Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Mekana pita s čokoladom

Image and video hosting by TinyPic


Ovaj recept imam napisan na nekakvom papiriću pod nazivom Mekana pita s čokoladom. Ne znam otkuda sam to donijela, ali čini mi se da je recept prepisan s Coolinarike (možda i nije, vjerojatno ga ima i na drugim internetskim stranicama ili u časopisima itd.).

Radim sve kako je napisano i u receptu s Coolinarike, jedino stavljam drugačiji čokoladni preljev.


Krema
200 g čokolade za kuhanje
400 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
4 žlice ruma
4 žlice narančinog soka
1 čajna žlica naribane narančine kore (ili pola paketića sušene narančine kore «Orangeback», proizvođač Schwartau)

Tijesto
5 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml mlijeka
50 g brašna
40 g kakaa
pola praška za pecivo

Preljev
100 ml vode
50 g šećera
30 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
100 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova



Za kremu, u lonac stavite neizmiksani biljni šlag (slatko vrhnje) i nasjeckanu čokoladu. Miješajte na laganoj vatri da se čokolada rastopi. Smjesu prelijte u posudu za miksanje i stavite ju u hladnjak da se ohladi i stvrdne (najbolje preko noći, ili par sati).

Ohlađenu kremu izmiksajte i dodajte joj rum, sok i koru. Dobro promiksajte da krema bude glatka.


Za tijesto, odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera.

Brašno pomiješajte s kakaom i praškom.

U smjesu od žumanjaka dodajte pomiješano brašno i mlijeko i kratko promiksakte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Lim (23 cm x 32 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Ulim ulijte trećinu smjese.

Pecite oko 8 min. u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu koru maknite iz lima zajedno s papirom za pečenje i ostavite ju da se ohladi.

Na isti način ispecite još dvije kore.


Na pladanj stavite jednu koru, premažite ju polovicom krema, na to stavite drugu koru, premažite ju ostatkom kreme i sve poklopite trećom korom.


Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer. Miješajte na srednjoj temperaturi da se šećer rastopi. Kad se šećer rastopi, pojačajte temperaturu – kad zakuha umiješajte kakao, pazite da nema grudica. Maknite lonac s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se čokolada rastopi.

Ostavite smjesu da se hladi 1 sat na sobnoj temperaturi, povremeno promiješajte.

Preljev prelijte po kolaču i stavite ga u hladnjak.

Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju. Takvim karamelastim preljevom možete preliti tortu, on je u potpunosti jestiv, ali neće se stvrdnuti.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.



Dobro rashlađeni kolač narežite na kocke.



Post je objavljen 27.12.2008. u 12:03 sati.