Nadjev
pola glavice kelja
250 ml kiselog vrhnja
sol, papar
Tijesto
400 g glatkog brašna
2 jaja
oko 250 ml mlijeka
2-3 ljutike ili 1- 2 crvena luka
2 češnja češnjaka
3-4 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar
Za nadjev, kelj nasjeckajte na krupnije rezance. U loncu zakuhajte vodu. Dodajte sol i kelj pa kuhajte 10 min.
Kelj stavite u cjedilo i prelijte hladnom vodom.
Ohlađeni kelj dobro ocijedite.
Za tijesto, od brašna, jaja, mlijeka, sitno nasjeckanog luka, češnjaka, peršinovog lišća te malo soli i papra zamijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte što tanje i stavite u namašteni lim (oko 32 cm x 22 cm), malo podignite rubove (1 cm).
Tijesto premažite s dvije žlice kiselog vrhnja, na njega ravnomjerno složite dobro ocijeđeni kelj, posolite ga i popaprite pa prelijte kiselim vrhnjem (ostavite 1 žlicu vrhnja za premazivanje tijesta).
Razvaljajte drugi komad tijesta i stavite ga na nadjev, pritisnite lagano dlanovima da se nadjev ravnomjerno rasporedi i tijesto prilijepi za njega. Tijesto odozgo premažite žlicom vrhnja.
Pecite 30ak min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Kad se ispeče ostavite da se ohladi. Poslužite mlako ili hladno.
*Recept je iz kuharice: Francuska kuhinja, Joanne Harris i Fran Ward, Zagreb, Algoritam 2003.
Recepti s keljom
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
|