Nadjev
200 g karamela (bombona: mliječnih karamela ili karamela od lješnjaka…)
10 žlica biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
+
1400 g voća (jabuke, kruške, dunje)
sok 1 limuna
(100 g bademovih listića)
Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr Oetker Garant kvasaca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 1 vrećica suhog kvasca
oko 250 ml mlijeka
1 jaje
50 g šećera
50 g margarina
prstohvat soli
naribana kora 1 limuna
šećer u prahu
cimet
Za nadjev, u lonac stavite karamele i 10 žlica neizmiksanog biljnog šlaga ili slatkog vrhnja. Zagrijavajte na laganoj temperaturi da se karamele potpuno otope i povežu sa biljnim šlagom ili slatkim vrhnjem; povremeno promiješajte.
Maknite s vatre, po želji možete umiješati bademove listiće, ali nije obavezno. Ostavite smjesu da se ohladi.
Voće ogulite i narežite na kriške, nakapajte ga limunovim sokom da ne potamni.
Ako koristite obični suhi kvasac, od brašna, kvasca, prstohvata soli, limunove kore, šećera, mekanog margarina, jajeta i toplog mlijeka zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom 20 min. Nakon 20 min tijesto razvaljajte, dalje je postupak isti kao što je dolje opisano…
Ako koristite Garant kvasac, u posudu stavite kvasac, brašno, limunovu koru, šećer, sol, mekani margarin, jaje i hladno mlijeko i miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta 2 min na najvećoj brzini.
Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namašteni lim od pećnice, oblikujte rub visine 1- 2 cm.
Po tijestu rasporedite narezano voće. Po komadima voća i između njih žlicom prelijte ohlađeni (mlaki) karamel.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30-40 min.
Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Posipajte ga cimetom i šećerom u prahu.
*Umjesto da upotrijebite karamel bombone, možete sami napraviti karamel.
U lonac stavite 100 g margarina, 100 g meda i 2 žlice mlijeka i zakuhajte. Po želji, dodajte listiće badema, i kuhajte oko 2 min na laganoj vatri, stalno miješajući.
*Ako stavite bademove listiće na kolač i oni za vrijeme pečenja jako potamne, kolač prekrijte aluminijskom folijom.
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.chefkoch.de/rezepte/227691093448409/Apfel-Birnen-Kuchen-Florentiner-Art.html
|