Njoki
2 srednje velike cikle (potrebno je 200 g pečene cikle)
450 g Ricotta sira
1 jaje
75 g svježe naribanog parmezana
1 1/4 čajne žlice soli
1/4 čajne žlice papra
140 g brašna + 75 g brašna + brašno za lim
Za posluživanje
115 g maslaca
8 grančica ružmarina dugih 7,5 cm
svježe naribani parmezan za sreviranje
Ciklu operite, nemojte ju guliti ni rezati, zamotajte ju u aluminijsku foliju i stavite ju na lim u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ju oko sat vremena.
Ciklu zamotanu u foliju dobro je staviti na lim za pečenje i tako ju peći. Ako ju stavite u pećnicu samo na rešetku, treba paziti da mjesto gdje se folija preklapa bude okrenuto prema gore jer će inače sok koji cikla ispušta prilikom pečenja kapati po pećnici.
Pečenu ciklu ostavite da se hladi 15 minuta.
Odrežite joj donji i gornji dio pa ju ogulite trljajući ju pod mlazom hladne vode.
Ciklu naribajte ili sameljite štapnim mikserom.
U posudu stavite 200 g naribane cikle, dodajte zdrobljenu Ricottu, jaje, sol, papar i parmezan pa dobro promiješajte žlicom da dobijete glatku smjesu. Dodajte 140 g brašna i opet promiješajte.
Tu smjesu možete napraviti i dan ranije, pokrijte ju i spremite u hladnjak.
U manju posudu stavite 75 g brašna.
Lim ili pladanj malo posipajte brašnom.
Pomoću 2 čajne žlice od smjese oblikujte žličnjak i stavite ga u posudu s brašnom. Posipajte ga okolnim brašnom pa onda rukama oblikujte valjak, malo ga spljoštite. Njoke po želji možete zakotrljati po daščici za njoke ili u njih utisnuti vilicu.
Njoke slažite na pobrašnjeni lim.
U veliku tavu stavite maslac i oprani ružmarin, pa zagrijavajte. Kad se maslac rastopi ostavite ga još oko 2 min na srednje jakoj vatri. Nakon toga maknite tavu sa štednjaka.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte nekoliko njoka. Kad isplivaju na površinu, kuhajte ih još minutu i pol. Njoke izvadite rupičastom žlicom pa ih stavite u tavu s rastopljenim maslacem.
Na isti način skuhajte i ostale njoke.
Vratite tavu s njokima na srednje jaku vatru i zagrijavajte da svi njoki ponovno budu vrući. Pritom protresite tavu i pažljivo okrenite njoke da sa svih strana budu premazani maslacem.
(Ne znam kako je to izvedeno u originalnom receptu, ali ja nemam dovoljno veliku tavu da sve njoke odjednom zagrijem na rastopljenom maslacu pa zato to radim u više navrata.)
Njoke poslužite posipane naribanim parmezanom.
*Recept je sa stranice
http://peho.typepad.com/chili_und_ciabatta/2006/09/rote_bete_gnocc.html
Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Rižoto s ciklom
|