Tijesto
600 g brašna
oko 250 ml mlijeka
60 g margarina
60 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
30 g svježeg kvasca ili 1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
Nadjev
200 g rogača
400 ml mlijeka
6 žlica šećera
1 čajna žlica cimeta
1 žlica ruma
Za nadjev
Zakuhajte mlijeko pa njime prelijte rogač pomiješan sa šećerom, cimetom i rumom. Dobro promiješajte.
Za tijesto
Ako koristite obični kvasac, razmrvite 30 g kvasca u 120 ml mlakog mlijeka, dodajte 2 žlice brašna i 1 čajnu žlicu šećera. Promiješajte, pokrijte posudu i stavite na toplo da nabubri. Kad nabubri smjesu pomiješajte s brašnom, šećerom mekanim margarinom, jajetom, solju i preostalim mlijekom. Tijesto dobro izmijesite rukama. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da mu se obujam udvostruči.
Zatim tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte u pravokutnik i premažite polovicom nadjeva i zarolajte.
Dobivenu savijaču po sredini nožem prerežite na dva dijela.
Ta dva dijela isprepletite kao «pletenicu», pazite da prerezana strana što više bude okrenuta prema gore – da se vidi. Pritisnite krajeve da se «pletenica» ne raspliće
Obje pletenice položite jednu do druge u lim koji ste obložili papirom za pečenje (papir nauljite).
Ostavite «pletenice» na toplom da se dižu još 15 min.
Pecite oko 45 min. u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Pečeni kolač pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Ako koristite Dr. Oetker Garant kvasac, u posudu za miksanje stavite brašno, kvasac, sol, šećer, jaje, Garant kvasac, mekani margarin i hladno mlijeko.
Miksajte svrdlastim nastavcima 2 min. na najvećoj brzini.
Tijesto odmah podijelite na dva dijela. Svaki dio premažite nadjevom i napravite pletenice kao što je gore opisano. Pletenice položite u lim obložen namaštenim papirom za pečenje i ostavite da stoje 15 min na sobnoj temperaturi, a onda ih ispecite kao što je opisano.
Na isti način napravite i drugu «pletenicu» od preostalog tijesta i nadjeva.
|