i praškom.
U smjesu od žumanjaka dodajte pomiješano brašno i mlijeko i kratko promiksakte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Lim (23 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulim ulijte trećinu smjese.
Pecite oko 8 min. u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu koru maknite iz lima zajedno s papirom za pečenje i ostavite ju da se ohladi.
Na isti način ispecite još dvije kore.
Na pladanj stavite jednu koru, premažite ju polovicom krema, na to stavite drugu koru, premažite ju ostatkom kreme i sve poklopite trećom korom.
Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer. Miješajte na srednjoj temperaturi da se šećer rastopi. Kad se šećer rastopi, pojačajte temperaturu – kad zakuha umiješajte kakao, pazite da nema grudica. Maknite lonac s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite smjesu da se hladi 1 sat na sobnoj temperaturi, povremeno promiješajte.
Preljev prelijte po kolaču i stavite ga u hladnjak.
Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Takvim karamelastim preljevom možete preliti tortu, on je u potpunosti jestiv, ali neće se stvrdnuti.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.
Dobro rashlađeni kolač narežite na kocke.
|