1 glavica kelja
500 ml vode + 1 povrtna kocka za juhu
16ak tankih šnita kruha od prethodnih dana (može bilo koji kruh)
60 g maslaca
200 g tvrdog naribanog sira
sol, papar
3 češnja češnjaka
Kelj očistite, odrežite mu sredinu pa ga narežite na krupnije rezance.
U loncu zakuhajte vodu. Dodajte malo soli i kelj. Kuhajte 10 min.
Kuhani kelj ocijedite i isplahnite ga hladnom vodom, ponovo ga ocijedite.
Lim za pečenje (34 cm x 24 cm) namastite.
Na dno složite kriške kruha. Na to složite kelj, malo posolite i popaprite, posipajte sa 150 g naribanog sira i sitno nasjeckanim češnjakom. Odozgo složite preostale šnite kruha.
U vodi rastopite kocku za juhu. Žlicom ravnomjerno rasporedite svu hladnu tekućinu po šnitama kruha. Posipajte ostatkom naribanog sira i listićima maslaca.
Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Ostavite da se hladi 15ak min, a onda poslužite.
Jelo možete poslužiti i hladno.
Možete, po želji, povećati količinu sastojaka i slagati više slojeva kelja i kruha.
Na fotki je verzija s kukuruznim kruhom.
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.gospodarski-list.hr/ArtiklClanak.aspx?ClanakID=160
Slični recepti
Složenac od mahuna i kruha
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom
Recepti s keljom
Kelj galette
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Složenac od palente i kelja
|