Žuto tijesto
200 g brašna
1 jaje
1 žlica ulja
prstohvat soli
šafran
Zeleno tijesto
150 g brašna
100 g smrznutog špinata u bloku
1 jaje
1 žlica ulja
prstohvat soli
Crveno tijesto
150 g brašna
100 g cikle
1 jaje
1 žlica ulja
prstohvat soli
1 bjelanjak za premaz
Žuto tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo mlake vode. Možete staviti šafran, zbog boje (ja ga ne stavljam).
Zeleno tijesto
Odledite špinat prema uputi s pakovanja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Špinat ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni špinat pomiješajte sa svim ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte više brašna, to ovisi o tome koliko je tekućine isparilo iz špinata dok ste ga zagrijavali da se odmrzne.
Koristite špinat koji je zamrznut kao ledeni blok, on je jako usitnjen. Smrznuti nasjeckani špinat je obično krupan, ovisno o proizvođaču.
Crveno tijesto
1 ciklu srednje veličine zamotajte u foliju. Stavite ju na lim za pečenje i stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ju 50ak min.
(Ciklu zamotanu u foliju dobro je staviti na lim za pečenje i tako ju peći. Ako ju stavite u pećnicu samo na rešetku, treba paziti da mjesto gdje se folija preklapa bude okrenuto prema gore jer će inače sok koji cikla ispušta prilikom pečenja kapati po pećnici.)
Pečenu ciklu ostavite da se hladi 15ak min. Onda joj odrežite donji i gornji dio i ogulite ju trljajući ju pod mlazom hladne vode.
Ciklu naribajte ili sameljite u blenderu.
Od 100 g cikle i navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte brašna ili vode.
Žuto tijesto možete podijeliti na dvije kugle.
Jednu kuglu tanko razvaljajte.
Razvaljano tijesto nožem narežite na 4 jednaka komada.
Zeleno i crveno tijesto razvaljajte i narežite na trake debljine oko 1 cm.
Trake s jedne strane premažite umućenim bjelanjkom i onda ih naizmjence stavljajte na žuto tijesto (strana s bjelanjkom okrenuta prema dolje) lagano ih pritisnite prstima. Između traka ostavljajte praznine da se vidi i žuto tijesto. Sa strane odrežite višak traka.
Tijesto dobro pobrašnite, pobrašnite i valjak, pažljivo razvaljajte tijesto da bude tanko. Potrebno je dosta brašna jer je tijesto zbog bjelanjka ljepljivo.
Tijesto možete stanjiti i pomoću stroja za tijesto (meni se to neda:DDDD).
Tijesto pobrašnjenim nožem narežite na tagliatele željene veličine (režite okomito s obzirom na trake, a ne vodoravno).
Na isti način postupite i s preostala 3 komada žutog tijesta. (A isto napravite i s preostalom kuglom žutog tijesta.)
S valjka za tijesto potrebno je povremeno sastrugati komadiće brašna pomiješanog s bjelanjkom.
Iz tijesta možete rezati i pravokutnike za lazanje.
Iz razvaljanog crvenog i zelenog tijesta možete napraviti crvene i zelene tagliatele...
... ili crvene i zelene listove tijesta za lazanje.
*Umjesto cikle u crveno tijesto možete staviti nekoliko žlica rajčice iz tube (koncentrata rajčice) kao u receptu za Meksičko-rastafarijanske lazanje
Kuhanje tagliatella
Tagliatele stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja. Kuhajte ih 1 min. Zatim ih ocijedite i isplahnite hladnom vodom. Pripremite umak po želji i poslužit ga s tagliatelama.
Kuhanje listova tijesta za lazanje
Listove lazanja stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli i ulja. Prokuhajte ih 1 min, onda ih isplahnite hladnom vodom i ocijedite. Složite ih na kuhinjsku krpu da se malo posuše. Dalje je postupak isti kao i kod svake pripreme lazanje (kombinirajte razne nadjeve s raznim varijantama bešamel umaka...).
Šarene lazanje
Meksičko-rastafarijanske lazanje
|