Princes krafne
200 ml vode
150 g brašna
50 g margarina
3 jaja
prstohvat soli
Krema za princes krafne
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
30 g namaza s okusom lješnjaka (Nutella, Linolada…)
šećer
Biskvit
80 g šećera
80 g brašna
50 g mljevenih badema (ili oraha ili kokosovog brašna)
2 jaja
3 žumanjka
1 žlica kakaa
prstohvat soli
Krema za biskvit
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
150 g čokolade za kuhanje
120 g namaza s okusom lješnjaka (Nutella, Linolada…)
Karamel
50 g šećera
Za princes krafne, u lonac stavite vodu, margarin i sol, kad zakuha dodajte brašno. Miješajte na laganoj vatri dok se smjesa poveže i na dnu se stvori bijeli sloj.
Smjesu stavite u posudu za miksanje i ostavite da se potpuno ohladi.
Hladnoj smjesi dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte (tijekom miksanja pokrijte posudu krpom da komadići smjese ne lete okolo).
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje (potrebna su dva lima). Pomoću slastičarske šprice ili čajne žlice (tako ja radim) napravite 40ak hrpica.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva 20-30 min.
Pečene princeze ostavite da se ohlade.
Krema za princes krafne, izmiksajte šlag ili vrhnje i dodajte mu namaz od lješnjaka, po želji možete dodati šećer.
Na donjoj strani princes krafni vrhom noža (ili škarama) probušite rupicu da u nju možete staviti dugi tanki nastavak slastičarske šprice i napunite princes krafne kremom.
Ne trebate taj nastavak cijeli staviti u princes krafne, stavite ga samo na početak i onda istisnite kremu, kad krema oko otvora počne brizgati van, princes krafna je napunjena.
Za biskvit, izmiksajte jaja, žumanjke, šećer i sol. Dodajte brašno bademe/kokos i kakao (u originalnom receptu stavljaju se bademi, mogu i orasi, ali budući da ne volim takve orašaste plodove, stavljam kokosovo brašno).
Na papiru za pečenje šestarom nacrtajte 2 kruga promjera 16-17 cm (ja napravim malo veće krugove jer je inače torta uska, a visoka).
Papire stavite na lim za pečenje, strana s nacrtanim krugovima treba biti okrenuta prema dolje, ali nacrtani krugovi se vide na gornjoj strani. Papir ne treba namastiti ni pobrašniti.
Smjesu za biskvit stavite u slastičarsku špricu s velikim okruglim nastavkom i ispunite dva nacrtana kruga pripremljenom smjesom.
Ne trebate za to koristiti slastičarsku špricu, možete to napraviti i žlicom: na sredinu kruga stavite smjesu i lagano ju razmažite žlicom (tako ja radim: )
Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 12-15 min, čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.
Pečene biskvite ostavite da se ohlade.
Krema za biskvit, pripremite posudi za kuhanje na pari (dno posude ne smije se močiti u vodi). U posudu stavite neizmiksano vrhnje, namaz od lješnjaka i nasjeckanu čokoladu, miješajte kuhačom ili pjenjačom na pari da se svi sastojci otope i povežu. Kremu stavite u hladnjak da se stvrdne.
Kad se krema stvrdne izmiksajte ju.
Na pladanj stavite jedan biskvit i premažite ga polovicom kreme, poklopite drugim biskvitom i njega odozgo premažite ostatkom kreme, tortu tanko omažite i sa strane.
U lončiću rastopite 50ak g šećera s žlicom vode da lagano požuti.
Princes krafne sa strane i odozgo sasvim malo umočite u vrući karamel, onu stranu princes krafne koja nije namazana karamelom utisnite u tortu.
Slažite princes krafne jednu do druge tj. jednu na drugu da se zalijepe jedna za drugu (ili možete pomoću čajne žlice na svaku krafnu staviti malo karamela da bi se slijepile).
Tortu posipajte šećerom u prahu ili kakaom. Sredinu torte možete posipati cijelim lješnjacima.
Tortu režite oštrim tankim nožem. Princes krafne se drže jedna za drugu pa ne bi trebao biti problem rezati tortu, po potrebi pridržite princes krafne dok režete šnitu.
Budući da princes krafne brzo navuku vlagu uz kreme i omekšaju, torta je najbolja isti dan kad je napravljena.
*Recept je iz časopisa Tena.
Slični recepti
Male čokoladne princes krafne
Princes vijenac s jagodama
|