Kora
400 ml mlijeka
5 žlica brašna
5 jaja
sol
Nadjev
250 g slanutka
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
4 žlice ulja
(nekoliko žlica kečapa ili koncentrata rajčice – nije obavezno)
malo mljevene crvene paprike
sol, papar
+
kiseli krastavci
Za koru, pomiješajte brašno s 200 ml mlijeka i malo soli. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite ga s vatre i polako mu dodavajte pripremljenu smjesu miješajući pjenjačom. Vratite na štednjak i kratko prokuhajte, miješajte pjenjačom da se ne zgruda.
Smjesu premjestite u posudu za miksanje i ostavite da se malo ohladi.
Ako smjesa nije glatka izmiksajte ju mikserom.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
U toplu smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte.
Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Lim (40 cm x 36 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite.
Razmažite pripremljenu smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20ak min.
Biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu (strana koja je za vrijeme pečenja bila gore, sada je dolje). Maknite papir za pečenje i narolajte vrući biskvit.
Ostavite biskvit da se ohladi. Možete ga nadjenuti i sutradan.
Za nadjev, ako koristite svježi slanutak, namočite ga u hladnu vodu preko noći. Sutradan ga ocijedite, nalijte vodu i kuhajte oko 1 sat. Kuhani slanutak ocijedite.
Ako koristite slanutak iz limenke, ocijedite ga i isperite pod mlazom vode, ocijedite ga.
Za usitnjavanje slanutka možete koristiti blender ili štapni mikser. Obje vrste luka očistite i dodajte ga slanutku zajedno sa svim ostalim sastojcima i onda usitnite sve sastojke da dobijete pastu. Ako je smjesa suha možete dodati malo juhe, ili vode u kojoj se slanutak kuhao, ili majoneze, ili kiselog vrhnja…
Začinite po ukusu. Ako ste stavili koncentrat rajčice smjesa može biti kisela, pa dodajte malo šećera.
Razmotajte roladu i po njoj premažite nadjev, na jednu stranu složite kisele krastavce i onda sve zajedno narolajte.
Roladu stavite nakratko u hladnjak da se rashladi.
Koru za roladu možete nadjenuti nadjevom po želji (sirnim namazima, majonezom, ajvarom…, u nadjeve možete dodavati kockice kuhanog ili svježeg povrća, nasjeckano začinsko bilje…).
*Recept za koru je iz kuharice: Domaći kolači, Biluš, Rodé, Božić, Znanje, Zagreb, 1983.
Recepti sa slanutkom
Mahune s umakom od slanutka
Namaz od slanutka
Riža iz pećnice s lopticama od slanutka
Rolada od slanutka
Slanutak kao grickalica
|